Wke

Hur bli av med en huvudvärk

De flesta människor får huvudvärk då och då, oavsett om de är milda obehag eller skalle-kross distraktioner. Behandlingen varierar beroende på vilken typ av huvudvärk du upplever, men här är några snabba må-bättre strategier, samt långsiktiga lösningar för att stoppa smärtan innan den blir okontrollerbar.

Steg

Hur bli av med en huvudvärk. Ta en over-the-counter smärtstillande.
Hur bli av med en huvudvärk. Ta en over-the-counter smärtstillande.

Del ett: stoppa smärtan snabbt

 1. 1
  Ta en over-the-counter smärtstillande. De flesta smärtstillande medel kommer inte sparka in i ca 30 minuter, så ta en dos så snart du börjar känna huvudvärken komma på. Även om du redan är i djup misär, kan en snabb dos av ibuprofen, paracetamol, naproxen eller acetylsalicylsyra ta udden av.
  • Ta inte acetylsalicylsyra om du är under 19 år gammal, och ge inte aspirin till barn. Ta en alternativ smärtstillande för att undvika Reyes syndrom, en sällsynt men dödlig konsekvens av att ta acetylsalicylsyra.
 2. 2
  Drick mycket vatten. Uttorkning kan leda till huvudvärk, särskilt om du har kräkts nyligen eller du är bakfull. Drick ett stort glas vatten så fort ditt huvud börjar göra ont, och försöka att fortsätta dricka små klunkar under hela dagen. Du bör gradvis känna smärtan börjar avta.
  • Undvik att dricka något som kan torka dig, såsom kaffe, alkohol och drycker laddade med socker. Stick med vanligt vatten för bästa resultat.
 3. 3
  Hitta en lugn, mörkt ställe att ta en paus. Om du kan, försök att ligga ner och slappna av i minst 30 minuter. Stäng mörkarna, släcka lamporna, och fokusera på din andning.
  • Begär absolut lugn och ro. Om du är tvungen att vila runt andra människor, förklara att du har huvudvärk och be att de försök att vara tyst och lämna dig ostört. Förebyggande syfte ber om samarbete kan hjälpa dig att undvika en ful avbrott senare. Om du vill, sova eller ta en tupplur, men inte alltför länge ändå.
  • Justera rumstemperaturen. Vissa människor kan bara koppla av i ett svalt rum, medan andra föredrar en stor filt eller ett värmeelement. Försök att imitera vad förhållandena fungerar bäst för dig när du går att sova på natten.
  • Undvik att starta ett nytt spänningshuvudvärk. Se till att din säng eller soffa är bekväm och att huvudet bärs i en position som inte ökar spänningen i nacken.
 4. 4
  Använd en kall kompress. Placera något mjukt och svalt över din panna kan hjälpa blodkärlen ihop sig, vilket skulle kunna lindra en del av smärtan av huvudvärk. Detta fungerar särskilt väl om problemet är koncentrerad i ditt tempel eller bihålor.
  • Blöt en tvättlapp med kallt vatten och lägg den över din panna. Uppdatera den med mer kallt vatten så fort det börjar kännas obehagligt varm.
  • Prep en tung-slå kompress. Sätt en våt disktrasa i en återförslutningsbar plast plastpåse och placera påsen i frysen i 30 minuter. Ta bort den och placera den på din panna för en långvarig kompress - tvättlapp blir extra kallt, och väskan kommer att hålla isig väta från din hud.
 5. 5
  Massera din hårbotten, nacke och lober örat. Att göra några lätt massage kan distrahera dig från smärtan, samt förbättra cirkulationen och lindra spänningar. För en grundläggande massage, tryck försiktigt fingrarna över ditt tempel, och flytta dem i långsamma cirklar. Eller, prova dessa mer avancerade tekniker:
  • Gör en hårbotten massage. Hop i duschen och unna dig en lång huvudmassage när du schamponera håret. Eller, för en torrare version, häll lite kokos eller arganolja på fingrarna och gnugga i hårbotten.
  • Hitta två tennis eller bollar racket och lägg dem i en strumpa. Ligg på en plan yta och placera de två bollar strax under basen av skallen, på occipital ben, och slappna av. Du kan känna sinus tryck eller obehag i början men det kommer att försvinna. Detta är särskilt användbart för sinus huvudvärk.
  • Har någon annan massera din nacke och rygg om möjligt. Den enkla touch av någon annan som bryr sig om du kan lindra en hel del spänning direkt. Har fokusera dem på occipital regionen liksom.
  • Försiktigt massera näsryggen kan hjälpa till att lindra sinus och migrän.
  • Fast massera akupressur punkt på varje hand där tummen och pekfingret ben möts (andra metakarpalbenet). Det bästa är om någon gör det åt dig, så att båda händerna kan masseras samtidigt, men om detta inte är möjligt, massage ena handen i fem minuter, sedan massera den andra sidan.
 6. 6
  Njuta av sex. Inte bara kan kön minska stress och blodtryck, det stimulerar också frigörandet av hormonet oxytocin, vilket i sin tur ökar frigörandet av endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande medel
 7. 7
  Öva avslappningstekniker. Människor runt om i världen använder en mängd olika knep för att distrahera sig från smärtan. Om du är mitt i en huvudvärk, oroa dig inte om att lära sig något nytt - hålla sig till det som är närmast din komfortzon. (. Du kan alltid läsa upp på olika meditationstekniker senare, när du känner dig bättre) Några populära alternativ inkluderar:

