Wke

Hur att motstå stygg mat cravings

Vad som utgör "naughty" food är subjektiv, men det kan sägas vara någon sorts mat du bör inte ägna sig åt, eller att du täcker upp för på en regelbunden basis. Många livsmedel kan ses som "stygg" när konsumerar dem resulterar i ovanligt beteende (dölja det, ljuga, etc.), eller lämnar dig med känslor av skuld, ånger och missnöje. Till exempel kan det vara choklad, kakor, tårtor och snabbmat som du längtar även om du försöker hårt för att hålla sig frisk eller till en viss vikt men du motiverar "bara en eller två" hit och dit varje dag. Och det handlar inte bara om att banta - det kan finnas vissa livsmedel du är milt allergisk mot men du fortfarande njuta av dem och lida fem dagar av nässelfeber eller en bländande migrän efter.

Oavsett din definition av en "stygg mat", stanna borta från det eller minimera din konsumtion av det beror på inför det faktum att du ger efter för den fyrkant på. Här är några förslag på sätt att motstå dina stygga mat cravings.

Steg

Hur att motstå stygg mat cravings. Bestäm din stygga mat.
Hur att motstå stygg mat cravings. Bestäm din stygga mat.
 1. 1
  Bestäm din stygga mat. Identifiera de livsmedel som du inte vill eller inte bör äta för näringsmässiga, kost, hälsa, religiösa eller andra skäl, men du unnar dig ändå. Några exempel som ofta tillämpas är:
  • Snabbmat på en regelbunden basis, såsom pommes frites, hamburgare, varm korv, stekt någonting, etc.
  • Bakverk, tårtor, kakor, bullar och andra bakverk.
  • Sockerhaltiga frukostflingor.
  • Fettdrypande rätter.
  • Choklad och godis.
  • Livsmedel som ger en huvudvärk eller migrän, nässelfeber, utslag, eller en allmän sjukdomskänsla (Detta gäller inte livsmedel som leder till allvarlig, livshotande allergisk reaktion - du kommer att bli mer än medveten om att du inte kan njuta av dem, period.)
  • Livsmedel som tycks påverka din hy eller dina energinivåer dåligt.
  • Livsmedel som inte är tänkta att ätas på grund av din tro-baserade eller annan trosuppfattning, såsom kött, nötkött, skinka, fläsk, ofiltrerat dricksvatten, etc.
  • Livsmedel som du känner dig skyldig eller ångerfull för att äta, och äta sig undan eller gå till stora ansträngningar för att täcka upp (med förbehållet att hantera din relation med sådan mat och känslor är viktigt.)
 2. 2
  Hitta dina triggers. Det är viktigt att fokusera på vad som får dig att njuta av stygga livsmedel så att du kan söka lämplig behandling eller botemedel. Cravings för livsmedel har ett antal möjliga orsaker från känslor till medicinska tillstånd, och i vissa fall är det nog en bra idé att diskutera problemet med din läkare. I allmänhet kan följande orsaker utlösa matbegär:
  • Blodsockernivåer och nivåer inte upprätthålls jämnt under dagen. Efter att ha toppat, kan en minskning i blodsockernivåer sätta på cravings.
  • Convenience - vissa livsmedel, som starkt saltade, feta snacks eller söta sådana, är verkligen lätt att hitta i paketen, och sluka ner, utan det behövs förberedelser. Sälta eller sötma gör dem ännu mer sugen-värdig.
  • Sömnbrist - oavsett om de orsakats av känslomässig stress, ett medicinskt tillstånd, eller någon annan anledning, kan en brist på sömn få dig att längta efter mat som en lösning på din trötthet.
  • Emotionell eller lidande - att äta på grund av stress är välkända och är en viktig utlösande faktor för att äta stygg livsmedel. Ofta kallas "comfort food eating", finns det en tendens att äta stygg livsmedel när känslan ner för att få känslomässig tröst. Och en sänkt nivå av serotonin (vanligt i depression) kan åstadkomma mat cravings också.
  • Graviditet - cravings under graviditeten kan innebära livsmedel eller icke-livsmedel såsom lera (känd som "pica" när det inte är mat).
  • Klimakteriet - kvinnors smaklökar genomgå stora förändringar för postmenopausala kvinnor, vilket får dem att längta söta livsmedel eftersom, ironiskt nog, de har mindre möjlighet att smaka sötma (förmodligen orsakar kvinnor att äta mer för att försöka återställa smaken av sötma).
  • Upproriskhet eller - kan du ogillar det faktum att du inte är tänkt att njuta av en viss typ av mat och uppror mot det förbjudna karaktären av det genom att hänge sig åt det.
  • Habit - du kan helt enkelt vara så vana vid en mat som du inte kan sluta hänge sig åt det tyckte även att det inte är bra för dig. Detta är vanligtvis en tanklös form av konsumerar livsmedlet, i att du helt enkelt ta till göra det eftersom du alltid har gjort det, utan att ifrågasätta dess värde för din hälsa eller välbefinnande.
 3. 3
  Hitta lösningar. Det finns många möjliga lösningar på motstånd stygg mat cravings, men vad som är viktigt är att hitta lösningar som passar in med din personlighet, behov och livsstil. Följande steg föreslår en rad möjliga lösningar, det föreslås också att du pratar med din vårdpersonal om frågor som du finner utmanande eller oroande, och att du prova ett urval av lösningar för att se vad som passar dina behov bäst. Det kan vara så att en del arbete långt bättre än andra, eller att en kombination av lösningar som är skräddarsydda efter dina unika behov är det optimala svaret.
