Wke

Hur du håller med din läkare

Att kunna kommunicera öppet och ärligt med din läkare är ett viktigt steg i att få rätt vård, men många människor känner sig oroliga höll med sin läkares förslag. Lär dig att bli mer självsäker med din läkare och bli en bättre förespråkare för dig själv för att få bättre sjukvård.

Steg

Hur du håller med din läkare. Ge läkaren rätt information när de söker en diagnos.
Hur du håller med din läkare. Ge läkaren rätt information när de söker en diagnos.
 1. 1
  Ge läkaren rätt information när de söker en diagnos. Ibland ett missförstånd eller en felaktig diagnos kan uppstå eftersom du inte har angett din läkare med alla de uppgifter som behövs för att göra en korrekt diagnos. Det är mycket viktigt att ge läkaren en ordentlig, grundlig bild av dina symptom, känslor och eventuella särskilda avsnitt som du har upplevt som har orsakat smärta, kände sig dålig, eller har försvårat dina dagliga aktiviteter på något sätt.
  • Om du upptäcker att du inte kan komma ihåg alla symptom, eller att du "tomt ut" när du pratar med din läkare, hålla en anteckningsbok och FÖRA DAGBOK symptomen när de uppstår. Det kan hjälpa att notera tider, plats, varaktighet och datum också, eftersom det kan vara viktigt för din läkare. Det är bättre att ge mer information än mindre, som din läkare kommer att veta vad man ska göra och vad man ska uppmärksamma.
  • Var så exakt du kan vara när du beskriver dina symptom. Om du har en rad symptom, lista dem, och sedan lämna det upp till läkaren vad kan eller inte kan vara viktigt. Läkare ges denna möjlighet i början av ett möte har visat sig vara mer uppmärksam och fokuserad än när de inte får en sådan lista.
  • Lämna inte ut självmedicinerat behandlingar, såsom vitaminer, naturläkemedel hälsa, örter och allmänt tillgängliga rättsmedel. Din läkare behöver veta vad du tar redan för att kunna avgöra huruvida dessa behandlingar har viss bäring på ditt tillstånd. Likaså, berätta för din läkare vilka vaccin du har och inte har haft, eller när du senast hade dem, ifall du är beroende för boosters osv
 2. 2
  Var mottaglig och öppen för att lyssna på din läkare när han eller hon levererar en diagnos och behandlingsalternativ. Din läkare ger dig råd som ett resultat av många års utbildning och lång erfarenhet. Om din läkare föreslår en särskild behandling eller har gjort en viss diagnos, kommer det att finnas en god grund för det och det kan göra bra känsla. Innan du höjer din oenighet, höra läkaren ut.
  • Var inte rädd för att be om en upprepning av vad läkaren säger, även ber om förklaringen skall göras i termer som du kan förstå. Dessutom är det väl bra att be om en skriftlig sammanfattning av vad läkaren säger till dig. Detta gör att du kan ta hem diagnoser, vilka behandlingsalternativ, samt all annan information och läsa igenom det som du funderar på alternativen.
  • Tala om för din läkare att du vill tid att tänka igenom det och att du får en ny tid inom kort för att diskutera nästa steg, även om det är under 24 timmars tid.
 3. 3
  Vara kunnig om dina hälsofrågor. Om du är diagnostiserad med en kronisk sjukdom eller en sjukdom, överväga att göra din egen forskning. Håll dig uppdaterad om tillgängliga behandlingar, mediciner och utveckling forskning. Det finns aldrig någon skada att information som du har tagit sig tid att forskningen i förhållande till din sjukdom. Hämta broschyrer från läkare, läsa medicinsk litteratur, eller dra fördel av välrenommerade medicinska webbplatser.