Del två: att få före en migrän

 1. 1
  Vidta åtgärder så snart du känner igen symptomen. Det är mycket lättare att stoppa en migrän innan det är fullt utvecklad - efter det, det är svårt att känna sig bättre ökar markant. Planera för att göra något så fort du känner igen följande symptom:
  • Ögonsmärta
  • Dimsyn eller tillfälligt blind fläck
  • Tunnelseende
  • Seeing stjärnor eller pulserande sicksacklinjer
  • Illamående
  • Koncentrationssvårigheter
  • Svårt att hitta rätt ord
 2. 2
  Ta en over-the-counter smärtstillande. Tänk på att de flesta smärtstillande medel inte gälla i upp till 40 minuter, så det är en bra idé att få en dos i ditt system innan smärtan är utom kontroll. Använd ibuprofen, paracetamol, naproxen eller acetylsalicylsyra.
  • Ta ett smärtstillande medel i kombination med koffein. De flesta over-the-counter läkemedel som annonserar befrielse från huvudvärk eller migrän innehåller koffein samt en smärtstillande. Om du inte har något liknande här på sidan, oroa dig inte - bara ha en kopp kaffe eller svart te med din vanliga smärtstillande medel.
  • Ta inte acetylsalicylsyra om du är under 19 år gammal, och ge inte aspirin till barn. Ta en alternativ smärtstillande för att undvika Reyes syndrom, en sällsynt men dödlig konsekvens av att ta acetylsalicylsyra.
 3. 3
  De-stress. Stress sänker din dopamin nivåer, och låg dopamin kan leda till migrän. Så fort du känner en potentiell migrän kommer på, prova följande tekniker för att slappna av:
  • Koppla av. Meditera, be, öva andningsövningar eller använda vilken annan avslappningsteknik du vet. Håll det enkelt och oroa dig inte om att lära sig något nytt just nu - hålla sig till vad du vet.
  • Skriv ner dina frågor. Om du stressa över en viss händelse eller omständighet, snabbt krafsa ner allt det är att sätta dig under press. Visualisera dig själv flytta stress från din hjärna till listan, och berätta för dig att du ska ta itu med det efter migrän är över - nu när du har skrivit ner det, det finns ingen anledning att hålla tänka på det.
  • Öva lite verklighetsflykt. Titta på en film, spela ett spel, läsa en bok, eller på annat sätt hitta ett sätt att ta dig av din nuvarande situation.
 4. 4
  Vila i ett svalt, mörkt rum. Om du har råd att avvara tid, tar 30 minuter för att försöka lugna ner migrän innan den exploderar. Mörkret blir lättare på ögonen om du upplever visuella symtom, och den svala temperaturen kan lindra illamående.
 5. 5
  Veta när man ska se en läkare. Även om de är smärtsamma och obekväma, de flesta migrän är inte livshotande. Däremot är det viktigt att veta när du ska ringa räddningstjänsten. Få hjälp om du upplever följande:
  • Detta är absolut "värsta huvudvärk av ditt liv."
  • Smärtan blir betydligt värre om du ligger ner.
  • Den migrän började plötsligt, utan de vanliga varningssymtom.
  • Ert tal, syn eller rörlighet avsevärt försämras, speciellt om du aldrig har haft dessa symptom innan.