  • Ha tålamod när du lär dig vad som fungerar och inte fungerar, och viktigast av allt, att vara snäll mot dig själv - slip ups är en oundviklig del av att ändra vad är, i huvudsak, en dålig vana.
  • Försök att notera vilka livsmedel orsaka dig att träffa "rock bottom". Vanliga misstänkta är koffein och socker i känsliga individer.
 4. 4
  Var kräsen. Välj din topp stygga livsmedel. Titta på deras ingredienser. Identifiera de som har de absolut värsta saker i dem, liksom, transfettsyror, höga nivåer av socker, salt, mättat fett, artificiella färgämnen och aromer, etc. Försök att skära ner till 5 av de minst uppblandat stygga livsmedel och använda dem som din "hög kvalitet behandlar" medan undan alla de andra. Detta gör dem riktigt stygg livsmedel eftersom de är extra speciell, förmodligen dyrare, och bara för att ätas med fullt fokus på deras kvalitet.
  • Till exempel, om du älskar choklad, alltid bara njuta av den dyrare, lite socker, mörk målmedvetet sorter som syftar till att vara hög kvalitet. Eller bara äta chips du vet kokas i en god olivolja över dem kokta i fattigare oljor.
 5. 5
  Hålla allt med måtta. Även när så själv selektiva högkvalitativa godsaker, hålla sin konsumtion till ett minimum.
 6. 6
  Ät regelbundet och i små mängder. Sikta på att äta regelbundet, små måltider under dagen som är låga i eller saknar socker. Detta kommer att bidra till att upprätthålla blodsockret på en jämn nivå och förhindrar sugen spikar.
  • Undvik raffinerade kolhydrater så mycket som möjligt. Så läckra som de är, de stimulerar cravings genom att göra din spik blodsocker och sedan sjunka dramatiskt.
 7. 7
  Halv storlek varje stygg mat. Det finns massor av sätt att minska din konsumtion av stygga livsmedel med hälften.
  • Bara ta några tuggor av din dessert, eller dela din dessert eller middag med en vän eller partner.
  • Om du skulle normalt ta super-storlek delen, ta den lilla storleken. Tänk i termer av din midja inte hur mycket värde köpet medför - bara för att en extra stor läsk är bara 5 cent mer och kommer med oändliga påfyllnad inte gör det ett bättre val än den vanliga med någon påfyllnad. Lär dig att medvetet uppskatta gränser.
  • Gör kompromisser. Under måltider, bara äta en stygg mat istället för flera. Till exempel, om du vill äta efterrätt, undvika kalori eller fettdrypande delar av huvudrätten.
 8. 8
  Motion. Motion kan balansera blodsockernivåer och underlätta matsmältningen. Gör en lätt promenad efter måltider för att lindra suget. Gör en sport eller fysisk aktivitet som du älskar.
 9. 9
  Hitta substitut. Ersättare är inte bara om mat som smakar liknande, men livsmedel som också fyller samma känslomässiga eller textur roll som de stygga livsmedel tidigare har uppfyllt för dig. Det finns ett antal sätt som du kan ersätta de stygga livsmedel:
  • Hitta osaltat, lättare, mindre fett-laden, etc, version av vad stygg mat du väljer inriktning. Läs etiketterna verkligen noga men, fördelen med att byta till samma produkt med en etikett som anger att det har mindre fett, salt, socker, etc., inte nödvändigtvis betyda att det är något bättre för dig. Vara ansvarig genom att göra din forskning i stället för att förlita sig på företagets marknadsföring.
  • Kom ihåg att "fettfri" betyder inte kalorier gratis om bantning är ditt problem!
  • Hitta livsmedel som fyller rollen av den stygga maten. Till exempel kanske du småäta på chips och choklad och smuttar läsk medan du tittar på TV eftersom du alltid har gjort det och det känns rätt. Försök att använda livsmedel som fortfarande ger känslan av konstant mumsa men inte kommer lastat med kalorier, fett, koffein, socker, etc. Till exempel, prova osaltat och unbuttered, utspädd fruktjuice, ett dopp och råa grönsaker, etc.
 10. 10
  Gör det verkligen lätt att äta mat som inte är stygg. En stor anledning till varför många av oss kan inte göra mat förändringar är att alternativen verkar "för hårt". När bryta en vana, använda tiden till att omskola detta tänkesätt genom att hitta alla de sätt att göra det "för lätt" och ersätta de stygga livsmedel. Några sätt att hjälpa dig själv är:
  • Köp färdigskurna knapra grönsaker. Eller förbereda en stor mängd grönsaker för snacking på under flera dagar och lämna i kylen för de svaga ögonblick. Det är mycket lättare att göra ansträngningen i stora partier än hurdling av "Jag vill inte att förbereda den" ursäkt när du behöver ett mellanmål. Stora planteras att hålla redo att snack om är: selleri, morot, socker snap ärtor, rädisor, beansprout, etc.
  • Alltid hålla låg fetthalt, läckra dips till hands.
