Wke

Hur fixar din sovande schema

Har du problem med att somna eller sova? Oavsett om du är en college student att gå tillbaka till skolan efter din no-sömn-regler sommarlov eller en äldre vuxen brottning med sömnstörningar som kan komma med åldern, kan dessa enkla steg får du på vägen till en god natts sömn.

Steg

Hur fixar din sovande schema. Vakna upp vid samma tidpunkt varje morgon.
Hur fixar din sovande schema. Vakna upp vid samma tidpunkt varje morgon.
 1. 1
  Vakna upp vid samma tidpunkt varje morgon. Ställ din väckarklocka för samma tid. Detta inkluderar helger, speciellt när du först arbetar på ditt sömnmönster.
 2. 2
  Ät en hälsosam frukost. Fixa själv en bra frukost. Om du ont om tid, mumsa på något hälsosamt, såsom frukt, i stället för munkar eller andra sockerhaltiga livsmedel skräp.
 3. 3
  Överdriv inte kaffe eller koffeinhaltiga te. Ersätt den andra kopp koffein med kallt vatten, koffeinfritt eller annan dryck. Vätskor också kommer att skicka dig på toaletten oftare, vilket kommer att få dig att flytta.
 4. 4
  Ät nyttiga snacks under dagen och undvika en hel del socker. Du får en snabb energikick från sockerhaltiga livsmedel, men snacks som jordnötssmör på kex, morötter baby, selleri, frukt och yoghurt kommer att ge dig en bättre och längre energikick.
 5. 5
  Naps är OK om de inte är för långa. Försök att hålla tupplurar till 30 minuter eller mindre. Eller så kan du bara blunda och slappna av i en stol i 10 minuter. Undvik att sova i din säng. Du kanske tupplur längre än nödvändigt.
 6. 6
  Hjälp din kropp att hjälpa dig att förbereda sig för sömn. Melatonin är kroppens naturligt förekommande hormon som hjälper till att reglera din sömn cykler. Den styrs av ljusexponering. Hjälp din kropp cue upp melatonin korrekt.
  • Under dagen, försöka spendera tid utomhus, om möjligt. Håll ditt hem eller arbetsplats soligt eller starkt upplyst. Bär inte solglasögon på morgonen.
  • På kvällen, försök att inte titta på TV eller läsa från motljus elektroniska apparater, som stationära eller bärbara pekdatorer, att slappna av innan sänggåendet. Ljuset från TV och datorer kan minska melatonin produktionen, och de program och webbplatser kan stimulera ditt sinne, vilket kommer att göra det svårare för dig att sova. Försök läsa en bok, lyssna på talböcker eller musik, eller göra avslappningsövningar.
 7. 7
  Gå att sova vid samma tid varje kväll. Återigen, detta inkluderar helger (sorry, partydjur).
 8. 8
  Håll dig till ditt schema. Beroende på hur mycket ditt schema stördes och hur lätt din kropp anpassar, kan det ta en stund för ditt schema för att känna sig bekväm.