Wke

Hur får man upp på morgonen

Du är trött på att trycka på snooze-knappen tio gånger innan du måste kommer själv ur sängen. Inte bara är detta slösar bort din tid och göra dig sent, men det är också att du känner dig groggy och oinspirerat att börja dagen när dina fötter slog i golvet. Om du är fast besluten att komma upp med rätt inställning, då måste man köra en skottsäker plan för framgång som startar kvällen innan. Följ dessa steg och du kommer aldrig att behöva slå på snooze-knappen igen.

Steg

Hur får man upp på morgonen. Ta små steg som skulle göra det lättare för dig att vakna.
Hur får man upp på morgonen. Ta små steg som skulle göra det lättare för dig att vakna.

Vad att göra kvällen innan

 1. 1
  Ät gott. Äta fel mat vid fel tidpunkt kan ge dig en orolig mage eller kan bara göra det svårt för dig att stänga av och på din kropp att falla in i en vilsam sömn. Du bör äta en hälsosam måltid, tillsammans med ett glas mjölk med honung, för att underlätta i en natt av god sömn. Om du vill vara säker på att du inte är gungade och vrida hela natten, sedan undvika följande livsmedel:
  • Alkoholhaltiga drycker. Även om du kanske tror att ett glas whisky eller vin hjälper invagga dig att sova, kan det faktiskt ha motsatt effekt. Även alkohol kan hjälpa dig somna snabbare, kommer det att hålla dig från att falla in i en djup sömn och är mer benägna att göra dig vakna hela natten, eller vaknar tidigare än du tänkt utan att kunna gå tillbaka till sängen.
  • Kryddstark mat eller livsmedel som innehåller mycket fett.
  • Coffee. Även om vissa människor inte kan leva utan det, försök inte att göra kaffe en del av vardagen. Du kan tillåta dig själv en kopp på morgonen då och då när du verkligen behöver det, liksom tillfällen då du måste gå upp mycket tidigare än du normalt gör, eller efter nätter när du gick till sängs mycket senare än din vanliga rutin.
  • Choklad eller sötsaker. Detta kan spika ditt blodsocker och kan göra det svårare för dig att somna eller sova.
   • Försök att äta middag flera timmar innan du går till sängs. Om du skjuta en massa mat i magen och passerar ut direkt efter det, kommer du inte ha tid att smälta maten och kommer att kännas jobbigt hela natten. Bara lite lätt mellanmål innan sängen, som en banan eller en näve mandlar, kan hjälpa dig somna snabbare.
 2. 2
  Öva komma upp. Detta kanske låter dumt, men om du är verkligen desperat att få upp på morgonen, är detta ett bra trick. Just det - du borde faktiskt sätta på din pyjamas, ange ditt rum att sova villkor, och slå på larmet. Låg i sängen en stund innan den slocknar, och visualisera vad du ska göra när larmet går. Sedan, när den slocknar, stäng av den och få upp omedelbart och agera som om du kommer att börja din dag.
  • Om du gör det 10 gånger eller så, kommer din kropp att börja långsamt att utbildas för att komma upp så fort larmet går.
  • Om du tror att detta är alltför extrem för en åtgärd, så ska du bara visualisera få upp istället. För ett par minuter innan du somnar, prova att höra din väckarklocka i ditt sinne, och visualisera hur du skulle stänga av den och gå om du börjar din dag. Tänk hur bra det skulle kännas om du precis startat din dag utan att vara groggy och tar evigheter att komma igång.
 3. 3
  Ställ in alarmet. Din larm kan vara den viktigaste delen av din plan för att komma upp på morgonen. Du bör ställa in alarm för att gå upp mer än en gång ifall du är orolig att du ska sova igenom det. Om du verkligen behöver extra motivation, kan du även ställa flera larm för att göra det ännu svårare för dig att sova. Här är några andra saker du kan göra:
  • Sätt ditt larm över rummet. På så sätt kommer du måste gå upp för att stänga av, vilket kommer att göra det svårare för dig att somna.
  • Sätt larmet i en annan är svåra att nå platsen. Du kan placera den högt på en bokhylla eller ens under din säng. Se bara till att det är nära nog att du fortfarande kan höra det och att det inte är farligt för dig att stänga av den.
