Wke

Så vakna i tid

Har du svårt att vakna i tid på morgonen, trots desperata försök att göra det? Är du rädd för att du kan förlora ditt jobb eller misslyckas en klass eftersom du inte kan gå upp i tid? Medan de flesta människor kan helt enkelt ställa en väckarklocka och gå upp vid önskad tidpunkt, har nästan alla problem mobiliserande sig vid något tillfälle, och många människor ofta sova genom sina larm. Om du är kroniskt sent till arbetet, eller om du behöver bara se till att du inte missar ditt flyg tidigt i morgon bitti, läs vidare.

Steg

Så vakna i tid. Justera för din sömn cykler.
Så vakna i tid. Justera för din sömn cykler.
 1. 1
  Få tillräckligt med sömn. Det kan vara svårt att dra dig ur sängen efter en natt av otillräcklig sömn, och kronisk sömnbrist (en sömn underskott) gör uppgiften ännu svårare. Bestäm hur mycket sömn du behöver och se till att få om detta belopp varje natt. Som ett absolut minimum, när vakna upp i tid är avgörande, bör du försöka mycket hårt för att sova minst åtta timmar, även om du har annars vilsam sömn mönster. Din kropp kan inte "store" sömn.
 2. 2
  Få in en rytm. Kroppens klocka följer en dygnsrytm. Om din rytm är korrekt inställd, kan du ha möjlighet att regelbundet vakna utvilad utan larm, men om det inte är du vaknar groggy eller ens sova genom din larmet helt. Gör en insats för att få till sängs och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag. Om du arbetar byta skift eller på annat sätt behöva justera ditt schema, kommer din rytm att kastas bort för en stund, men du kan återställa det under ett par dagar.
 3. 3
  Justera för din sömn cykler. Den typiska mänskliga sömncykel är 90 minuter. Justera tiden du vaknar eller när du går till sängs så att du sover för lite multipel av 90 minuter (t ex 6, 7 1/2, eller 9 timmar), och du vaknar mer utvilad.
 4. 4
  Sov gott. Åtta timmars sömn kommer inte att hjälpa dig mycket om du inte får sömn. Minimera störningar som kan väcka dig på natten:
  • Få en bekväm säng
  • Ställ in termostaten så att du sover på en bekväm temperatur
  • Minska externa ljud genom att stänga fönster, stänga av TV: n, eller med hjälp av en anordning som genererar konstant "white noise".
  • Skydd mot myggor om du är på en plats där de är ett problem och vidta förebyggande åtgärder så att du är helt skyddad mot dem när de sover.
  • Överväga att få en större säng eller sover i separata sängar om din make eller partner vaknar du upp med hans eller hennes gungade och svarvning. Ännu bättre, skaffa en madrass som absorberar rörelse och kommer inte att märkas av din partner.
  • Avstå från koffein och alkohol sex timmar innan du somnar, eftersom koffein kan stanna i ditt system så länge, särskilt på natten.
  • Mörkare i rummet. Starkt ljus kommer att hålla dig vaken.
  • Läs relaterade Googles För mer tips om att få sova och få sömn.
 5. 5
  Få rätt väckarklockan. Vissa människor behöver en mycket högljudd, hård larm, vissa kan inte vakna till radio, och vissa tycker att gradvisa vakna fungerar bäst. Det finns även många varianter av larm till pinnen nära dig som kommer att vibrera för att väcka dig, inklusive en vibrerande kudde, handled band, och enheter som klipp på din kudde eller gå mellan dina madrasser. Experimentera för att hitta väckarklockan som är bäst för dig och din granne (förutsatt att du vill vara respektfull förstås!)
 6. 6
  Placera väckarklockan så att du har att komma ur sängen för att stänga av den. Det är ganska vanligt att nå över till nattduksbordet, stänga av alarmet och somna utan att ens komma ihåg att göra det. Om du har att komma ur sängen och gå tvärs över rummet, men du är mer benägna att hålla sig vaken.
 7. 7
  Ange flera väckarklockor. Om du vet att ett larm inte kommer vakna du permanent, ställa mer än en att gå ut. Du kan ställa dem båda för samma tid om du har svårt att höra bara en, eller så kan du ställa in andra att gå upp 5-10 minuter efter den första. Du kanske tycker det är bra om de gör olika ljud.
 8. 8
  Få någon att hjälpa dig. Om din make eller partner, eller bara en rumskompis inte har svårt att vakna i tid, be honom eller henne att hjälpa dig vakna upp och se till att du håller dig vaken. En pålitlig rumskompis kan också vara villiga att hjälpa till om du ger honom eller henne några tior eller laga frukost. Du kan också be en vän att ringa dig på morgonen och prata med dig för en minut eller så tills du blir helt vaken. Om du inte kan hitta en pålitlig vän som är villig att hjälpa till, få ett wake up call. Långa en stapelvara i hotell, vakna upp samtal till ditt hem eller mobiltelefon finns nu tillgängliga via abonnemang eller för enstaka samtal.
 9. 9
  Få ur sängen om du vaknar upp några minuter innan larmet ringer. På grund av nattliga hormonella förändringar naturliga sömn cykler, många människor tycker att de vaknar upp några minuter innan larmet går. Om detta inträffar, anser att det är ett tecken på att du är redo att gå upp. Om du somna vänta på alarmet, kommer du att känna sannolikt mer dåsig.
 10. 10
  Liva upp ditt sovrum. Kroppen naturligt vaknar snabbare när det är ljust ute, så håll dina gardiner öppna att använda solen för att hjälpa dig vaken. Om du behöver för att vakna upp när det är mörkt, eller om du bor i en trista, molnig plats, överväga att använda en timer på din sovrummet lampa eller få en ljuslåda eller en säng gryningssimulatorn.
 11. 11
  Få pumpas. När du vaknar, gå upp ur sängen direkt och få flytta. Gör några gymnastik eller snabbt gå om din morgonrutin.
 12. 12
  Ta en dusch så snart du komma ur sängen, omväxlande temperaturer mellan varmt och kallt för att få din igång cirkulationen. Använd duschgel med ingredienser såsom citron eller pepparmynta eteriska oljor för att göra dig mer alert. Om en dusch är inte möjligt, försöka sätta ett par droppar av eteriska oljor på en vävnad och andas in deras doft. Vissa väckarklockor har nu aromterapi komponenter byggts in, liksom.
 13. 13
  Ta en drink. Dricka lite vatten så fort du vaknar stimulerar kroppen och hjälper dig att hålla dig vaken. Om du behöver något starkare, prova kaffe eller te. Om du har problem med att göra det ur ditt sovrum utan kaffe, överväga att sätta din kaffemaskin i ditt rum och ställa in timern så att en kopp Joe kommer att vänta på dig när du vaknar.
 14. 14
  Använd en mycket högt larm som windup klockan bilden nedan. Placera klockan inuti ett kök kruka eller annan metall behållare vänds upp och ner. Eller sova med hörlurar på så att du får ryck vaken utan att störa andra!