  • En ansedd webbplats kan urskiljas från några av följande indikatorer: det är godkänt eller drivs av en medicinsk förening ansvarar för registrering, utbilda eller informera läkarna, det drivs av eller godkänts av myndigheter med ansvar för hälsa och samhällets välfärd; Det är känt som en kvalitet källa för medicinsk information av läkare, sjuksköterskor och annan medicinsk vårdpersonal, den har en lång tradition som en pålitlig källa till medicinsk kunskap i tryckt form och finns nu också på nätet.
  • Om du har tillgång till medicinska tidskrifter och har en god analytisk och forskning åtanke, kanske du vill forskning dessa samt allmänt tillgänglig information. Kom dock ihåg att din lekman kunskaper inte kommer att införliva den omfattande praktisk förståelse att någon medicinskt utbildade har.
  • Skriv ner dina frågeställningar. Du kan ta dem med dig så frågar när du sitter med din läkare.
  • Tänk på att din läkare behöver tid att smälta den information du presenterar, om han eller hon inte känner till nya behandlingar eller läggs fram med en ny slutsats eller synpunkt ditt tillstånd eller sjukdom som en följd av din forskning. Bli inte förolämpad om de ber om tid att tänka, det är ett tecken på för era ansträngningar och ett behov av att tänka igenom det.
 4. 4
  Vet hur man be din läkare frågor efter en diagnos eller före behandling. En av de svåraste sakerna för många patienter är att veta hur man ska ställa frågor till en läkare, frågor som framkallar riktade svar och kan hjälpa dig att riktigt förstå vad som händer. Delvis känslor stå i vägen men delvis är det också om att veta vad man ska fråga. Några av de frågor som det kan hjälpa att veta att ställa är:
  • Kan du berätta vad du tycker som orsakar mitt problem?
  • Är det möjligt att mitt problem har andra orsaker, eller kan mer än ett tillstånd eller sjukdom kan bidra till det?
  • Vilka tester kommer du göra för att diagnostisera problemet?
  • Hur tillförlitliga eller bra är de tester du föreslår till att identifiera problem eller tillstånd?
  • Är testerna säker?
  • Hur kommer detta villkor framsteg? Vad är mitt långsiktiga utsikterna om jag har behandlingen? Vad är de långsiktiga utsikterna om jag inte gör det?
  • Vilka är mina behandlingsalternativ? Är några av de behandlingsalternativ effektivare än andra? Vilka är biverkningarna av varje behandling alternativ? Är lite mer riskfyllda än andra?
  • Om mina symptom förändras eller bli värre, vad ska jag göra? När ska jag kontakta dig?
  • Har du tagit alla mina nuvarande mediciner hänsyn? Behöver jag oroa sig för möjligheten av skadliga interaktioner med andra mediciner som du kommer att förskriva för mig?
  • Hur kontrollerar jag om biverkningar av de mediciner jag tar?
  • Är du villig att hjälpa mig att kombinera en alternativ behandling med din föreslagna behandlingen? (Ha en terapi i åtanke.)
 5. 5
  Be om en lämplig tid för att ställa frågor. Om du inte är säker på att du förstår vad som händer, ställa frågor tills du känner dig bekväm. Vara längst fram om behovet av att ställa frågor om din läkare. Om du får känslan att din läkare rusade vid tidpunkten för diagnos, vara redo att berätta för din läkare att du måste gå iväg och tänka på saken, men att du kommer att ha frågor och be om en tid då läkaren kommer att vara gärna sitta med dig och svara på dem. Detta varnar läkaren att behöva prioritera din nästa tidsbeställning som en för att svara på frågor, i en tid svalt yrke, är detta ett viktigt heads up.
 6. 6
  Har förtroende. Du är inte ensam om att vara rädd eller orolig tala ärligt och öppet med din läkare. Även personer som är professionellt utbildade för att ställa frågor, som jurister, kan mussla upp i läkarmottagning. Börja med att erkänna att läkare är människor också och de är inte sitter på en piedestal ovanför dig, och att de är där för att hjälpa dig med dina medicinska problem. Lita på att vara påstridig snarare än att vara aggressiv, timid, eller oartigt.
