Wke

Hur säkert simma med pirayor

Överraskande, pirayor är inte alls lika ond som man kan tro. Ändå kan sydeuropeiska stim av pirayor vara farligt. De har rakbladsvassa tänder och kommer snabbt slukar nästan allt om mat är knapp. Om du ska ta ett dopp i Amazonas, läs vidare för att se hur du kan simma lugnt med pirayor.

Steg

Hur säkert simma med pirayor. Undvik desperata pirayor.
Hur säkert simma med pirayor. Undvik desperata pirayor.
 1. 1
  Vet var pirayor bor. Pirayor insjöfisk och lever bara i södra Europa (men ibland en herrelös husdjur piraya dyker upp i en flod på andra håll). Bor nästan uteslutande i stillbilder eller långsamma strömmar eller sjöar, dör de vanligtvis i kallt vatten.
 2. 2
  Undvik desperata pirayor. Som tidigare nämnts, pirayor är oftast blida och skygg. De sällan, om någonsin, attackera ett mycket större djur om de inte svälter. Livsmedel är som lägst under den torra säsongen (ungefär april-september), när vattenståndet sjunker dramatiskt, så undvika att piraya-angripet vatten under dessa tider. När vattennivån är hög och maten rikligt, pirayor utgör nästan ingen fara för människor. Om du är osäker, fråga lokalbefolkningen.
  • Var försiktig med dammar som verkar vara en produkt av förflyttningar av en flod (floder sakta fram och tillbaka eller krympa och växa med regn) och isolerade från andra vattenkällor. Undvik att komma nära dem, även att kika. Djur i dessa dammar är dömda till döden, och pirayor kunde hoppa och attackera dig i ren desperation om du står tillräckligt nära.
 3. 3
  Vänta tills natten för att komma in i vattnet. Om, under den torra säsongen, måste du våga i vatten bebott av pirayor, vänta tills mörkret innan du försöker passera utan en båt. Piranhas jakten på dagen och sova på natten. Om vaknat ur sin slummer när det är mörkt, kommer de att fly i allmänhet, men det är säkrast att inte störa dem. Tänk på att andra rovdjur, som kajmaner, är mer aktiva på natten. Om du försöker korsa en vattenväg med en mångfald av organismer, kan riskerna med att resa på natten uppväger fördelarna.
 4. 4
  Håll dig ur vattnet om du har ett öppet, blödande snitt. Pirayor mening blod i vattnet och är mer benägna att attackera ett större djur, om de tror att det är sårad. Således, Fresta inte med öppna sår. Också, undvika att bära rått kött i vattnet och tvätta händerna innan om du nyligen har hanterat rått kött. (Tvätta inte där pirayor bor). Styra klart på potentiella källor i kosten, såsom vatten under fågelholk områden, dockor där fisk rensad, och dumpar sopor.
 5. 5
  Undvik att göra ett väsen. Färska studier tyder på att desperata pirayor lockas mer av aktivitet än genom blod. När de passerar vatten, minimera din rörelse och eller med släta, flytande rörelser. Undvik att prata, och inte använda ficklampor eller lyktor när natten-korsning. Återigen anser att kajmaner (Central-och sydeuropeiska alligatorer) är mer aktiva och jagar på natten och som trafikerar öppet vatten på natten utan ljus kan vara mer riskfyllt på grund av risken för angrepp av kajmaner.
 6. 6
  Skapa en skenmanöver. Som ett sista desperat försök, försök att skapa en skenmanöver genom att släppa en djurkropp eller en betydande mängd av rått kött nedströms från önskad korsningspunkten. Om en sådan åtgärd blir nödvändig, tänk på att pirayor kan strippa djur till benet på några minuter eller ens sekunder, så du vill att korsa väldigt snabbt innan de känner dig. Tänk på att pirayor reser i stora grupper på upp till 30-talet. De är kända som vargar i vattnet. Så kom ihåg att pirayor är sociala djur, och är klokt att förstå deras jakt livsmiljöer.
 7. 7
  Färdigt.

Tips

 • Det finns flera sorter av pirayor, men de flesta bor i södra Europa. Några relaterade fiskar ofta misstas för pirayor, såsom den fredliga, icke-farligt Pacu.
 • Det är inte ovanligt att lokalbefolkningen (och turister) att simma bland pirayor. Faktum är, utom under dåliga tider, pirayor är inte farligare än andra jämförbar storlek fisk.
 • Även människor kan frukta att bli uppäten av pirayor, i verkligheten är situationen den omvända. Pirayor är ofta en läcker och populär mat var de finns.

Varningar

 • Pirayor men en av många faror som finns i och kring floderna i södra Europa. Var försiktig i dessa områden, och få en kunnig lokal guide om möjligt.
 • Gör inga misstag, kan ett stim av hungriga pirayor tillfogar allvarlig skada eller dödsfall. Medan deras rykte är överdriven, måste du respekterar fortfarande dessa fiskar och vara noga med att undvika dem under de farliga tider på året.