Tips

 • Du kanske vill ge dig själv en liten boost på morgonen genom att ha något att se fram emot. Det behöver inte vara något stort, men bara något som kommer att förgylla din dag och gör att du vill komma ur sängen.
 • Kontrollera att larmet är korrekt inställd innan du går till sängs.
 • Efter att stänga av alarmet, gå direkt till badrummet och plaska lite kallt vatten i ansiktet tills du är vaken.
 • Om du vet att du har svårt att fungera i morgon, förbereda så mycket som möjligt kvällen innan, så att du har mindre att oroa sig för när du vaknar.
 • Få en whiteboard och skriva ner några bra saker som du ser fram emot att (även om det är att komma hem!) För motiverande ändamål. Också skriva ner några obligatoriska saker du behöver göra på morgonen. Till exempel kan du behöva avsluta skriva din rapport. Skriv ner det.
 • Gör en stor frukost natten innan. Sätt den i kylen över natten. Att veta att du har en stor smaskig måltid väntar på dig gör att du vill gå upp mer.
 • Om allt annat misslyckas, bara sätta din väckarklocka ifrån din säng, och extra högt. Du kommer inte att kunna sova, om du inte får upp.
 • Följ detta och du kommer att vara ur sängen med en produktiv dag!
 • Det hjälper också att ha en högljudd väckarklocka. Detta kommer att väcka dig snabbt och så småningom din kropp kommer att anpassa sig till vakna vid ljudet av någonting.
 • Se till att komma ihåg alla de skäl som du behöver för att få rätt ur sängen.
 • Innan du somnar, försöker berätta själv vilken tid du vill vakna. Det kanske låter konstigt, men ofta fungerar.
 • Försök placera pepparmint, tuggummi, eller någon form av mat på toppen av ditt larm. När larmet går, poppa lite i munnen innan du stänger av den. Bara vara försiktig med att inte kvävas, ska du gå tillbaka för att sova. Dessutom kan mintsmak öka din vakenhet.
 • Plaska ansiktet med kallt vatten. Det kalla vattnet kommer att väcka dig, och du kan sätta fart därifrån.
 • Det finns några riktigt bra prylar där ute som hjälper dig att vakna upp på morgonen. Prova Puzzle klockan till exempel. Nyckeln är att få din hjärna att flytta, och ge dig själv en chans att komma ihåg att du inte vill somna om!
 • Försök dricka något innan du somnar, t.ex. en flaska vatten. Vid tiden larmet går, kommer du antagligen att använda badrummet och kommer inte att kunna gå tillbaka till sova bekvämt.
 • Det finns några klockor där ute som har en del som antingen flyger eller rullar runt, och för att stänga av larmet, du måste fånga dem och returnera dem till larmet basen. Ex. "Clocky Mobile Alarm Clock" eller "Blowfly väckarklocka"
 • Om du har svårt att vakna upp dig själv medan du ligger i sängen, spända alla muskler i kroppen. Gör det flera gånger håller spänningen i alla muskler i några sekunder varje gång. Detta kommer att väcka vilja och energi och få kroppen "i växeln."
 • Ät inte socker eller koffeinhaltiga livsmedel innan sängen. Äta god hälsosam mat som pop corn och yoghurt. Drick örtte och vatten.
 • Ställ dina väckarklockor för flera gånger, kanske var en halv timmes mellanrum. Först en du kan säkert sova igenom. Andra, bör du gå upp för om du vill att tillräckligt med tid för att vara väl förberedd för dagen. Tredje man, måste du springa ut genom dörren för att hålla från att vara sent. Var noga med att memorera vilka larm betyder vilka tider och betydelser.
 • PS Tro på dig själv, om du säger att du kan göra det så kommer du!
 • Ställ in alarm tidigare än nödvändigt. Till exempel säga att du vill gå upp klockan sju så du ställa in alarmet 10 15 minuter tidigare, liksom 06:45
