Wke

Hur bli av med blåmärken

Blåmärken hända när ett slag bryter blodkärl nära hudens yta och läcker blod in i den omgivande vävnaden. Den instängda blodet verkar som att svart-och-blå markering. Det kommer att blekna på egen hand, men det finns flera åtgärder du kan vidta för att uppmuntra snabbare blekning av blåmärke. Här är vad man ska göra.

Steg

Hur bli av med blåmärken. Höj blåmärken området.
Hur bli av med blåmärken. Höj blåmärken området.

Del ett: rekommenderad behandling

 1. 1
  Ice området. Att sätta något kallt på blåmärke kommer att minska svullnad och hjälpa den att läka snabbare. Gör detta så snart som möjligt, och du kan stoppa blåmärke från att sprida sig så långt.
  • Fyll en återförslutningsbar plastpåse med isbitar, eller hitta en påse frysta grönsaker som majs eller ärter. Slå in påsen i en handduk eller T-shirt, och lägg den över blåmärke.
  • Flexibla gelfyllda is förpackningar, särskilt utformade för skador, är tillgängliga från sportaffärer. Idrottare brukar hålla ett par till hands för att bekämpa blåmärken.
  • Lägga is på området i 15 minuter av varje timme. Over-kylning huden runt blåmärke kan leda till köldskador.
 2. 2
  Höj blåmärken området. Minska blodflödet till området med gravitationen hjälp. Lyfta blåmärken området så att det är ovanför ditt hjärta kommer att hindra blodet från att samla på blåmärken området, och minska missfärgning.
  • Till exempel, om blåmärke är på benet, sedimentera på soffan och vila benet ovanpå ett par kuddar. Om benet är även några inches ovanför ditt hjärta, du är bra.
  • Om armen är blåslagen, försök att stötta upp på ett armstöd eller ett par kuddar, så att det är i hjärtat-nivå eller högre.
  • Om din torso är blåslagen, kan du vara ute på tur. Fokus på isbildning på området istället.
 3. 3
  Ta paracetamol eller ibuprofen. Om blåmärke är särskilt smärtsam, ta en over-the-counter smärtstillande medel för lindring. Läs etiketten för den rekommenderade dosen.
  • Undvik aspirin, som är en blod-tunnare och kan göra din blåmärke värre.
 4. 4
  Rest. Arbeta dina muskler ökar blodflödet till det området, och ökat blodflöde är inte vad du vill göra till ett blåmärke. Kalla det en dag och svalka dina jets, både för att förhindra ytterligare skada och ge din blåmärke en chans att läka.
  • Häng på soffan. Titta på en film, spela ett spel, läsa en bok - bara göra något som inte kräver mycket fysisk aktivitet.
  • Bege dig till sängs tidigt. Din kropp behöver sömn för att reparera sig själv, så slog höet så fort du känner dig trött.
 5. 5
  Veta när man ska se en läkare. De flesta blåmärken är inte ett tecken på ett allvarligt medicinskt tillstånd, och kan behandlas på ett säkert sätt hemma. Men om överväga att ringa en läkare om något av följande gäller dig:
  • Du blåmärken utan några signifikanta stötar, fallskador eller andra skador.
  • Du har en hög feber, eller du kan se tecken på infektion runt blåmärke (rodnad, pus eller annan dränering).
  • Om du känner extrem press runt blåmärke, vilket är stort, kontakta en läkare omedelbart. En signifikant minskning av blod en syretillförsel till ett område är känt som kompartmentsyndrom, och kan vara livshotande.

Del två: hantera blåmärke

 1. 1
  Massera försiktigt blåmärke och omgivningen. Gör detta flera gånger om dagen med början dagen efter blåmärken uppstår. Detta kommer att hjälpa kroppens normala lymfatiska process för att rensa bort det.
  • Tänk på att trycket inte ska vara smärtsamt. Om blåmärke är för smärtsamma, vänta.
 2. 2
  Få lite solen. Ultraviolett ljus bryter ner bilirubin, vilket är produkten av nedbrytning av hemoglobin som orsakar den gulaktiga färgen på ett blåmärke. Om möjligt, exponera blåmärke för solljus (säkra mängder, inte solbränna) för att accelerera isomeriseringen av den återstående bilirubin.
  • Försök att få 10 till 15 minuter av direkt solljus per dag. Detta bör vara tillräckligt för att hjälpa till att bryta upp ditt blåmärke utan att leda till en solbränna.

Del tre: huskurer

 1. 1
  Gnid blåmärke med ättika. Blanda vinäger varmt vatten och gnugga den över det skadade området. Vinäger ökar blodflödet nära hudens yta, så det kan hjälpa till att skingra blodet som samlas i blåmärken området. Trollhassel kommer också göra susen.
 2. 2
  Ät ananas. Bromelain, en mag enzym som finns i ananas, bryter ner proteiner som fångar vätska i vävnaderna efter en skada.
 3. 3
  Ansök persilja. Ta en handfull färsk persilja blad, krossa dem och sprida dem över hela blåmärke. Slå in område med ett elastiskt bandage. Vissa experter hävdar att persilja minskar inflammation, minskar smärta och kan göra ett blåmärke blekna snabbare.
 4. 4
  Använd arnika salva eller gel dagligen. Arnica är en ört som länge har rekommenderats för blåmärken. Den innehåller en förening som minskar inflammation och svullnad. Hitta en salva som innehåller arnika, och gnugga den över blåmärken en eller två gånger om dagen.
 5. 5
  Applicera en levande blodigel. Om du har tillgång till en holistisk medicin leverans butik eller en mycket välsorterad kinesisk medicin butik, kan du använda en levande blodigel. Det kommer att ta bort ytan blod i ett blåmärke inom några sekunder. Den blodigel saliv fungerar också som en mild smärtstillande medel, så du kommer inte att känna bettet. Ansök tvättsprit eller vaselin för att avlägsna blodigel.
  • Detta rekommenderas endast om du kan vara säker på att akterliket är uppfött och fri från sjukdomar.

Tips

 • Om du känner att du får blåmärken alltför lätt, kan du vara brist på vitamin K, som används som en co-faktor i syntesen av koagulationsfaktorer. Om du tar några blodförtunnande dock inte plötsligt öka din vitamin K nivåer. Rådgör med din läkare först.
 • Massera inte direkt runt blåmärke. Massage 1-2cm runt varifrån blåmärke är synlig som blåmärken tenderar att vara större än de ser ut och massera på ett blåmärke kan irritera den och göra det värre.
 • Du bör alltid hålla skadan förhöjda. Försök aldrig att utöva eller vara aktiv eller du kan göra skadan värre.
 • Lämna det och låta det läka. Om det gör ont och du inte vill att det rörde rum ett plåster på blåmärken.

Varningar

 • När blåmärken tycks plötsligt utan anledning, bör du söka medicinsk rådgivning från en läkare.
 • Applicera inte arnika på en klippa eller öppet sår.
 • Konsultera en läkare innan du påbörjar några nya mediciner eller stoppa några befintliga.
 • Se till att du inte är allergisk mot något innan du provar någon av de angivna metoderna.
 • Om blåmärke sprids och blir mer smärtsam, se en läkare. Det kan vara en mer allvarlig skada.
 • Huskurer för att förebygga blåmärken är inte medicinskt testad och, precis som alla hem rättsmedel, bär okända risker.