Wke

Hur att diagnostisera hälsporre

Hälsporre är inget annat än kalkavlagringar på foten, men de kan orsaka smärta om de är också förknippade med plantar fasciit, en inflammation i vävnaden som omger sporre. Hälsporre är inte alltid enkelt att diagnostisera, särskilt om du har andra fot krämpor. Att lära sig att diagnostisera hälsporre och deras symtom kan vara ett användbart steg mot att få behandling eller hitta huskurer.

Steg

Hur att diagnostisera hälsporre. Kontrollera hälarna för något benig tillväxt skjuter ut från under huden.
Hur att diagnostisera hälsporre. Kontrollera hälarna för något benig tillväxt skjuter ut från under huden.
 1. 1
  Kontrollera hälarna för något benig tillväxt skjuter ut från under huden. Hälsporre utvecklas långsamt men kan växa upp till en 1/2-tums i storlek. Om en hälsporre är närvarande, bör du känna en hård knopp även om du inte kan verkligen se utsprånget.
 2. 2
  Var uppmärksam på smärta symptom i samband med hälsporre. Vissa människor inte upplever några symtom, medan andra kan känna smärta när plantar fascia är irriterad.
  • Böj foten för att lokalisera plantar fascia. Det är den bindväv som går från hälen till tårna hela undersidan av foten.
 3. 3
  Ta reda på om du har ont direkt på morgonen. Hälsporre smärta beskrivs ofta som en tandvärk i foten, eftersom smärtan kommer på skarpa och sedan bleknar till en tråkig, värkande smärta. Du kan uppleva skarp smärta när du står eller går efter en period av sammanträdet.
  • Smärtan från en hälsporre och irriterad plantar fascia kan vara så stark att det blir immobilisering.
 4. 4
  Vet riskfaktorer för hälsporre för att avgöra om du är en hög risk individ.
  • Hälsporre är vanligt att idrottare som kör eller hoppa ofta på hårda ytor.
  • De med platta fötter eller höga valv tenderar att få hälsporre, liksom de som är överviktiga.
  • Personer över 40 löper en högre risk att utveckla hälsporre. Det är också vanligt att hälsporre som ska förknippas med artrit förhållanden.
  • Gravida kvinnor och alla som bär illasittande skor är mer benägna att utveckla hälsporre. De som är på fötterna under långa perioder eller ofta gå barfota är också mer mottagliga.
 5. 5
  Boka en tid med din läkare om du misstänker att du har en hälsporre. Han eller hon kan rekommendera en röntgen för att bekräfta diagnosen.
  • Vid fysisk undersökning, kommer läkaren märker ömhet eller svullnad vid området av hälsporre, liksom när du flex tårna och orsaka plantar fascia att sträcka.
 6. 6
  Läkaren kommer också att få din medicinska historia samt någon historia med mul villkor eller smärta innan en slutlig diagnos.

Tips

 • Det kan ta år efter en hälsporre utvecklas innan det börjar presenterar symptom och orsakar problem.

Varningar

 • Du kan hitta dig själv gå annorlunda, exempelvis på tårna, för att förhindra att din kroppsvikt från att slå din hälsporre och orsakar dig smärta. Tyvärr kommer detta bara leda till fler symtom inklusive smärta i knäet, rygg och höfter.