Del tre: naturläkemedel

 1. 1
  Underrättas. Det finns ett antal naturläkemedel som kan fungera för att behandla din huvudvärk. Som med alla naturläkemedel, alltid vet biverkningar och allergi potential botemedlet, samt kontraindikationer, såsom att inte använda när man är gravid, sjuk, etc.
 2. 2
  Försök naturläkemedel. Det finns flera naturläkemedel som bedöms ha värde för att bli av huvudvärk:
  • : Mattram kan tas i kapsel eller tablettform, som te, eller ens ätit en smörgås (det smakar bittert). Det finns blandade bevis till stöd för effektiviteten av Mattram men det har åberopats i århundraden, så det kan vara värt att försöka. Det finns inga allvarliga biverkningar, även om du kan uppleva en öm tunga, munsår, eller illamående, matsmältningsproblem och uppblåsthet. Kommande av långvarig användning av Mattram kan störa sömnen och faktiskt orsaka huvudvärk.
  • Willow bark, magnesium, pepparmynta och lavendel kosttillskott kan hjälpa. Observera dock att det vetenskapliga stödet för eller omfattande studier om effekterna av många av dessa tillskott varierar. Om du känner att det som fungerar för dig, och du är medveten om eventuella biverkningar, så lita på dina egna botemedel!
  • Tea: En kopp te gjort av passionflower, rosmarin eller lavendel kan lindra huvudvärk. eller kamomillte kan hjälpa dig att slappna av.
 3. 3
  Använd aromaterapi. Aromaterapi förberedelser varierar kraftigt, men några av de vanligaste eteriska oljor för huvudvärk behandling inkluderar lavendel, mejram, och kamomill. Användning för halsen massera, i ett bad, eller att andas.
  • För lindring av smärta och värk: Blanda fem droppar rosmarin olja, fem droppar muskotnöt olja, fem droppar lavendelolja i en transportör olja. Massage på halsen och övre ryggen.
  • Om du har en förångare, tillsätt sju droppar lavendel olja, tre droppar pepparmynta olja, och andas i relief. Alternativt kan du också prova att strö några droppar pepparmynta olja på en näsduk och andas in djupt flera gånger.
 4. 4
  Betrakta potentialen för homeopati. Om du vet hur man använder homeopatiska medel, kan en tillfällig huvudvärk minimeras med hjälp av följande förslag:
  • Bryonia: bra mot huvudvärk till följd av rörelse.
  • Ignacia: bra för huvudvärk orsakades av akut känslomässig nöd..
 5. 5
  Använd mat-baserade lösningar. Brist på mat kan orsaka huvudvärk, så se till att du har ätit något nyligen. Dessutom är vissa livsmedel tänkt att lindra huvudvärk. Inget av följande garanteras men de har arbetat för vissa människor, så de kan bara fungera för dig:
  • Ät mandel. Mandel innehåller smärtstillande kemikalier som kan minska din huvudvärk symtom.
  • Försök cayennepeppar. Cayennepeppar-annan endorfin stimulantia-kan bidra till att lindra din huvudvärk. Du kan försöka konsumerar det, även om en del forskning tyder enbart topikal applikation fungerar effektivt. Det är nog bäst att få din läkare (eller din kock) råd om du planerar att använda detta lokalt!
  • Applicera en kompress med vinäger (helst hemgjorda, äpple vinäger) till huvudet.
  • Drick en kopp en koffeinhaltiga drycker. Koffein drar samman blodkärlen, vilket kan minska huvudet smärta. Men för mycket koffein kan utlösa migrän hos vissa personer så istället, kanske du vill prova te. Om det tas tillsammans med ett smärtstillande medel, kan koffein också snabba upp läkemedlets effekt, och i själva verket många smärtstillande innehålla koffein.
  • Alternativt, kan du dricka cola. Observera att om du är en tung koffein eller läsk dricker, kan du uppleva huvudvärk som en del av koffein tillbakadragande. Ett ryck av koffein brukar hjälpa, men i det långa loppet, är det bäst att bryta ditt missbruk och huvudvärken försvinner.