  • Tvätta all frukt innan du sätter i kylskåpet eller fruktskål. På så sätt är allt du behöver göra greppa den och äta den! Stor frukt att alltid ha tillgänglig är: äpplen, bananer, apelsiner, mandariner, päron, melon och vattenmelon. Vid skärning äpplen, päron, eller bananer för lagring, tillsätt citronsaft för att förhindra brunfärgning.
  • Skapa separata ransonera delar med acceptabla kalori / socker / fett, etc. innehåll per portion. Ransonen ut dem och vet att när denna del konsumeras, det är det!
  • Läs hur du väljer hälsosamma mellanmål.
 11. 11
  Köp inte förbjuden mat. Har du inte dem sitta runt huset frestande dig och dra dig i. Motstå frestelsen att köpa stygg livsmedel bara för att de är på special - gå och jaga efter god mat som finns på särskilda istället!
  • Be familjemedlemmar eller andra medlemmar i hushållet dölja sina stashes av stygga livsmedel från dig.
 12. 12
  Face de känslomässiga triggers. Om någon av dina triggers är känslomässiga sådana, bland annat stress, förbittring, upproriskhet, eller ens lättja, kommer det inte vara så enkelt som att hitta substitut, halvera proportioner och önskar dig fri från suget. Du behöver stöd för att arbeta med de underliggande känslomässiga skäl. Detta kan vara i form av rådgivning eller terapi, eller genom att läsa mycket om att övervinna dina känslomässiga problem och lära sig att engagera dina känslor mer konstruktivt. Om du lider av stress, det är verkligen viktigt att lära sig de många sätt som möjligt för att minska stress som är mycket effektivare än att fylla ditt missnöje med dålig kvalitet mat.
  • Lär dig att slappna av. Andas in djupt och öva djupandning.
  • Flytta bort från den situation som är beklämmande dig. Gå en promenad kan ta dig ur problemet omedelbart och ger dig en chans att tänka över saker istället för att äta din väg till mer elände.
 13. 13
  Själv massage bort dina stygga mat cravings. Self-massage kan hjälpa vissa människor att minska sina cravings, åtminstone, det är en bra distraktion teknik och ger avslappning:
  • Sitt i en bekväm plats. Blanda en matsked mandelolja med två till tre droppar en av dessa eteriska oljor: lavendel, geranium, neroli, eller jasmin.
  • Massera dina underben med oljan. Använd långa svep från fötterna till knäna.
  • Lägg fuktkräm till ansiktet och halsen och massera in med fingertopparna.
 14. 14
  Försök med hypnoterapi. Hypnoterapi används ofta för att hjälpa till att minska suget och missbruk. Din hypnotherapist kommer troligen att be dig om din mat cravings och känslor som åberopas av livsmedel före hypnotisera dig. Räkna med att få visuella ledtrådar och visualiseringar för att distrahera dig från dina stygga mat cravings.
 15. 15
  Skäm bort då och då. Ge inte upp din stygga livsmedel helt. För att göra detta vore att beröva dig av nöjen i livet och de flesta människor kommer inte bara motstå deprivation utan kommer aktivt ogillar det tills de kan ge till det igen. Nyckeln är att äta stygg livsmedel med måtta och att lämna dem för speciella tillfällen snarare än att ägna sig åt dem regelbundet.
  • Lär dig att njuta av smaken. Sikta på att verkligen uppskattat smaken av den mat du äter i stället syftar till att få in det i din mage så fort som möjligt.
  • Undvik att ersätta med ett livsmedel du kan inte stå. Du är mycket bättre med kraftigt minskade andelar av den stygga mat än svälja ner massor av den förhatliga substitut.
 16. 16
  Möta dina övertygelser eller behov vård. När din stygga avlatsbrev bryta din tro-baserade eller annan trosuppfattning, eller om att äta maten lämnar dig sjuk, är frågan bredare än att bara koncentrera sig på din vikt eller framtida hälsa.
  • När det gäller brott mot din tro-baserade föreställningar, tala med din tro mentor, präst, minister, rabbin, etc, och söka lösningar på situationen. Det kan vara så att du inte tar din tro på tillräckligt stort allvar, i vilket fall, kan en mer djupgående omtänkande behövs.
  • Om du följer ett särskilt strikt diet som vegetarian, vegan, fruitarian, rå mat, etc., och du äter mat som inte ansluter med din kost och bredare etiska övertygelser, är det dags för en omprövning om vad du re göra och om det val du har gjort fungerar för dig.
  • När det gäller att bryta din tro, du kommer eventuellt att lida mycket större skuld och självförakt för att bryta med dem än med något annat skäl för att ge efter för cravings, så det är viktigt att göra din inre söka och nå välgrundade beslut om dina val så snart som möjligt.
  • Om att äta något får dig att bryta ut i nässelfeber, lider av lindriga allergiska reaktioner, få en fruktansvärd migrän, eller allmänt känner sig uppblåst eller dåligt, osv, är det viktigt att fundera över konsekvenserna och farorna av att äta mat du reagerar dåligt till. Är det livsmedlet verkligen värt lidande för?