  • Kom ihåg att du har rätt att ställa frågor och att bli ordentligt informerad.
  • Tala öppet. Detta är det dags att uttrycka din oro. Säg till exempel, rekommenderar läkaren att du har en endoskopisk undersökning för att testa för Helicobacter pylori, men du är orolig för det obehag och skulle föredra en icke-invasiv prov som urea utandningstest. Ta reda på vad andra testmetoder finns tillgängliga, och om du har ett visst test eller behandling i åtanke, låt din läkare veta.
  • Inte stanna knäppt om finansiella bekymmer. Om din läkare har hänvisat dig till en dyr specialist som du inte har råd eller din sjukförsäkring täcker inte, tala. Tala om för din läkare som är inom din prisklass (kolla din försäkring, eller förklara din budget), så att din läkare kan omvärdera och hitta någon annan som kommer att vara lämpliga för dig. Samma sak gäller för medicinering kostnader.
  • Inse att en läkare som är informerad om din oro är en läkare som är i stånd att mer lyhörda för dina behov. Om du inte talar upp, är läkaren kvar med förutsatt att du är nöjd med saker att utvecklas på det sätt som han eller hon har föreslagit.
 7. 7
  Få support. Om du inte känner dig möjlighet att uttrycka din oro själv (t.ex. språkbarriärer, stress, rädsla, stamning, etc.), be någon du kan lita på att komma tillsammans med dig. Du kan fortfarande göra forskning och ge din stödperson med listan. Du kanske upptäcker att du inte ens behöver den här personen för att tala för dig, att deras närvaro är tillräcklig hållfasthet för dig, men det säkerställer att någon tar hand om dig. Även om du gör det mesta av snacket, kan din vän hjälpa dig att komma ihåg viktiga punkter du vill göra eller frågor du och läkaren talade om.
  • Många sjukhus kommer att ge dig en patient förespråkare, representant, eller ombudsman om du behöver stöd i intonation dina bekymmer.
 8. 8
  Var tydlig med varför du ogillar. Det kommer att hjälpa både dig och din läkare om du kan klargöra varför du inte håller med en diagnos eller behandling alternativ. Till exempel, om du är orolig för att din påstådda behandlingstiden är på väg att kollidera med en stor familj engagemang, fråga din läkare om det är möjligt att skjuta upp behandlingen genom att ge den verkliga orsaken. Den mänskliga faktorn kommer att hjälpa din läkare att vara mer lyhörda för dina behov än att bara säga "Kan vi inte fördröja behandlingen?". Den sistnämnda frågan föreslår din läkare att du är ovillig att behandlas istället för att göra det klart att du bara behöver en kort uppskov för en familj.
 9. 9
  Fungera som din egen coach. Tänk på den medicinska personalen som ditt team eller partner. Det är din hälsa och du i slutändan få vara chef och fatta de beslut men du får också att dra nytta av deras erfarenhet och kunskap.
  • Respektera läkare, mottagning, och vårdpersonal. Från början, glöm inte att du och din läkare är på samma lag. Det är inte bra att se denna process på ett konfronterande sätt, och de flesta läkare vill undvika konfrontation. Att vara otäckt, kränkande eller upprörd hjälper inte din sak. Var artig liksom fast.
  • Kom ihåg att du har rätt att vägra behandling eller tester. Om du är missnöjd med de presenterade alternativen, kan du söka ytterligare yttranden, eller välja bort behandling eller tester. Det är din kropp och ditt val, bara se till att hålla i minnet önskemål dina nära och kära och andra som bryr sig om dig.
  • Om du inte kommer överens med, förtroende, känna sig bekväm med, eller ens gillar din befintliga läkare, söka råd från en annan läkare eller ens ändra din läkare. Det kanske inte alltid är möjligt, men det är en helt acceptabel åtgärd, och kan göras med hövlighet.

