Wke

Hur sova när du är upphetsad

Är det är något på väg att hända nästa dag som är att göra dig alltför nervös och upphetsad för att inte kunna få sova? Kanske imorgon är julen, eller din födelsedag, eller du ska på semester! Spänning kan få dig att stanna uppe hela natten eller att du känner att du bara inte kan stå stilla. Här är några tips och tricks som hjälper dig lugna nerverna så att du kan äntligen slappnar av.

Steg

Hur sova när du är upphetsad. Plan för att gå till sängs vid den vanliga tidpunkten.
Hur sova när du är upphetsad. Plan för att gå till sängs vid den vanliga tidpunkten.
 1. 1
  Plan för att gå till sängs vid den vanliga tidpunkten. Om du behöver fånga ett plan på 3 på morgonen, gå till sängs tidigare är inte troligt att hjälpa eftersom du förmodligen använda den extra tid för att tänka på vad som är på väg att hända. Gå igenom den vanliga sänggåendet rutin, och undvika datorn och TV: n minst en timme före sänggåendet, så att du inte är över-stimulerad.
  • Se till att alla dina vanliga sysslor och rutin är klar innan du går till sängs. I spänningen, kanske du glömmer att göra något, som att låsa ytterdörren. Risken är att precis som du glider ut, kommer du ihåg helt plötsligt att du inte har gjort något som behövde göras och du kommer väcka dig själv och möjligen finna det svårt att somna om.
 2. 2
  Skriv ner vad du tänker på. Om du har saker att göra eller en lysande idé på ditt sinne för att ta itu med senare, gör en notering och, vid behov, en plan. Det är ingen idé att försöka komma ihåg alla dessa ångrade arbetsuppgifter och ändå få en god natts sömn.
  • Om det som du upphetsad är en stor händelse i morgon, liksom en eller den första dagen i skolan eller ett nytt jobb, börja planera i god tid. Om möjligt, också avsluta alla förberedelser i förväg.
 3. 3
  Ta ett varmt bad eller dusch. Ha en trevlig, avkopplande, varmt bad eller dusch kan bidra till att lugna ditt sinne och din kropp. Gör det som en del av din sänggåendet rutin, så att kroppen värms upp och känns lugnare. Ha ett par färska, rena pyjamas eller kläder natten redo att gå till sängs mer tilltalande.
 4. 4
  Drick några varma vätskor. Att ha en liten varm dryck kan hjälpa lugna dig. Goda drycker är lite varm mjölk, en kopp örtte (eller andra icke-koffeinhaltiga te), en svag varm choklad (kom ihåg att det innehåller koffein men). Undvik koffeinhaltiga drycker och om du är benägna att få upp under natten för att besöka badrummet, kanske du vill hoppa över det här steget.
 5. 5
  Se till att du är tillräckligt varm eller kall nog. Att vara för kallt eller för varmt kan leda till att du hålla dig vaken så justerar säng kläder och din kväll slitage därefter.
  • Kontrollera att fönstren är öppna eller stängda som behövs, för att möjliggöra lämplig kylning och uppvärmning. Gör denna kontroll innan sänggåendet.
 6. 6
  Distrahera dig från tankar om den förestående händelsen. Ge ditt sinne något annat att koncentrera sig på sådant som att läsa en bok, som arbetar på ett pussel, eller gör vissa matematiska problem. Undvik något över-stimulerande, såsom start kapitel ett av dina nya rip-racing roman. Hitta distraherande aktiviteter som förskjuter tankar i ditt sinne och hjälper till att trötta dig på samma gång. Efter sådana aktiviteter, är det ofta mycket lättare att känna sig trött och somnar.
 7. 7
  Lyssna på lugn musik. Slå på lite musik och lyssna på en lugnande låt med ögonen stängda när du ligger ner. Håll volymen låg och bara lyssna på lugn och stillsam musik vid denna tid på natten. med ljudet av havet eller fågelsång kan vara till hjälp för någon.
 8. 8
  Försök gradvis avslappning av kroppen. Om du bara inte kan ta dig bort till spännande evenemang, prova koppla din kropp en del av en tid. Börja med tårna och visualisera koppla dem och låt dem slappna av, göra samma sak för dina fötter, anklar, underben, ben, mage, bål, fingrar, händer, armar, nacke och därefter chef. Arbeta dig upp koppla varje del av kroppen gradvis tills hela kroppen är avslappnad. Detta är både en mental övning och en kropp avslappnande övning, så förhoppningsvis är du redo att glida ut i slutet av den.
 9. 9
  Prova djupandning. Djupa andningsövningar kan hjälpa slappna av dig och är enkla att göra liggande. Se till att du är bekväm innan du börjar och låt den andas distrahera dig från dina tankar. För mer hjälp läser Hur att andas djupt för instruktioner.

Tips

 • Kontrollera att rumstemperaturen inte är för varmt eller kallt, vilket kan påverka din förmåga att få sova.
 • Läsa igenom en bekant, favoritbok kan vara mer avkopplande än att plocka upp en ny roman. Allt du älskar nog att njuta av andra eller tredje gången har en annan känsla på en läsa - och mindre av ett behov av att göra det till slutet för att veta vad som hänt sedan du återupptäcka alla de små tangenter på väg till ett slut vet du redan.
 • Om den stora händelsen sker på morgonen och du verkligen vill gå till sängs tidigt, har lite trevlig läsning och läsa den i sängen innan de flyttade ner för att sova. Medan avkopplande och läsa, kan din kropp känns mer redo att sova tidigare än vanligt. På det hela taget är det dock bäst att följa din normala sömnen och gå till sängen samtidigt som du normalt gör.
 • Om allt annat misslyckas, försök att visualisera dig själv gör vad du är entusiastiska över med ögonen stängda, och du bara kan glida iväg till sömn och drömma om den spännande sak.
 • Kontrollera att du inte har någon elektronik i närheten av dig eftersom det kan fresta dig att använda dem. Se till att allt är släckt och det räckhåll.
 • Spänd hela kroppen upp, sedan sakta släppa. Arbeta dig upp börjar vid tårna. Det kommer att få dig att känna mycket mer avslappnad.
 • Använd inte någon elektronik. Det kommer att göra dig hyperfocused.
 • Försök att blunda och stänga av alla ljud-making-enhet.
 • Ät inte något godis eller choklad.

Varningar

 • Försök att undvika drycker som innehåller koffein samma kväll. Koffein är känt för att störa sömnen mönster även om du inte dricker det precis innan sömn.
 • Drick inte något en timme innan du planerar att gå för att sova, eller äta något tre timmar innan.

Saker du behöver

 • Bok
 • Musik
 • Varm dryck
 • Varmt bad eller dusch
 • Lämplig sänglinne (varmt nog, tillräckligt svalt)