Wke

Hur kan man vara klok

Visdom är inte bok lärande, inte omedelbart erhållas. Sannerligen, trotsar vishet exakt definition för att definiera den för hårt skulle vara att inskränka bredden av dess potential för egen tillväxt. Vishet kommer med tiden, erfarenhet och viljan att upprätthålla ett öppet sinne om världen och alla dess människor. Medan visdom ackumuleras över åren, det kräver konstant filtrering för att avlägsna fördomar och partiskhet som också samlar, liksom ständig reflektion och en vilja att utmana sina egna övertygelser och värderingar ibland.

Kärnan i visdom tenderar att prisas i alla kulturer, och ses ofta som en stat som lämnar dig lugn, kunna tänka igenom saker innan de agerar på dem, och inte vara någon som är lätt att fångas upp av de otaliga modenycker och fluga pulserande genom samhället när som helst. Vishet innefattar en förmåga att stå tillbaka och ta in helheten samtidigt beundra de detaljer som gör saker och ting fungerar bra. Med tiden växer en klok person djupare i kunskap men inte missbrukar denna kunskap genom att stänga ute andra eller påstår sig vara den enda förrådet av idéer och svar, utan en klok person gärna delar vad de har lärt sig och möjliggör framväxten av andra villiga att lyssna.

Konfucius sade en gång att "Vid tre metoder vi kan lära visdom:. Först, genom reflektion, vilket är ädlaste, det andra, genom imitation, vilket är lättast, och den tredje genom erfarenhet, vilket är den bittraste" Dessa idéer utforskas hela artikeln, som är en förrätt guide för personen angelägna att fokusera lite mer på den tillträdande av visdom.