Del fyra: användare motion tekniker

 1. 1
  Stretch. Om du har en spänningshuvudvärk, kan sträcka din nacke och rygg muskler förbättra din huvudvärk, särskilt om du har fysiska spänningar såsom värkande axlar.
 2. 2
  Gör yoga. Yoga syftar till att minska spänningarna kan ta bort eller minimera huvudvärk. Enkel hals rullande eller avslappningsövningar yoga är bäst.
 3. 3
  Ta en rask promenad i friska luften. Detta kan vara särskilt effektiv om du har suttit hopkrupen ett tag och du har en hel del utmanande tankar som cirkulerar i huvudet. Övningen kommer att få blodet i rörelse, det nya landskapet kommer att uppdatera din syn, och den friska luften kommer att väcka dig. Med den tid du kommer hem, kanske du upptäcker att du mår mycket bättre.

Del fem: livsstil fixar

 1. 1
  Inrätta en ergonomiskt riktig arbetsplats. Det sätt som du sitter vid skrivbordet och använda en dator kan bidra till din huvudvärk. Se till att allt är i rätt höjd och avstånd för din storlek.
  • Ta regelbundna pauser från allt skrivbordsarbete och datoranvändning. Träna dina ögon genom att titta på olika avstånd för några minuter varje timme och göra några grundläggande kroppstyper sträckor.
 2. 2
  Ändra din kost. Även om detta inte kommer att lindra din huvudvärk direkt, vilket gör kostförändringar på längre sikt kan eventuellt ta bort en källa till huvudvärk för dig i framtiden. Om du inte vet var du ska börja, se din läkare, en dietist / nutritionist, eller en naturläkare.
  • Ta reda på om du har några speciella Matallergier och eliminera dessa livsmedel från din diet.
  • Minska ditt intag av koffein. Koffein kan framkalla huvudvärk. Ironiskt nog kommer tillbakadragande från koffein orsakar troligen en tillfällig huvudvärk men när du är genom ångerfristen, kommer du att märka en positiv skillnad.
  • Du kan överväga att undvika eller minimera eventuella huvudvärk-utlösande livsmedel, särskilt de som innehåller MSG, nitriter och nitrater (charkuterier), tyramines (lagrad ost, vin, öl, och charkuteriprodukter), sulfiter (torkade frukter, kryddor och vin), och salicylater (te, vinäger, och vissa frukt).
 3. 3
  Behandla muskuloskeletala problem. Om din rygg eller nacke är dåligt, eller att du lider av dålig hållning och muskelspänningar, är det viktigt att åtgärda denna källa till smärta. Även om du kan försöka att förbättra dina muskuloskeletala problem genom motion, såsom stretching, yoga, pilates, etc., är det oftast viktigt att se en specialist, såsom en sjukgymnast, kiropraktor, eller osteopat att bedöma och behandla din sjukdom.
 4. 4
  Se ditt utbud av hälso-och sjukvårdspersonal. Om du får problem i andra delar av huvudet, kan det vara en bra idé att få hjälp som kan lindra huvudvärk. Till exempel:
  • Se din: Om du har käken förskjutning, tandröta, bölder, eller post-extraktion infektion, kan dessa vara en källa till huvudvärk.
  • Se din optiker: Om du behöver glasögon, men det har gått odiagnostiserade, kan din ansträngda ögon kan orsaka onödig huvudvärk.
  • Se ditt öra, näsa och hals specialist: Om du har obehandlade infektioner, perforeringar eller andra problem med dina öron, näsa och hals, kan dessa orsaka huvudvärk.
 5. 5
  Lugna ner. Om du är arg, irriterad, frustrerad, etc., kan du bygga upp dagligen muskelspänningar till en punkt där det har blivit ohanterlig och orsakar huvudvärk. Sök professionell rådgivning eller psykologisk hjälp för att kartlägga några givande sätt att hantera dina känslor om de är dominerande din inställning till livet varje dag.
  • Om du knyter din käke eller grit tänderna, göra en insats för att slappna av ditt ansikte. Försök gäspningar att minska ansikts spänning.
  • Öva avslappningsövningar innan påfrestning-producerande händelser som tentor, gifter sig, tar en förare test, etc.