Tips

 • Använd humor när du talar med läkaren. Skratt är verkligen den bästa medicinen.
 • Om du känner att din läkare inte ger er oro tillräcklig vikt, få ett andra utlåtande eller överväga att byta läkare.
 • Om du har en fakturering oro, det är förmodligen inte din läkare att du behöver tala med, men du kan ta upp det med honom eller henne och fråga vem du behöva rådfråga. För stora operationer och sjukhus, kommer det förmodligen att bli en fakturering avdelning.
 • MedWatch ( http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/default.htm ) är en bra plats att använda för att lära sig om de negativa effekterna av läkemedel. MedlinePlus () ger en hel del bra medicinsk information för att hjälpa din forskning.
 • Få en stödperson och se till att din stödperson, som inte är sjuk, har din lista och all information du samlat. Ge dina frågor till stödperson. Jag har fått höra tillförlitligt att läkarna bokstavligen inte lyssna på vad patienten säger, men kommer att lyssna när en vårdgivare eller stödperson säger samma saker. Detta är särskilt viktigt om symptom som stör kommunikationen kan härma desorientering, förvirring eller förlust av mental kapacitet.
 • Specialister kommer alltid att tolka symptom inom deras specialitet först. Det är vad de är tränade att göra.
 • GPS kommer alltid att tolka symptom i ljuset av de vanligaste orsakerna och villkoren för dem. När de elimineras, bland annat genom specialister eller andra GPS eller behandling misslyckas, är det viktigt att informera läkaren om att vanligt tillstånd är inte vad som händer.
 • Vissa tillstånd är svåra att diagnostisera och du kanske måste gå igenom flera helt olika omgångar av diagnos / test / behandling för att ta reda på vad som verkligen pågår.
 • Ställ en Consulting farmaceut om interaktioner mellan dina nya recept, din kost, vitamintillskott och gamla recept. En behandling som kan hjälpa en hel del kan vara helt motverkas genom att ta ett gemensamt över disk läkemedel eller ens vända dess effekter, eller genom annat recept som orsakar dessa problem. Få apotekarens råd att prioritera behandlingar för att undvika problem och apotekarens förslag om ditt recept skulle sätta dig i riskzonen eller inte fungerar på grund av en annan nödvändig recept. Läkare vet inte så mycket om receptbelagda interaktioner som farmaceuterna. Särskilt om någon av dina villkor är sällsynta apotekare är mycket mer benägna att erkänna interaktion problem.

Varningar

 • Var mycket försiktig med att rekommendera behandlingsalternativ eller söker medicinska insatser som kommer att orsaka mer problem, som att ha alltför många datortomografi. Vissa medicinska processer kan orsaka medicinska tillstånd och sjukdomar om den används felaktigt eller överutnyttjas, lyssna på din läkares råd.
 • Undvik närmar läkaren med ett konfronterande sätt, såsom redan beskrivits ovan, de flesta läkare att undvika konfrontation. Om du har gjort din forskning, få klarhet i vad som gäller dig och få god information om de alternativ du föredrar, kommer din läkare att lyssna och försöka vara samarbetsvillig.
 • Om din läkare är samarbetsvillig eller har en dålig lyssnande sätt, söka råd från en annan läkare eller medicinska team.
 • Om du behöver långsiktig smärtlindring, söker en smärtklinik. GPs är mer van vid smärtbehandling för kortsiktiga akuta problem och misstänkta för kronisk smärta klagomål eftersom narkomaner försöka få extra smärtstillande medel. Smärta specialister har en mycket bättre förståelse för sin specialitet och en djupare kunskap om vilka läkemedel är bättre för långsiktigt underhåll i motsats till kortsiktiga återhämtning från kirurgi, etc.

Saker du behöver

 • Tillgång till Internet
 • Bibliotek med medicinska tidskrifter
 • Penna och anteckningsblock för att göra anteckningar, listor, frågor
 • Förhandling och självsäkerhet färdigheter