Steg

Hur kan man vara klok. Inse att du inte vet någonting.
Hur kan man vara klok. Inse att du inte vet någonting.
 1. 1
  Känn dig själv. Medan tidskrävande och ibland utmanande, är det fortfarande lättare att lära sig om allt och alla andra i världen än om dig själv. Den svåraste resan är ofta den som kräver titta inuti dig själv ärligt att räkna ut vad som driver dig och vad tro, och fördomar du innehar inom. Om du inte är villig att känna dig väl och lära sig att älska både styrkor och svagheter inom dig, är det svårt att vara klok. Om du inte känner dig själv, du är mer benägna att ge efter för att täcka upp brister och styrkor overplaying istället för att öva själv-acceptans och vara ärlig. Att känna sig själv ger det utrymme där du kan fela, växa, och som du resa genom livet.
  • Var försiktig med uttrycket "". Även denna term betyder väl, förutsätter det att vi alla är en enda röra i centrum och behöver sortering. Även om det är sant, hjälper det inte dig något att vara sårbara för den rådgivning som från en annan persons resa och att försöka ersätta dina erfarenheter med deras. Med alla medel lära av andras erfarenheter som har gjort resor av självinsikt men gör inte misstaget att tro att deras resa är den rätta för dig eller att du helt enkelt byta ut dina upplevelser med deras. Du måste göra det hårda arbetet ensam.
  • Var försiktig med alla självförbättring råd som påstår sig ha "hemligheter". Den enda "hemligheten" till självförbättring är att det kräver hårt arbete och ihärdighet. Utöver detta, kan du pilla på kanterna (intygas att anmärkningsvärt med den massiva framgången av självhjälp industrin), men du kan inte ändra verkligheten för att behöva göra arbetet för personliga introspektion och på världen själv.
 2. 2
  Inse att du inte vet någonting. Den visaste av människor har länge varit de som inser att de faktiskt vet väldigt lite - ofta trots årtionden av lärande och reflekterande. Ju mer du tänker på människor, saker och händelser, desto mer blir det tydligt att det finns alltid mer att veta och att det du känner är men ett knappnålshuvud bland all kunskap. Godkännande av de begränsningar av din egen kunskap är en nyckel till vishet.
  • En av de viktigaste hindren för visdom är en övertro på eller förväntan "". Vi lever i en värld som säljs på betydelsen av kompetens som ett universalmedel för allt, inklusive vår egen ansträngning att tänka. Visst, många (certifiable) experter är smarta och de vet en hel del om deras specialitet. Men att jämställa kompetens med visdom är att blanda ihop betydelserna av varje termin - kompetens hänvisar till någons hög nivå av kunskap inom ett distinkt område, medan visdom hänvisar till det vidare begreppet av att kunna se helheten i livet, att ha ansett lyhördhet till alla sakerna livet kastar på oss, att leva lugnt förvissade om livets syfte, och att aldrig utgå från att det nödvändigtvis ett svar men ändå vara bekvämt boende med denna verklighet.
  • Mary Jaksch råd att då och då måste vi anta "nybörjare sinne". Detta är huvudet på en person som börjar på nytt, utmanas på nytt genom att göra något som du aldrig har gjort förut. Detta ger spänning i ditt liv samt ha potential att försvaga dig eftersom du inte är en "expert" på det. Dessutom förespråkar hon "inte vet" sinne, en kampsport tänkesätt som återspeglar visdom krigare. Hellre än att föregripa situationer av vad du vet, hålla sinnet öppet och berätta för dig själv att "jag vet inte" och tillåt dig att lära. När du inte längre har en fast idé om människor, saker och situationer som omger dig, du växer i visdom eftersom du suga upp förändringar, nya idéer, och inte ställa någon person över eller under dig.
 3. 3
  Acceptera att det aldrig kommer att bli ett slut på lärande. Om du trodde att lärandet slutade det ögonblick du lämnade high school eller college, då är du i för en hård perspektiv på livet. Idén om lärande är mycket bredare än läroböcker och vad lärarna berättar, ständigt lärande är förmågan att stå stilla och saker fråga som händer dig och växa från livets upplevelser. Problemet med att tro att lärandet stannar det ögonblick du bestämmer dig för det tar stopp, är att du upphör att växa på den punkten och bli satt i ditt sätt och övertygelser. Och när du börjar tro att de tankar, åsikter, övertygelser och idéer som finns i ditt huvud nu är evigt mer allt du någonsin behöver veta och lita på, stänger du dig ner till andra människors perspektiv och sätt att se på världen. Detta riskerar upphörande av intern tillväxt och att vara helt säker på att allt du tycker eller tror är rätt medan något som utmanar dina föreställningar eller tankar är fel. Anais Nin prydligt sammanfattade detta behov att fortsätta lära:.. "Livet är en process att bli, en kombination av stater vi måste gå igenom Där människor misslyckas är att de vill välja en stat och förbli i det här är ett slags döden. "
 4. 4
  Ta dig tid att begrunda. Visdom kan inte vara förhastade och det absolut inte kan växa när sinnet festa på popkulturen och snabb levande. Det är viktigt att ta en paus från vardagen bara för att tänka och reflektera över dina egna aktiviteter och över större händelserna i världen och bortom. Om du inte gör detta riskerar du att vara reaktiv snarare än proaktiv, en intellektuellt lata svar att inte bli störd för att förstå världen själv och gärna dras med av strömmen.