  • Om du verkligen åtagit sig att din nya spelplan, bör du få ett nytt larm med ett nytt ljud. Ditt sinne kan redan vara programmerad att sova igenom din gamla larm, och ett nytt sound kommer att ge ditt system chocken den behöver.
  • Om du har en iPhone eller annan telefon som låter dig ställa in ett meddelande med ditt larm, skriver själv lite motiverande notera att gå med på det. Något så enkelt som, "Get up för din morgon jogga! Jag vet att du kan göra det!" kan bidra till att motivera dig och kan även få dig att le.
 4. 4
  Ta små steg som skulle göra det lättare för dig att vakna. Detta är en lätt en. Det finns bara tre eller fyra saker du kan göra för att göra tanken på att få upp inte så smärtsamt för dig nästa dag. Detta kommer också att ge dig några genvägar för att komma upp nästa dag, och hela processen blir enklare och tar mindre tid. Här är några saker du kan göra:
  • Lägg ut dina kläder för nästa dag. Istället för att behöva rota runt efter en ren par underkläder i mörker, blir du klar och redo att gå.
  • Om du gillar att vakna upp och känna sig bekväm, placera en fin dräkt för dig själv som en belöning för att få upp.
  • Ställ in din kaffebryggare i förväg. Om du är en te drickare (rekommenderas), se till att din vattenkokare är full av vatten. Du kan även placera en tepåse i en tom kopp.
  • Placera ett glas vatten bredvid din säng. Du bör dricka vatten rätt när du stiger upp, och detta kommer att göra det enklare att göra än att behöva gå till köket för att hälla det. Dessutom, om du vaknar upp mitt i natten känsla uttorkad, kommer detta att göra dig mindre benägna att helt vakna av att behöva gå till köket för att hälla ett glas.
  • Lämna dig själv en liten belöning för att få upp. Om du ville titta de sista femton minuter av ditt favoritprogram, ha den redo på DVR. Om du var glada att läsa din favorit tidning, ställa upp i din frukost skrymsle.
 5. 5
  Gå till sängs med rätt tänkesätt. Du borde gå till sängs känsla fri från oro, nöjd med dig själv och människorna runt omkring dig, och upphetsad om vad nästa dag kommer att ge dig. Detta kanske låter som en heroisk uppgift, men det är bara några saker du kan göra för att hjälpa dig somna på ett fredligt sätt.
  • Gå inte till sängs arg. Detta kommer att göra det svårare för dig att somna, och kan väcka dig mitt i natten. Om du hade en kamp med din vän eller din make, försöka lösa det så gott du kan innan du vila huvudet på kudden.
  • Varva ner i timmen innan sängen. Det innebär ingen textning, inga högljudda TV, inget internet surfning, och inga intensiva samtal. Läs en avkopplande bok och lyssna på lite klassisk musik. Meditera. Gör vad du behöver göra för att expandera.
  • Säg till dig själv varför du är upphetsad att vakna upp på morgonen. Är du verkligen ser fram emot att hemlagad blåbär muffin? Är du ivrig att komma ikapp med en gammal vän under lunchen? Är du pumpade bara för en uppfriskande dag på jobbet? Försök att tänka på åtminstone tre skäl till varför du verkligen vill vakna.
  • Skapa en spelplan. Även om du har en relativt lugn dag framför er, göra en plan som skulle vara svårt att genomföra om du vaknade upp för sent. Detta kommer att få dig att känna dig mer självsäker, mer produktiva, och upphetsad om kommande uppgifter.
 6. 6
  Gå till sängs vid rätt tidpunkt. Konsekvens är nyckeln. Sova väl betyder inte sova i åtta timmar när du kan. I själva verket, sova i åtta timmar är för mycket för vissa människor och kan även göra dem groggy. Räkna ut hur mycket sömn du faktiskt behöver, som bör vara någonstans mellan sex och åtta timmar. Se till att du får samma mängd sömn nästan varje natt.
  • Du bör också gå till sängs och vakna upp vid nästan samma tid varje kväll. Det är okej att sova i ett litet och gå till sängs senare på helgerna, men om det finns en regelbunden dramatisk skillnad mellan när du stiger upp och går till sängs varje dag, kommer din kropp vara förvirrad och kommer inte att kunna falla in i en rutin.
  • Gå till sängs när du är trött. Om du är van att gå till sängs en timme senare, men faller på fötterna, göra ett undantag och bara gå till sängs. Du kommer att må mycket bättre för det nästa dag.

