Wke

Hur man gör en sele för din arm

Du behöver inte ha ett brutet ben att bära en sele. Du kanske har muskulära skador som orsakar smärta när den flyttas eller behöver hålla en arm skyddas mot stötar genom att göra en mycket visuell signal till andra. Oavsett om du har brutit eller skadade armen, kan en sele göra en skillnad i din dag till dag livet och om du inte är upp till att få en pre-made man, här är hur du skapar din egen.

Steg

Hur man gör en sele för din arm. Hitta lite trasa för att göra lyftselen med.
Hur man gör en sele för din arm. Hitta lite trasa för att göra lyftselen med.

Förbereda lyftselen

 1. 1
  Hitta lite trasa för att göra lyftselen med. Duken du väljer måste vara minst 40 inches (1 meter) kvadrat. Ta hänsyn till flexibilitet och "stretchiness" av tyget - din arm kommer att lägga vikt på selen och du inte vill att det ska vara alltför töjbar.
  • Om det behövs, skär tyget till ca 40 inches square (1 kvadratmeter).
  • Ett bra förslag är att använda linne från sängen, såsom ett ark eller ett örngott. Om kapning dessa poster, vara säker på att de är inte längre ville ha för regelbunden användning som linne.
 2. 2
  Vik tyget på hälften diagonalt för att göra en triangel. Alternativt, skär den i denna form om enklare.

Sätta på selen

 1. 1
  Ta av dig ringar, armband och andra smycken som kan fastna i selen. Ännu viktigare, kan en arm i en mitella svälla om skadade och sådant föremål kan tygla det svullna området.
 2. 2
  Slip ena änden av bandaget under armen och den andra över axeln. Armen ska placeras för komfort, vilket vanligtvis är vikt över bröstet. Duken bör placeras så att ungefär hälften är ovanför armbågen på den skadade armen och hälften nedan.
 3. 3
  Ta den andra änden av selen över din andra axel och lyft upp den nedre änden så att den vaggar den skadade armen.
 4. 4
  Knyt ändarna av lyftselen bakom nacken. (Var noga med att undvika att håret på din nacke). Om knuten är obekvämt, infoga en liten pad under det.
  • Knuten kan användas för att justera höjden på selen positionering.
 5. 5
  Säkra kanten av lyftselen, nära armbågen, med en kraftig säkerhetsnål. Kontrollera att handen fortfarande kan ses sticker ut i slutet av lyftselen. Handen är viktigt eftersom det blir kontrollerat för cirkulation och känsel.

Tips

 • Om armen eller axeln inte bli bättre även om du gynnar det (med hjälp av selen), se till att gå och se din läkare.
 • För att hålla en sele på plats, kan en lång remsa av bandaget knytas runt selen, runt den skadade armen men under den icke-skadade ena och knyts ihop med en säkerhetsnål. Detta kommer att bidra till att förhindra någon armrörelse som person går eller rör sig om.
 • En annan idé: Linda en remsa av tyg, ett ark, byxor, strumpbyxor, (vad du har) och slå in den i din handled och runt halsen på ett liknande sätt som den i full storlek lyftsele.
 • När det inte är möjligt, eller önskvärt, att göra en "full storlek" sele, göra en krage och manschett lyftsele.

Varningar

 • Vissa axelproblem (till exempel) "frusen skuldra" kommer att göras mycket värre med en sele. Se en läkare så snart som möjligt för smärta som inte går bort på en dag eller så.
 • Om du verkligen tror att din arm, handled eller armbåge är bruten, gå och se en läkare.
 • En sele kan förvärra nackproblem hos känsliga personer och vissa äldre personer.

Saker du behöver

 • 40 tum / 1 meter bit av lämplig lyftsele material eller ark / örngott
 • Säkerhetsnål
 • Mjuk stoppning (valfritt men trevligt)