  • Träna på att vara proaktiv genom att lära sig att planera och lägga upp strategier era ansträngningar i livet. Planering och strategizing kräver driftstopp att tänka, någonstans tyst och bort från jäktet i människors krav, Mohammad TV-program och obarmhärtiga nätet åsikter.
  • Prata och göra mindre, tänker och känner mer.
 5. 5
  Lär av lämplig. Hitta personer du respekterar och tror efterlikna de värderingar och ideal som representerar ett klokt sätt att leva livet. Leta efter människor göra saker som du tycker är intressanta och viktiga. Ställ dessa människor frågor och be dem om återkoppling på dina egna idéer. Lyssna med stor omsorg vad de har att säga, för du kommer att lära dig mycket av deras erfarenheter och reflektion. När du är osäker, fråga din handledare om råd och vägledning, medan du inte nödvändigtvis överens med vad de har att säga, kommer det att ge säkert dig en tankeställare.
  • Läs skrifter och sociala kommentatorer som omfattas ämnet av visdom. Det kommer att finnas många olika uppfattningar om vad det innebär att vara klok och omfattande exponering för andras åsikter och idéer om visdom är också hjälpsamma "mentorskap".
  • I dina intresseområden (arbete, hem, hobby, tidsfördriv, etc.), läsa om andras erfarenheter. Även om du inte nödvändigtvis svarar på liknande situationer på samma sätt som de gjorde, att veta hur andra innan du har behandlat situationer som du kommer att möta är en utmärkt källa till grundläggande kunskaper för att hjälpa ditt eget sinne räkna ut hur du "skulle reagera och att utlösa nya idéer och kunskaper från inom dig.
  • Titta glada människor och suga upp deras glädje. Du behöver inte ens att be dem om råd - helt enkelt titta och lyssna på deras glada interaktion med livet kan lära dig en hel del om hur man kan anamma en mer glädjande outlook.
 6. 6
  Gå vidare från att leva ett liv i "borde s". Lyssna på andras "borde s" är ett bombsäkert sätt att begränsa din egen självkänsla eftersom "bör s" är en art av andras osäkerhet som besöks på dig. Om du lyssnar på dem för mycket, börjar de att köra ditt liv. Släpp andras normer för hur de tror att ditt liv "borde" vara (sitt eget liv borde vara tillräckligt för en handfull för dem). Hitta din egen moraliska vägen och följ den, och minimera "borde s".
  • När det gäller "borde ha gjort är" från det förflutna, släppa dem. Efterklokhet är det medel genom vilket du lura dig själv att tro att du kunde ha varit klokare då. Det är ingen idé att nå tillbaka och placera dig själv för en visdom som inte uppstår när söks. Med alla medel lära av erfarenheterna och vara redo att justera din inställning till livets situationer som följd, men undvika att fastna i stället utan återvändo där "borde ha gjort" regler ditt liv. Detta leder snart till "jag aldrig få något rätt", och kan lätt dränera dig av självförtroende.
 7. 7
  Vara utmärkande. Var stilla minst en gång om dagen, för att ge dig själv tid att vila och för att sluta ta i brådskan av världen. Att vara ständigt upptagen, känner oumbärlig, eller oroa oavbrutet om att ses som otillräckliga kan göra dig till en förebild för arbetsplats dygd, men det gör inte du klokt. Stopp.. Stå stilla. Ta in vad det utmärkande perspektiv innebär för dig.
 8. 8
  Var ödmjuk. Är klokt att toot ditt horn och att sälja sig själv hela tiden? Verksamheten och marknadsföring världen har övertygat oss om att det är en nödvändighet, eftersom vi har lyckats vända oss till råvaror i behov av en bra säljargument, och affärsspråk ofta återspeglar detta. Men det finns en enorm skillnad mellan att erkänna för dig själv och andra att du är bra på att göra något och överdriver en rad expertområden utanför din komfortzon bara för att hänga med i konkurrensen. Att vara ödmjuk är inte om att abdikera din självkänsla, utan det handlar om att vara realistisk och bara betona allt som är bra och kan inom dig. I sin tur, kommer folk vet att de kan lita på tillförlitligheten för dessa egenskaper. Att vara ödmjuk är klokt eftersom det gör att den verkliga du att lysa igenom. Ödmjukhet säkerställer också att du respekterar förmågor av andra snarare än att frukta dem, det kloka i att acceptera sina egna begränsningar och kontakt med andra människors styrkor för att stärka din är oändlig.
 9. 9
  Var försiktig. Mildhet vilar i hjärtat av visdom. Det är en livsstil som respekterar alla varelser, och även insisterar på mildhet mot dig själv. Om du pressa dig själv för hårt hela tiden, kommer du inte hitta visdom, istället för att omfamna din, kommer du alltid att köra ifrån dem, vilket hindrar dig från att upptäcka inre frid. Att vara mild mot dig själv kan du få visdom genom självrespekt.
 10. 10
  Fråga allt inklusive sig själv. Om du är förtjust i att predika generaliseringar för att förstärka din uppfattning set världen, kommer du vara benägen att acceptera något som ligger i linje med ditt tankesätt, oavsett hur dåligt konstruerade ett yttrande eller argument kan det vara. En eftertänksamhet sonder, och strävar för hålen i informationen. Detta betyder inte att du måste kassera den information eller övertygelser men du måste förstå när din syn på saken är skakig eller baserade på tenuous antaganden. När du är ifrågasatt och dina egna åsikter är bevisat ohållbar, är det klokt reaktionen att fortsätta söka efter mer solida och tillförlitliga förklaringar och att upphöra med att försvara det oförsvarbara.