Del sex: typer av huvudvärk

 1. 1
  Identifiera vilken typ av huvudvärk du upplever. De flesta huvudvärk är eller livsstil framkallas och är inte skadligt, även om de är smärtsamma och kan hindra dig från att uppfylla dina uppgifter. Om du upplever ofta huvudvärk, svår huvudvärk, en huvudvärk som inte svarar på analgetika, eller huvudvärken åtföljs av andra symtom, kontakta din läkare eller sjukvårdspersonal för omedelbar utredning och en ordentlig diagnos. Följande lista över vanliga typer av huvudvärk visar många möjliga orsaker, vilket är varför det är så viktigt att söka ytterligare behandling om din huvudvärk fråga inte kommer att lösa:
  • Spänningshuvudvärk: Den vanligaste typen av huvudvärk. Många spänningshuvudvärk tar tid att utveckla efter fysisk eller känslomässig stress, men kan pågå i timmar, eller dagar. Denna huvudvärk tenderar att bildas som ett resultat av muskelkontraktion, och är allmänt känt som ett band bakom ögonen och över pannan, men smärtan kan placeras var som helst i huvudet, även på sidan eller på baksidan. Huvudvärken kan vara tråkig eller återkommande om källan inte behandlas, och kan åtföljas av allmän sjukdomskänsla, särskilt om den sjuke har också ångest eller depression. Denna typ av huvudvärk tenderar att svara bra på smärtstillande, vila och lindring av källa till stress. Ibland en spänningshuvudvärk åtföljs av att känna illamående.
  • Medicinering överanvändning huvudvärk (MOH): Den tredje vanligaste källan till huvudvärk är medicinsk överbehandling huvudvärk, eller "rebound huvudvärk", som härrör från abstinensbesvär från långvarig användning av smärtstillande medicin (vanligtvis spänningshuvudvärk). MOH huvudvärk är behandlingsbara, bara sluta använda medicinen. Det kan ta en tid tid, men totalt sett din huvudvärk kommer att upphöra. Symptomen på en MOH huvudvärk är ofta liknar spänningshuvudvärk.
  • Hangover huvudvärk: Smärtan är lika verkligt som det du drack kvällen innan! Symtomen inkluderar bultande smärta, illamående och känner allmänt usel. Håll upp dina vätskor och ha tålamod.
  • Allergi eller mat inducerad huvudvärk: Med en allergi inducerad huvudvärk. du ofta ha en rinnande näsa och vattniga ögon samt huvudvärk, och huvudvärk kan generaliseras. Denna typ av huvudvärk tenderar att vara säsongsbetonade och behandlas ofta med anti-histaminer, tala med din läkare om alternativ. MSG kan framkalla huvudvärk hos känsliga personer, andra symtom kommer att omfatta ansikts tryck, bröstsmärta, sveda på bål, hals och axlar och huvudet kommer att pulsera. Nitriter och nitrater i kött kan medföra en måttlig till svår huvudvärk. Och om du äter glass eller dricka en kall drink för snabbt, kan du framkalla en tillfällig " BrainFreeze ", eller" glass huvudvärk "som är svår men går snabbt.
  • Migrän huvudvärk: Med en migrän, kommer den sjuke att känna bultande smärta åtföljs av kraftigt illamående och möjligt. Det är visuella problem kallade "aura" - såsom att se stjärnor, fladdrande föremål, och även partiell synförlust. Vissa migrän också orsaka domningar eller svaghet. Migrän kan orsakas av reaktioner på livsmedel, stressfaktorer, hormonella förändringar, en olycka, och för vissa människor, de är ärftlig. Migrän kräver särskild uppmärksamhet, och du bör rådfråga din läkare, som kan hjälpa dig med mediciner och andra metoder för att förebygga migrän uppstår.
