Wke

Hur man undviker hälen smärta och plantar fasciit

Den vanligaste orsaken till hälen smärta är plantar fasciit. Det kan vara oerhört smärtsamt och orsaka en avsevärd försvagning av livskvaliteten i lidande. Den plantar fascia är det breda, platt bit av bindväv som stöder fotsulan från hälen till tårna. Om detta blir rivna, överbelastade eller brusten senan kan bli inflammerad på ett tillstånd som kallas plantar fasciit. Här är några sätt att undvika eller lindra detta tillstånd.

Steg

Hur man undviker hälen smärta och plantar fasciit. att hålla kroppen passform.
Hur man undviker hälen smärta och plantar fasciit. att hålla kroppen passform.
 1. 1
  Bli inte gammal! OK, det är inte precis praktiskt för de flesta av oss, men att hålla kroppen passform med regelbundna promenader och mild viktbärande motion är ett utmärkt sätt att upprätthålla god fot hälsa.
 2. 2
  Upprätthålla en vettig vikt. Det är ofta överviktiga som lider av plantar fasciit. Det är ganska uppenbart när man tänker på det - desto mer vikt du bär på fötterna, desto mer de sannolikt kommer att drabbas eftersom åren går.
 3. 3
  Var inte alltför atletisk. Som med många skador, inklusive ligament stammar och achilles tårar senor, är det den idrottare som lider mest eftersom han / hon gör enorma krav på armar och ben och bihang. Att vara en konkurrenskraftig toppnivå idrottare kan ha sina fördelar men idrottsskador kallas så eftersom det är idrottsmän som stöter dem oftare än de som hänger sig åt skonsam träning. Om du har en talang och du måste tävla, rättvist nog - vara så försiktig som möjligt.
 4. 4
  Värm upp ordentligt innan träning och svalna efteråt. Vikten av sträckor kan inte nog betonas. Tight vadmusklerna kan bidra till hälen smärta, eftersom hälsenan sträcker sig ända upp i vaden, och flexibilitet i hela detta område, ända ner till plantar fascia, är mycket önskvärt.
 5. 5
  Bär stödjande skor - Alltid - Helst med bra sulor. Plantar fasciit drabbade är ofta de som är födda med "höga valv". Bågen tenderar att sag senare i livet, speciellt om fötterna bär en tung last, och överdriven dra av plantar fascia kan leda, orsakar svår smärta vid uppstigandet. Detta tillstånd kallas ibland "Fallen Valv" av detta skäl.
 6. 6
  Även höga valv kan vara en bidragande faktor, låga valv är liksom. När en fot planar ut för mycket det sätter enorm påfrestning på plantar fascia ligament, särskilt när det fäster i hälbenet. Tänk på att plantar fasciit är inte bara begränsat till hälen, det kan inträffa i mitten av bågen också.
 7. 7
  Var inte blasé om hälen smärta. När det börjar det kan bli värre - och när det blir värre det kan vara olidlig, så ta itu med problemet genast. Ju längre du lämnar den, desto svårare blir det att bota, så dröj inte.
 8. 8
  Sträck fötterna innan att komma ur sängen på morgonen, eller göra några milda kalv och Akilles sträcker på, eller strax efter, stiger. Detta kan hjälpa att kontrollera plantar fasciit i sina inledande faser.
 9. 9
  Rest, förhöjda företrädesvis med fötterna. Naturligtvis är det svårt att undvika grundläggande promenader från A till B, men inte göra något så ansträngande som att springa eller gå långa sträckor när dina fötter är känsliga.
 10. 10
  Låt dig inte invaggas att tro att du har besegrat smärtan för alltid. Om du har vilat tillräckligt så smärtan verkar ha gått bort, gå inte kastar dig in i övning med förnyad kraft du kan känna. Börja långsamt genom att göra några milda promenader eller jogging, och öka intensiteten eller avståndet väldigt försiktigt dag för dag eller vecka för vecka.
 11. 11
  Försök med ortoser. Vissa tycker att det är bra att bära särskilda inläggssulor som stödjer fotvalvet. Detta kan vara trial and error, även med specialgjorda ortoser, och kan kosta en hel del pengar i det långa loppet. Men om du får en bra uppsättning gjord, kan de ge lindring nästan omedelbart, och hjälper dina fötter läker till slut. Var noga med att bära dem vid alla tillfällen - även i ditt sovrum tofflor.
 12. 12
  Se en fotvård specialist. Om du är mycket benägna att plantar fasciit eller har riskfaktorer (super-atletiska, fetma eller mogna år) kan det vara värt att kolla in några av de alternativ som finns genom en fotvårdsspecialist.

Tips

 • Igen symptomen - är det plantar fasciit, eller är det bara ont i fötterna? Detta är tecken på Plantar fasciit:
 • Smärta kan vara värre efter vila. Det faktiskt gör ont värre att komma upp efter ett uppehåll än den gjorde första gången du klev på den.
 • Om du inte vila, blir det outhärdligt. När det kommer till den punkt där inget verkar ge lindring för mycket länge, har du riktiga problem.
 • Heel smärta som känns som ett blåmärke vid uppstigandet. Med normal stegen orsakar hälen för att känna sig öm och smärtsam. Det känns som om det är slagen för de första stegen du tar efter att komma ur sängen.
 • Du börjar beräkna hur många steg det tar dig att gå där du behöver gå och ändra dina planer i enlighet därmed. Det verkligen gör ont nu. Hela tiden.
 • Det verkar blekna efter några steg. Gå omkring verkar "värma upp", och du verkar kunna ta sig runt normalt. För ett tag.
 • Vissa människor rekommenderar isen för kronisk plantar fasciit, men isen har begränsad, om någon, effekt förutom på den första dagen eller två efter att ha skadat sig själv.
 • Boka tid med en fotvårdsspecialist (fot läkare). Det finns många användare behandlingar - skott kortison, spjälor natt, ortoser och, i extrema fall, kirurgi.
 • "Icing" foten verkligen kan hjälpa: få en burk fryst EGT från frysen och lägg den på marken. Iklädd en mycket ljus strumpa, försiktigt lägga innersulan på burken, och rulla den fram och tillbaka, låta kylan kan arbeta på din irriterad plantar fascia. Om du tycker det är bra, handeln i EGT för en flaska vanligt kranvatten, fryst fast, och gör detta i morgon och kväll i ca 15 minuter per fot när du kan.
 • Så fort du känner en antydan till smärta i hålfoten eller hälen, dra tårna mot dig och böja foten.
 • Om hälen smärta kommer på akut, som en omedelbar skada eller riva, is det genast.
 • Mycket viktigt. Inte alla hälen smärta är från plantar fasciit. Andra orsaker är hälen fraktur, häl neurom och häl bursit.

Varningar

 • Lider inte obekväma skor för länge, och det inkluderar slappa eller slokande, illasittande sockor: du kan lagra upp problem i det långa loppet.
 • Undvik tennisskor, sandaler och andra fritidsskor som saknar stöd eller hårda sulor. Bra stöd, stretching, florsocker, och kanske till och med ortoser hjälper foten läka, men bär utbildare, sandaler eller andra no-support skor kommer att bryta dig tillbaka ner igen.