  • Det finns ingen anledning att tro dina egna svar är rätt. Och det finns ännu mindre anledning att tro att din nuvarande svar kommer aldrig att förändras under hela ditt liv. När du växer och förändras, så gör de saker du en gång trodde in i betong. Tillåt för denna tillväxt, och du kommer att vinna i vishet.
  • Ofta svaret ligger i frågan - akta på vad fick dig att ställa frågan och inom som vilar i hjärtat av din oro. Använd frågan för att hitta svaret.
  • Undvik att följa flocken. Att vara klok kräver ständiga tillbaka och bedöma om det är bara socialt tolererat eller den senaste flugan snarare än bra och nyttigt. Om att vara en del av det inte kommer att förbättra din livskvalitet, varför delta? Reflektera noga innan hoppar.
 11. 11
  Ansvara för dig själv. Gör vad som är rätt för dig i livet, djupt ner de flesta av oss vet vad det är, och ändå lever vi i en värld där det kan mycket lätt att undvika eget ansvar och att lasta skulden på regeringen, skolan, våra grannar, TV, vädret... Och rösten av tullen ger oss också möjlighet att segla själv-ansvar genom okritisk antagandet av råd av föräldrar, lärare, vänner och alla andra som känner att de har fingret på pulsen på vilka vi är i stället för att räkna ut detta ansvar för oss själva. Bara du kan veta vem du är, och bara du kan vara ansvarig för din ultimata val. Om du har spenderat år att göra vad som var rätt enligt någon annans normer snarare än din egen, du är inte ansvarig för dig själv. Ändra jobb där ingen känner igen dina talanger och hitta en där folk kommer att upptäcka tigern inom. Flytta den till ett hus situation där du är bekväm, inte huka. Och hitta ett sätt att försörja sig som inte äventyrar din medkänsla, omsorg och intresse. Eget ansvar, inklusive att lära sig att acceptera konsekvenserna av att göra dina egna beslut, ökar visdom.
  • Gör undertrycka inte dina känslor och. Att göra det är oklokt och ohälsosamt. Känslor har ett sätt att hitta ett utlopp och om du har ignorerat dem under en tunn fernissa av professionalism eller försöker vara "stark", kan det eventuellt utbrott av känslor vara okontrollerad. Att ta ansvar för dig själv ingår vårda dina friska känslor och snabbt hantera dina negativa känslor istället för att undvika dem. En klok person omfamnar känslor och intuition (magkänsla) som en del av sin helhet och lär sig att lyssna med omsorg och diskriminering på känslor istället för kväver dem.
 12. 12
  Håll liv okomplicerad. För många människor, är en känsla av mening i livet "skapat" från att vara alltför upptagen och genom att försvåra allt från arbete till kärlek. Komplexitet kan göra en person att känna sig viktiga och ville men det är inte visdom. Snarare är det en form av distraktion från sig själv och från att hantera frågor i livet som verkligen betyder något, som ifrågasätter vad ditt syfte är och vad livet handlar om. Komplikation utesluter eftertanke, lämnar dig sårbar för mysticism av expertis, och kan få dig att göra saker svårare än de behöver vara. Håll det enkelt och visdom kommer att blomstra.
 13. 13
  Undvik att vara beroende medier. Relaterat till att hålla liv okomplicerad och inte följa flocken, lösgöra dig regelbundet från media är en viktig del av att vara klok. Små doser är bra men något som mättar dig och styr ditt tänkande är en avsägelse av jaget och behovet av att tänka. När media dominerar din dag och natt och du tror att du är bästa kompis med filmstjärnor, företagarna internet och de 100 bloggare, då är det dags att rensa ludd ur huvudet.
  • Kopplat med att hålla ditt liv okomplicerad är behovet av att hålla dig fri från kommunikation överbelastning. Media mättnad i ditt liv handlar inte om att lära sig eller öka din kunskap. Tyvärr är mycket media packat och du redan vet det men övertyga dig själv att det är nytt är. Var selektiv och läsa det som ökar din förståelse för världspolitiken snarare än att bara bekräfta dina befintliga kunskaper. Och som redan nämnts, fråga allt.
 14. 14
  Var där för andra. Dela din visdom med andra för att vägleda dem. Som en mentor och lärare, så kan du hjälpa andra människor lära sig om kritiskt tänkande, som omfattar känslor, kärleksfull livslångt lärande, och sig själva. Tänk på att visdom är inte om sagan bilden av den vise gamle mannen fastnat i en grotta på en bergstopp, hålla isär eremit-liknande kan lätt gränsar till förakt och motvilja för dina medmänniskor. Undvik frestelsen att använda lärandet som en barriär mot andra, kunskap är för att dela inte hamstring, och visdom kommer bara att växa när de utsätts för alla andras idéer oavsett hur konfrontera de kan vara. Och akta navelskådande, reflektion är viktigt men det är tid att ge tillbaka till människor de kunskaper, färdigheter, och älskar att du har vunnit.

Tips

 • När du frågar andra, lära sig att ge kredit och ta emot det när de förfaller.
 • Ofta tar det tid att slappna av och ta en titt på världen omkring dig.

Varningar

 • Om du använder logik för att fatta beslut, överväga detta: När du har för mycket tvivel i ditt resonemang, kommer det att vara svårt att fatta dessa beslut.
 • Vissa beslut du kommer att tvivla, eftersom dina beslut är endast lika giltig som ditt resonemang, som - ibland - du kanske tror är inte alls giltiga. Men utan beslut, kan du inte uppnå det du vill. Ingen artikel kan ge råd om hur man kan balansera dessa behov, är det upp till dig.