Wke

Hur vet man att söka läkarhjälp för halsbränna

Nästan alla människor upplever halsbränna någon gång i livet. I de flesta fall är halsbränna tillfälliga och försvinner vanligen på egen hand. Ingen behandling behövs bortsett från några steg till det obehag det orsakar. Det finns dock tillfällen då halsbränna är en prekursor till mer allvarliga sjukdomar eller problem. Därför är det viktigt att veta när en halsbränna är eller inte är bara en typisk episod. Här är några steg för att hjälpa dig veta när det är dags att söka läkarvård för din halsbränna.

Steg

Hur vet man att söka läkarhjälp för halsbränna. Jämför svårighetsgraden av den aktuella halsbränna episod till strängheten av föregående.
Hur vet man att söka läkarhjälp för halsbränna. Jämför svårighetsgraden av den aktuella halsbränna episod till strängheten av föregående.
 1. 1
  Jämför svårighetsgraden av den aktuella halsbränna episod till strängheten av föregående. Försök att beskriva det. Är smärtan matt eller skarp? Är det alltid det eller är det intermittent? Stannar den på en plats eller gör det utstrålar till en annan del av kroppen, liksom eller underkäken? Intensiteten och svårighetsgrad av smärtan kan vara en indikator på att det är något mer om än halsbränna. Till exempel, en hjärtattack kan (hjärtinfarkt) känns som en mycket svår halsbränna.
  • Om du är andfådd, yr och svettig, och om smärtan strålar ut till dina axlar, armar, rygg, nacke, eller käken, gå till närmaste sjukhus. Du kan få en hjärtattack.
  • Läs mer om hur man känner igen en hjärtattack, så att du kan vara medveten om skillnaderna mellan halsbränna och hjärta symptom attack.
 2. 2
  Var medveten om att läkemedel för vissa hjärtsjukdomar kan orsaka sura uppstötningar eller halsbränna. Vart du upplever frekvent, pågående halsbränna som ett resultat av att ta medicin, och du misstänker att läkemedel är orsaken, prata med din läkare om möjligheten att ersätta dem.
  • De mediciner inblandade i att åstadkomma halsbränna inkluderar kalciumkanalblockerare som Norvasc (amlodipin) och Adalat (nifedipin), och även droger nitrat som Nitroglycerin, som vanligtvis används för att behandla bröstsmärtor.
 3. 3
  Var medveten om att en ihållande hosta kan innebära halsbränna och gastroesophagal reflux. Om du har som varar två veckor eller mer, är det dags att träffa doktorn. Du kanske även vill få kontrollerat tidigare, speciellt om du upplever saker som andfåddhet och pipande andning.
 4. 4
  Om du är gravid, inser att halsbränna kan vara en vanlig företeelse. Detta kan orsakas av mat som inte är lika snabbt som vanligt och en del av lösningen kan vara att äta mindre måltider och inte böja eller liggande i flera timmar efter en måltid. Antacida kan vidtas, men undvik att använda bakpulver eftersom dess salt nivåerna är för höga. Men, om du har några frågor som halsbränna du upplever under graviditeten orsakar för mycket smärta eller är hämma din förmåga att komma runt, se din läkare.
 5. 5
  Övervaka varaktigheten och frekvensen av halsbränna symptom. En tillfällig halsbränna som löser på egen hand efter en kort tid inte motiverar ett läkarbesök. Men om du upplever halsbränna flera gånger i veckan under mer än två veckor, är det en bra idé att få en medicinsk kontroll, för att utesluta eventuella underliggande orsaker och för att få effektiv behandling. Det finns ett antal möjligheter bakom konstant halsbränna som du absolut vill uteslutas eller behandlas:
  • Inflammation i matstrupen: Också känd som "refluxesofagit", kan detta orsaka blödningar i både vad som hostade eller kräktes upp, och i avföringen.
  • Esophagal: Dessa är öppna sår på slemhinnan i matstrupen. Upprepad reflux kan orsaka dessa och de orsakar en smärta som liknar halsbränna.
  • Förträngning av matstrupen: Detta gör svälja mat svårt, och du kan uppleva andnöd och pipande andning. I detta fall kan du också uppleva bröstsmärtor, halsont, heshet, kraftig salivavsöndring, en känsla av att ha en klump i halsen (globus känsla), och bihåleinflammation.
  • Barretts esofagus: Konstant halsbränna sätter dig i riskzonen för att utveckla Barretts esofagus. Detta är utvecklingen av onormala pre-cancerous celler som i sin tur kan utvecklas till esophageal cancer. Om läkaren upptäcker detta, måste du ha en endoskopisk undersökning var 2 till 3 år för att säkerställa att det inte har blivit cancerceller.
 6. 6
  Notera förändringar i din förmåga att svälja. Om du plötsligt har svårt att svälja mat, kan det vara ett tecken på att din matstrupe har skadats (troligen av magsyra som går upp i matstrupen), kontakta läkare. Svårigheter att svälja gör att du riskerar för kvävning.

Tips

 • Öka din kalciumintag vid användning av halsbränna mediciner långsiktigt. Dessa mediciner minskar dina magsyror som orsakar din kropp att absorbera mindre kalcium. Favor mejeriprodukter och ta kalciumtillskott (om det behövs) för att motverka denna biverkan.
 • Besök en läkare om du har varit egen behandla halsbränna med antacida för en lång tid. Du kan behöva en starkare receptbelagda mediciner och det är klokt att ta reda på varför din situation inte är lösa.
 • Vet vad man ska fråga din läkare för att bli väl informerade om halsbränna.

Varningar

 • Långvarig användning av aluminium antacida kan försvaga dina ben och orsaka utarmning av fosfor och kalcium.
 • Den högsta dagpenningen för kalciumkarbonat antacida skulle inte överstiga 2000 mg om inte en läkare anger något annat.
 • Den höga natriumhalten i natriumbikarbonat (bakpulver) som används som ett antacidum kan orsaka problem för personer med hjärtsvikt eller högt blodtryck.

Saker du behöver

 • Antacida
 • Registrering av varaktighet halsbränna om kontinuerlig
 • Doctor