Wke

Hur att lindra muskelkramper

En kramp eller söm är en smärtsam, ofrivillig och plötslig muskelkramp, vanligen framkallad av ansträngning eller fysisk ansträngning. Lyckligtvis är det i allmänhet ett tillfälligt tillstånd, och inte alltför allvarligt. Det viktiga är att hålla huvudet och ha tålamod.

Steg

Hur att lindra muskelkramper. Räkna långsamt och andas jämnt.
Hur att lindra muskelkramper. Räkna långsamt och andas jämnt.
 1. 1
  Håll dig lugn. Även om kramp är smärtsamt, är det förmodligen inte kommer att orsaka problem på lång sikt. Spänna upp eller oroa kramp kommer bara göra saken värre. Ta en plats, om det finns, eller stå eller gå långsamt.
 2. 2
  Andas jämnt. Om utöva orsakade kramp, kan du fortfarande andas mycket snabbt. Arbeta mot att få din andning under kontroll.
 3. 3
  Räkna långsamt och andas jämnt. Som din andning saktar, andas in för två punkter och ut för två räknas. Sedan, sakta din räkning eller räkna till ett högre nummer.
 4. 4
  Försiktigt sträcka det område som är trånga. För en mage kramp, kan det vara så enkelt som att placera händerna på huvudet eller når över sidled lite. Om smärtan förvärras av stretching, backa.
 5. 5
  Prova försiktigt massera trånga området, men sluta om det gör ont.
 6. 6
  Vänta tills krampen avta. Det kan vara svårt att ha tålamod med en smärta i sidan, men oftast ett par minuters vila kommer att göra susen.
 7. 7
  Om du kör och du får en kramp i din sida, är det för att din diafragma driver på din lever. Detta beror på att de flesta människor andas ut när de kliver ner med sin högra fot, orsakar din vikt riktas till rätt sida utan att luft i bröstet för att absorbera effekten. För att göra detta går bort, bara andas ut när din vänstra fot slår i marken istället för din högra fot. Detta gör att kramp att försvinna i cirka 5 sekunder.

Tips

 • Undvik att träna, särskilt simning, en timme eller så efter att ha ätit.
 • Välj kallare tider på dagen att utöva.
 • Ät bananer innan du tränar, kommer kalium hålla dig från kramper upp
 • Fokusera på din andning hjälper till att få kramp under kontroll och det ger dig något att tänka på förutom smärtan.
 • För shin spjälor, is området. Ta ett smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen. Ta ett par veckor ledigt från hög effekt träning, sedan komma tillbaka till träning successivt.
 • Värm upp och stretcha innan träningen och se till att sträcka på sidorna.
 • Se till att det finns tillräckligt med kalium i din kost. Bananer och apelsinjuice är bland de bra källor till kalium.
 • Andas djupt och jämnt medan du tränar.
 • Håll hydrerad, speciellt om vädret är varmt.

Varningar

 • Kramper i vatten kan vara farligt. Om du har en kramp i vatten, simma försiktigt till kanten av vattnet och, om möjligt, komma ut. Försök att hålla dig varm. Samtidigt som man undviker bad för en timme efter maten är traditionellt ett sätt att undvika kramper, det är verkligen bara gäller särskilt tunga måltider och tidpunkten varierar från person till person. Det finns en viss risk för kramper från det faktum att blod shuntas till matsmältningssystemet efter en måltid, detta endast marginellt ökar risken för kramp.
 • Om kramp inte avtar inom några minuter eller svara på vila och stretching, kontakta din läkare. Också söka läkarvård om smärtan verkar vara något annat än en kramp, t.ex. om en lem känns kall eller stel, eller är missfärgad.
 • Vissa kolesterol läkemedel (som Lipitor eller simvastatin) har en allvarlig biverkning som kallas rabdomyolys. Detta innebär att läkemedlet faktiskt bryter ner muskeln och kan orsaka allvarliga skador om den inte fångas. Om du upplever muskelkramper utan någon uppenbar anledning och du tar ett "statin" medicin för ditt kolesterol, tala med din läkare omedelbart.