Wke

Hur att hitta den sanna norr utan kompass

Vilken väg är norrut? Oavsett om du är vilse i skogen eller om du försöker att installera ett solur i din trädgård, du är bunden att vill hitta verkliga norr från tid till annan, och chansen är när det är dags att du inte kommer att ha en kompass. Vad mer, även om du har en kompass, kommer det att peka på den magnetiska nordpolen, som, beroende på din plats i världen, kan variera en hel del från True North. Så vad är en intrepid explorer att göra? Läs den här artikeln för att hitta flera olika sätt att hitta din väg.

Steg

Hur att hitta den sanna norr utan kompass. Placera en pinne upprätt i marken så att du kan se dess skugga.
Hur att hitta den sanna norr utan kompass. Placera en pinne upprätt i marken så att du kan se dess skugga.

Skuggan-tip metod

 1. 1
  Placera en pinne upprätt i marken så att du kan se dess skugga. Alternativt kan du använda skuggan av ett fast föremål. Nästan alla objekt kommer att fungera, men den högre objektet är, desto lättare blir det att se förflyttning av dess skugga, och den smalare spetsen på objektet är, desto mer exakt läsningen kommer att bli. Se till att skugga kastas på en nivå, pensel-fri plats.
 2. 2
  Märk spetsen av skuggan med ett litet föremål, såsom en sten, eller en distinkt repa i marken. Försök att göra märket så liten som möjligt så att precisera skuggans spets, men se till att du kan identifiera märket senare.
 3. 3
  Vänta 10-15 minuter. Skuggan spetsen flyttar oftast från väster till öster i en böjd linje.
 4. 4
  Markera den nya positionen av skuggans spets med ett annat litet föremål eller repa. Det kommer sannolikt bara flytta ett kort avstånd.
 5. 5
  Dra en rak linje på marken mellan de två varumärkena. Detta är en ungefärlig öst-västlig linje.
 6. 6
  Stå med det första märket (västerut) på vänster sida, och den andra (östra) på höger sida. Du står nu inför främst mot verkliga norr, oavsett var du befinner dig i världen. Illustrationen visar att solen och markör vid punkterna 1 är vad som händer efter steg 2. I punkterna 2, visar det vad som händer efter steg 4. Denna metod är baserad på det faktum att solen rör sig över himlen från öst till väst.

Använda stjärnor: norra halvklotet

 1. 1
  Leta Polstjärnan (Polaris) på natthimlen. The North Star är den sista stjärnan i handtaget på Lilla Karlavagnen konstellation. Om du har svårt att hitta det, hitta Karlavagnen. De två nedersta stjärnorna i Karlavagnen (de yttersta stjärnorna i kopp skopan) bildar en rät linje som "pekar" mot Polstjärnan. Du kan också hitta stjärnbilden Cassiopeia, som alltid motsatt Karlavagnen. The North Star ligger ungefär halvvägs mellan den centrala stjärnan i Cassiopeia och Karlavagnen (se figur).
 2. 2
  Rita en tänkt linje rakt ner från norr stjärnan till marken. Denna riktning är sant norr, och om du kan hitta ett landmärke i fjärran på denna punkt, kan du använda den för att guida dig.

Använda stjärnor: södra halvklotet

 1. 1
  Hitta den södra korset konstellationen. I det södra halvklotet, är Polstjärnan inte syns, och ingen enskild stjärna alltid indikerar norr eller söder, men du kan använda Södra korset och stjärnorna pekaren som din guide. The Southern Cross konstellation bildas av fem stjärnor, och de fyra ljusaste stjärnor bildar ett kors som är vinklad åt sidan.
 2. 2
  Identifiera de två stjärnorna som utgör den långa axeln av korset. Dessa stjärnor bilda en linje som "punkter" till en imaginär punkt på himlen som är ovanför Sydpolen. Följ den tänkta linjen ned från de två stjärnor fem gånger avståndet mellan dem.
 3. 3
  Rita en tänkt linje från denna punkt till marken, och försöka identifiera en motsvarande landmärke att styra efter. Eftersom detta är sant söder, är True North mittemot det (bakom dig när du tittar på den punkten).