  • Cluster huvudvärk: Detta är en relativt vanlig huvudvärk som sitter runt ögonen, oftast bara på ena sidan, och kan innebära smärta, hängande ögonlock, snuva och rinnande ögon. Cluster huvudvärk är fyra gånger vanligare hos män, särskilt i tonåren och medelåldern, och kan vara pågående. Om denna typ av huvudet smärta uppstår, ta det på allvar och se din läkare för rådgivning och behandling. Det finns ett antal läkemedel och behandlingar som kan lindra symptomen.
  • Huvudvärk orsakas av smärta, problem, eller spänningar i en annan del av kroppen: Huvudvärk kan orsakas av sinus blockering, en förkylning, ett virus, eller, hosta, fysisk ansträngning, hunger, irriterade ögon, spända nacke eller rygg muskler, artrit, och av tandproblem. I varje fall är det viktigt att få din läkares undersökning och rådgivning, eftersom du kommer förmodligen behöva bredare kroppsbehandling och inte bara en enkel fokusering på huvudet regionen. Om du måste bära vissa poster regelbundet, t.ex. skyddsglasögon för simning, eller dra ditt hår tillbaka en hel del för modellering eller stadium arbete, etc., kan dessa orsaka huvudvärk i sin egen rätt, ofta symtomen ska lindras genom att ta bort posten eller ändra din metod hårstyling.
  • Olycka inducerad huvudvärk: Om du inblandad i en olycka där huvudet får en, bula, slå, eller bang, kan du utveckla en huvudvärk. Eftersom detta kan också åtföljas av hjärnskakning, skalle frakturer, inre blödningar, etc., måste du omedelbart söka medicinsk behandling. Posttraumatiska huvudvärk kan uppstå som ett resultat av att vara i en olycka eller traumatisk situation, dessa kan vara mycket svåra att behandla och kan behöva ett ingripande av en specialist utbildad i psykologi eller psykiatri.
  • Aneurysm: Du kommer att uppleva en plötslig, "blixt" av smärta. Denna smärta kan härma en migrän eller Hortons huvudvärk och kan åtföljas av en stel nacke, dubbelseende, och medvetslöshet. Få omedelbar, akut medicinsk hjälp. I detta fall, kirurgi och blodtryck stabilisering är de viktigaste behandlingarna.
  • Tumör inducerad huvudvärk: Det är sällsynt och om du har några misstankar om att detta är ett problem, kontakta din läkare omedelbart. Några symptom på en hjärntumör kan innefatta domningar eller svaghet i armar och ben, sluddrigt tal, synstörningar, epileptiska anfall, personlighetsförändringar, eller dålig balans. Det är ovanligt att det finns något annat symptom än en huvudvärk.
  • Höjdsjuka huvudvärk: Om du upplever höjdsjuka, kan smärtan påverka båda sidorna av huvudet, eller bara en sida. Detta drabbar oftast klättrare som inte använder syre. Följ de försiktighetsåtgärder för behandling av höjdsjuka.
  • Andra huvudvärk: Det finns ett antal andra skäl för att utlösa en huvudvärk som bäst diagnostiseras av en läkare, vad som är viktigt att förstå är att om du har några frågor, kontakta din läkare snabbt.

