Wke

Hur du hålla din hjärna i toppform

Visste du att det är möjligt att hålla er hjärna i bra skick och hjälpa avvärja åldrande sjukdomar? Här är några steg som kommer att stimulera hela hjärnan som hjälper dig att lära sig bättre, vara uppmärksam, lever längre och blir mycket smartare än den genomsnittliga människan.

Steg

Hur du hålla din hjärna i toppform. Motion.
Hur du hålla din hjärna i toppform. Motion.
 1. 1
  Läs. Läsning är mat för din hjärna. Läsning är en av de bästa sakerna du kan göra för dig själv och din hjärna. Börja läsa en bok per månad. Försök sedan två böcker i månaden, etc etc.
 2. 2
  Motion. Motion frigör olika kemikalier för att din hjärna att du inte får från allt annat, inklusive Endorfiner och tillväxthormoner. När du tränar en viss del av kroppen, sprider tillväxthormoner för dina muskler genom din kropp för att hjälpa till att återuppbygga den muskeln att bli starkare och större. Det fina med det är att det hjälper andra muskler för att bli starkare också, och visste du att din hjärna är en muskel?
 3. 3
  Sudoku. Spela spelet sudoku håller din hjärna skarp och främst hjälper den vänstra sidan av hjärnan, är den logiska delen. Sudoku håller dig skarpa, vaken, och håller dig skarpa när du är gammal. Prova att spela en omgång Sudoku (som ligger i någon tidning) en gång i veckan.
 4. 4
  Korsord. Spela ett korsord, som Sudoku, håller dig skarpa men också hjälper dig att komma ihåg saker snabbare och minns saker bättre. Försök att göra detta en gång i veckan. Du hittar den här i någon tidning.
 5. 5
  Music. Musik stimulerar din hjärna på många sätt. Att lära sig ett nytt instrument hjälper till att stimulera hela den högra sidan av hjärnan. Piano är sagt, men inte 100% bevisat, att stimulera din hjärna mest. Det är därför många föräldrar spelar klassisk musik för barn.
 6. 6
  Språk. Det finns många roliga grejer att vara flerspråkig. Inte bara kan du kommunicera med fler människor och förstå kulturen bättre, men det har en stor effekt på din hjärna. Det stimulerar mesta av din högra hjärnhalvan och en del av din vänstra hjärna. Att lära sig ett språk som inte har några rötter till ditt eget språk (som engelska till kinesiska) fördelar din vänstra hjärna lite mer. Men att lära sig ett språk med bindväv rötter (som engelska till spanska) hjälper till att stimulera din högra hjärnhalva mer än vänster. Tänk om du gjorde båda.

Tips

 • Ju mer aktivitet du sätter på din hjärna desto mer stimuleras, vilket kommer att tvinga sig själv att använda mer än vad som används normalt.
 • Det spelar ingen roll hur smart du är att börja med, det är hur du använder den.
 • Protein är en av de bästa näringsämnen du kan ge till din hjärna.
 • Din hjärna behöver minst 8 timmars sömn för att vila.
 • Ta alla dina vitaminer.