Använda stjärnor: ekvatorn

 1. 1
  Den Orion konstellationen är synlig från båda hjärnhalvorna beroende på tidpunkten på året. Det är ett permanent inslag på ekvatorn.
 2. 2
  Leta efter Orions bälte. Orion har flera framstående stjärnor. Den "bälte" (3 stjärnor i rad) löper från öst till väst. Leta efter det, har det ett "svärd" fäst vid den.
 3. 3
  projicera en linje från svärdet genom mitten stjärnan i bältet. Det är den allmänna inriktningen av North.
 4. 4
  Orion lägger över ekvatorn: bältet stiger och sätter på East & West

Alternate skugga-tip metod för ökad noggrannhet

 1. 1
  Sätt upp en pinne som är vinkelrätt mot plan mark som möjligt och markera den första skuggan-tips som ovan. För denna metod, ta din första behandling på morgonen, minst en timme eller så innan middagstid.
 2. 2
  Hitta ett objekt eller längd på strängen, osv., Exakt samma längd som skuggan.
 3. 3
  Fortsätt mätningar av skuggans längd var 10-20 minuter. Skuggan kommer att krympa före middagstid och kommer att växa efter middagstid.
 4. 4
  Mät skugga längd som skuggan växer. Använd snöre eller objektet som du använde för att mäta längden på den inledande skuggan. När skuggan växer till exakt samma längd som strängen (och därmed exakt samma längd som din första mätningen), markera platsen.
 5. 5
  Rita en linje mellan den första och andra märken som ovan. Återigen, detta är din öst-västlig linje, och om du står med den första markeringen på vänster sida och den andra på höger, kommer du att stå inför verkliga norr.

Titta metod: norra halvklotet

 1. 1
  Hitta en analog klocka (den typ med tim-och minutvisare) som är inställd korrekt. Placera den på en plan yta, såsom marken, eller håll den vågrätt i handen.
 2. 2
  Rikta timvisaren mot solen.
 3. 3
  Bisect (dvs, hitta mittpunkten) vinkeln mellan timvisaren och klockan tolv märket (numret 12 på klockan). I mitten av vinkeln mellan timvisaren och 12:00 märket är nord-sydlig linje. Om du inte vet vilken väg är norr och som söderut, kom bara ihåg att oavsett var du befinner dig, går solen i öster och ner i väster. På norra halvklotet solen är rakt söderut vid middagstid. Om din klocka är inställd till sommartid tudela vinkeln mellan timvisaren och 01:00 markera istället.

Titta metod: södra halvklotet

 1. 1
  Använd en analog klocka som ovan, och peka klockans 00:00 varumärke (nummer 12) mot solen. Om din klocka är inställd till sommartid, peka 1:00 märket mot solen.
 2. 2
  Tudela vinkeln mellan klockan tolv märke (eller 01:00 varumärke om att använda sommartid) och timvisaren att hitta den nord-sydlig linje. Om du är osäker på vilken väg är norrut, kom ihåg att solen går upp i öster och ner i väster oavsett var du är. På södra halvklotet, dock är solen rakt norrut vid middagstid.

Tips

 • När man försöker hitta Polstjärnan är det viktigt att komma ihåg att, trots vad många tror, ​​är Polstjärnan INTE den ljusstarkaste stjärnan på himlen. Det enda märkliga med det är att det är den enda stjärnan på himlen som inte rör sig.
 • Dessa metoder kan kräva praxis att perfekt, så det är en bra idé att prova dem ett par gånger när du kan kolla dina värden. På så sätt kommer du att kunna lita på dem om du är i en överlevnad situation.
 • I norra halvklotet, är halvvägs mellan timvisaren och 12 South. Halvvägs mellan 12 och timvisaren på södra halvklotet är North.
 • Om du bara har en digital klocka, kan du sikta fortfarande klockan exakt mot solen, eftersom du räkna ut var timvisaren kommer att bli. Använd 12, 3, 6 och 9:00 s vinklar för att guida dig till de andra timmarna, mindre steg för hälften / kvartal timmar.
 • Om du har en 24h ratten på din klocka (liksom många pilot klockor), sedan bara peka timvisaren mot solen, och nord är 0/24h märket

Varningar

 • The North Star blir högre på himlen ju längre norrut man reser, och det är inte bra om 70 ° N latitud.
 • Skuggan-tip metoder rekommenderas inte i polartrakterna, vilket är breddgrader över 60 ° i båda halvklot.
 • Klockan metod rekommenderas inte i lägre breddgrader, speciellt under 20 ° i båda halvklot.