Tips

 • Drick mycket vatten. Ibland får huvudvärk när du är deyhdrated.
 • Gå i ett mörkt rum där det är tyst och koncentrera dig på din andning samtidigt massera på sidan av pannan.
 • Drick rikligt med kallt vatten.
 • Var inte rädd för att dra sig ur andra människor till vila. Kvar runt människor och försöker hålla perky när du har huvudvärk kan förvärra det. Du kommer att vara bättre företag efter lite vila.
 • Du kan prova att ligga på din sida i sängen eller någonstans bekväma, som en mjuk soffa, efter att du har tagit några värktabletter. Det kan göra att vänta mer uthärdligt. Försök också att hålla sig borta från skärmar (TV-skärmar, etc...) och hålla ett glas vatten i närheten. Släck ljuset och blunda, andas djupt och slappna av. Denna metod fungerar mycket bättre när du bär bekväma kläder, undvik åtsittande kläder och behåar. Det är inte säkert att detta kommer att fungera för alla.
 • Sov när du har en kall handduk på pannan.
 • Om möjligt, ångra snäva hästsvansar eller flätor och låt håret löst.
 • Om du får migrän ofta, samt att arbeta fram en plan med din läkare, försök att undvika utlösande livsmedel såsom ost eller choklad. Äta och sova regelbundet är också viktigt att avvärja migrän.
 • Ha en vila på en mörk plats där naturliga ljud kan höras.
 • Massera den mjuka delen av handen mellan pekfingret och tummen. Nerver i den fläck låter dina blodkärl i pannan att tygla.
 • Pröva olika metoder för att lindra din huvudvärk. Inte varje metod som föreslås i de följande avsnitten kommer nödvändigtvis att hjälpa, och det är fortfarande viktigt att alltid vara uppmärksam på huvudvärk symtom som kan kräva ett besök till doktorn.
 • Håll dig borta från droger och alkohol.
 • Lär dig att titta på alla dina livsstilsfaktorer som helhet, för att identifiera de områden där du kan minska stressfaktorer som leder till kroppens spänningar och huvudvärk. Identifiera "utlösande faktorer", inklusive mat, starkt ljus, alkohol, motion, stress, förändringar i ditt liv, problem, fysisk ansträngning, etc., kommer att se till att du lär copingstrategier som minskar sannolikheten för att få en huvudvärk eller annan stress eller spänning relaterade symtom.
 • Med färdiga måltider i frysen kan vara en enorm lättnad om du har regelbundna spänningshuvudvärk. Detta tar bort en källa till stress om du förväntas göra middag, eftersom allt du behöver göra är att värma upp maten medan du vilar. Detta i sig kan vara tillräckligt för att dra ut en kväll huvudvärk efter en dags arbete, så du kan ta dig tid att vila fridfullt istället för att försöka förbereda en måltid.
 • Håll reda på din huvudvärk. Detta kommer att hjälpa dig att identifiera mönster som leder till huvudvärk, till exempel efter en särskilt stressig period på jobbet, efter kommunikationsproblem, efter att ha ätit vissa livsmedel, starta din tid, etc. och kommer att vara ett sätt att du kan börja lära sig att avvärja en huvudvärk innan det börjar redan att utvecklas.
 • För vissa individer kan lågenergilampor (kompakta lysrörslampor) orsaka huvudvärk, prova att byta ut dem för glödlampor eller LED lampor om du upptäcker att arbeta nära lågenergilampor orsakar huvudvärk.
 • Gnid tiger balsam på tinningarna. Den mentol skulle kunna distrahera dina sinnen och lindra smärtan.

Varningar

 • Se en läkare mycket snabbt om du upplever något av följande symtom eller tecken:
  • En huvudvärk som känns värre än något du någonsin upplevt tidigare
  • Huvudvärk som förändras i deras mönster (till exempel de är oftast milda och plötsligt är de svåra)
  • En huvudvärk känns obekant eller abrupt
  • En huvudvärk som förvärras över dagar och slutar inte
  • En huvudvärk med nacksmärta och feber (det kan vara hjärnhinneinflammation)
  • Epileptiska anfall, kramper, kräkningar, oförmåga att tolerera starkt ljus, utslag, svaghet i någon del av kroppen, eller dina personlighetsförändringar.
 • Ta huvudskador på allvar. Det är oftast en bra idé att söka läkare för någon huvudskada, även om du inte upplever hjärnskakning, uppenbar skada eller smärta.
 • Vissa läkemedel kan orsaka huvudvärk, till exempel p-piller. Rådgör med din läkare om du tar en medicin regelbundet och upplever huvudvärk. Huvudvärken kan vara en bieffekt, eller en indikation på något som behöver uppmärksammas.
 • Använd sunt förnuft när man överväger någon "hem åtgärda." Om det verkar som om det kan orsaka mer skada än nytta, inte använda det utan att rådfråga din läkare först. Om en behandling som gör din huvudvärk värre, eller om du upplever andra symptom, avbryt behandlingen och kontakta din läkare.
 • Var försiktig med over-the-counter läkemedel. Överdosering med Tylenol (paracetamol) är giftigt för levern. Ta inte mer än 2 i en sex-timmars period! Intag Tylenol med alkohol ökar i hög grad faran till levern. Läs alltid instruktionerna innan du tar något smärtstillande, och ta den minsta effektiva dosen.
 • Undvik att ta NSAID om du har magsår, gastrointestinala problem, matsmältningsbesvär, eller astma.