Tips

 • Tänk på den extra extra kontanter. Naughty cravings kommer inte billig!
 • Om grupptryck är ett problem, helt enkelt berätta för folk att du inte kan äta vissa livsmedel eftersom de är skadliga för dig.
 • Överväg insamling "food porn". Skäm bort din kärlek till mat genom att titta på härliga bilder av mat i tidningar, böcker recept och online. Ju mer komplex och vacker mat, desto bättre för ögat. Bara ge inte in och låta det hamna i magen! Överväg att skapa ett fotoalbum av dina favorit stygga livsmedel att unna tittar istället äta era goda läckerheter.
 • En definition av "stygga" livsmedel är för livsmedel som namnges efter anatomiska funktioner eller formade som könsorgan. Denna artikel är inriktad på en helt annan definition men det är accepterat att båda definitionerna är apt!
 • Viktminskning är lättare när du tar ner ditt blodsocker-och insulinnivåer, det är en bra påminnelse för dina svagare stunder när bantning.
 • Ett lågt GI (glykemiskt index) kost kan minska suget. I vissa fall kan följa detta vara så enkelt som att vrida ur omedelbar, över-bearbetade versioner av ett livsmedel till den obearbetade, något längre-till-bereda versioner. Lätt som!

Varningar

 • Om din njutningslystnad är en olaglig en, som att äta mat förbjudna i ditt land (t.ex. blåsfisk eller fugi), eller äta något som är skyddad enligt lag eftersom det är utsatt för fara, etc., inser att de påföljder som blir mycket allvarligare än bara din skuld. Äta illegal mat kan leda till förgiftning, sjukdom, böter och även fängelse.
 • När din stygga mat cravings är utanför din kontroll eller du känner att du är beroende, söka professionell hjälp.

Saker du behöver

 • Friskare eller substitut matval