Vad att göra på morgonen

 1. 1
  Börja frisk morgon ritual. Du bör göra vad som fungerar bäst för dig när du träffar det alarmet. Fortfarande finns det några knep som skulle gynna absolut alla och skulle göra det lättare för även den sundaste sleeper att känna sig piggare. Här är vad du gör:
  • Hit ditt larm.
  • Ta ett djupt andetag och fylla lungorna med luft.
  • Sträck djupt att vakna upp dina lemmar.
  • Stå upp.
  • Smile. Ler för dig själv kommer att få dig att känna mer positivt om att starta din dag. Även om du känner dig helt dum för att göra detta, kommer det att du känner dig bättre.
  • Om du känner för att ditt system är fortfarande inte vaken, steg utanför på din balkong eller veranda och ta några djupa andetag av skarpa morgonluften.
 2. 2
  Gå till badrummet. Att gå på toaletten kommer att hjälpa dig att känna dig utvilad och kan hjälpa dig att komma i din morgonrutin. Borsta dina tänder och hår gör att du känner mer fräsch och ljus som lyser i badrummet kommer sakta vakna du.
  • Plaska kallt vatten i ansiktet.
  • Om du har svårt att vakna upp, så ska du verkligen duscha på morgonen. Detta kommer att vakna upp ditt system. Håll vattnet på kallare sidan. Ingenting kommer att få dig att vilja gå tillbaka till sängen snabbare än ett varmt bad.
  • Om det hjälper du vaknar, har en radio i badrummet som spelar din favoritmusik eller talkshow.
 3. 3
  Ha en hälsosam frukost. Rätt frukost kan hjälpa dig att vakna upp och kan hålla dig frisk och energisk hela dagen. Den felaktiga frukost kan göra dig trög, uppsvälld, och för trött för att göra någonting. Här är några livsmedel du bör äta:
  • Gröt eller fullkornsbröd.
  • Frukt, yoghurt och granola.
  • Greens som spenat eller grönkål. Om att äta greener på morgonen inte känns rätt, kan du blanda dem i en läcker smoothie.
  • Ägg. Ägg är fulla av protein.
  • Skinka eller kalkon. Se bara till att det är på smalare sidan.
  • Undvik mat som är dränkta i fett, smör eller lönnsirap.
 4. 4
  Få lite motion. Motion är ett bra sätt att få kroppen i rörelse, för att förbättra din energi nivåer, och att du känner dig uppfriskad. Om du inte har tid för en fullständig workout, det finns fortfarande några små saker du kan göra för att vakna upp din kropp och få pumpas för dagen.
  • Ta en joggingtur runt kvarteret. Dina lungor kommer att känna sig friskare och du kommer att känna dig mer alert när du inser hur många människor som också håller på att vakna upp.
  • Ta en klass morgon yoga. Detta kommer att rensa ditt sinne och kommer att få dig redo för dagen. Om du inte har tid att gå till skolan, ta lite tid att slå några poser eller meditera i ditt eget hem.
  • Ta bara en tio minuters promenad. Kanske du behöver släppa något off på posten eller om du vill plocka upp en kopp gourmet kaffe. Ta en promenad dit kommer rensa huvudet.

Tips

 • Sträck ut alla dina lemmar. Börja genom att sträcka ut halsen, ända tills du sträcka ut dina vrister.
 • Ha ett glas iskallt vatten precis när du stiger upp. Kylan hjälper vaknar kroppen.
 • Om du vaknar på natten på grund av buller, försök bär öronproppar. Om de skadar dina öron, slå på en fläkt för vissa vitt brus som kommer att drunkna ut ljuden på gatan.
 • Kontrollera att du har en hälsosam frukost så att du kommer att känna dig mer vaken och redo att börja dagen.