 • Placera en kastrull upp och ner över din väckarklocka och plats något tungt och ganska skör på att, såsom en luftfuktare med en full tank med vatten. När larmet går, kommer du behöver en viss nivå av medvetenhet och styrka att positionera dig rätt och försiktigt bort luftfuktare.
 • En annan klocka som fungerar mycket bra är "Sonic Bomb Alarm Clock". Denna klocka är mycket högt, och också kommer med en kraftfull vibration enhet att lägga under din madrass att skaka dig vaken.
 • Ställ in ett alarm långt från dig, så att du kan få upp och få det.
 • Ett B-komplex vitamintillskott kan hjälpa en person att etablera (eller ändra) en naturlig dygnsrytm.
 • Efter att ha ställt väckarklockan, lägga den i en låda, lås med en nyckel och satte nyckeln i det bortersta hörnet av huset. Du bör vara vaken när du få den upplåst för att stänga av den.
 • Den "hantel väckarklocka", en vibrerande klocka, en ljusterapi lampa, och ett vitt brus inspelning. Ställ bara in "hantel väckarklocka" för när du vill vakna upp och på morgonen kommer det att surra tills du har gjort 30 reps. Det föreslås att ansluta dem till din säng med långa tunna kedjor och små lås och lämnar nycklarna i bilen. Detta kommer att hindra dig från att ta ringande hantlarna i vardagsrummet, sätta dem under soffan kuddar, gå tillbaka in i sovrummet och faller tillbaka för att sova. Om du inte vill vakna upp din säng partner, behöver du även en vibrerande klocka. Ställ klockan för att gå ut 5 minuter innan hantlar. Du bör också be din läkare om ett manus till en ljusterapi lampa. Du får den från kirurgiska leverans butiker. Lampan kan ställas in för att successivt fylla rummet med riktig solljus-typ ljus vid önskad uppvakningstid. Detta kommer att förändra din naturliga sömn / vakna cykel och du börjar bli trött och somna tidigare också. Detta kräver att begå samma kölvatten och tider sömn. Om detta är svårt på grund av bakgrundsljud, försöka lyssna på hög vitt brus med hörlurar. Ett exempel på sann vit nos är en högljudd fläkt.
 • Försök att sätta en citronskiva bredvid ditt larm, när du stänger av ditt larm, slicka eller suga på citron. Det kommer att väcka dig för säker!

Varningar

 • Om du dricker något innan sängen, eller törstig på natten, se till att din drink inte har en massa socker eller koffein. Vatten fungerar bäst.
 • Gå inte tillbaka till sängen. När du har varit upp och flytta ett tag, det är ibland frestande att ligga ner "bara för en minut eller så." Gör inte det, alla dina förberedelser kommer att vara ner i avloppet om du somnar oväntat. Din trötthet snart kommer att passera om du stannar upp.
 • Kronisk sömnsvårigheter eller frekvent trötthet kan orsakas av en sömnstörning eller annat medicinskt tillstånd. Kontrollera med din läkare om dessa symtom kvarstår.
 • Sömn stöd droger kan hjälpa dig att få sova och att få en bättre nattsömn, men de kan också lämna dig alltför dåsig att vakna upp när du behöver. De kan också vara beroendeframkallande, så undvik att använda dem om möjligt, särskilt under långa tidsperioder.
 • Koffein bör inte användas som ett wake up metod. Det är mycket beroendeframkallande och villkor kroppen att behandla koffein som en integrerad del av att vakna upp. Det villkor också kroppen att "krascha" när det inte har någon. Det kommer att störa din naturliga matsmältning genom att skada magslemhinnan, medan kroppen försöker bearbeta frukost, den första och viktigaste måltiden på dagen. En kopp eller två av isvatten är bäst för din kropp på morgonen.
 • Försök att ställa in alarm för att spela snabbt tempo upbeat musik som punk, heavy metal, eller techno.