Wke

Hur man hanterar svartsjuka

Svartsjuka händer när en person känner att ett förhållande som är av betydelse är hotad av någon annan utanför relationen, vare sig det romantiska, platonisk, vänskap, föräldrar och barn, kan syskon etc. Svartsjuka förekommer även i samband med konkurrenssituationer, t.ex. som på arbetsplatsen eller utbildning. Svartsjuka skiljer sig från avund, är den senare där du önskar något som en annan person har, men ibland kan man känna både på samma gång.

Svartsjuka är inte en ovanlig känsla - många människor känner att det nu och då. Svartsjuka kan sätta dig ner och även dra isär en relation, kan det också vara en signal till dig att det är dags att antingen göra en förändring eller ändra något i ditt liv som gör att du kan gå vidare till nästa steg i din känslomässiga tillväxt. Hellre än att låta svartsjuka infektera din relation med andra, använda sitt utseende som en anledning att arbeta med sig själv och att förstå den rädsla som driver det.

Steg

Hur man hanterar svartsjuka. Förstå känslan av svartsjuka.
Hur man hanterar svartsjuka. Förstå känslan av svartsjuka.
 1. 1
  Förstå känslan av svartsjuka. En kombination av rädsla och ilska, är svartsjuka matas av rädsla för att förlora någon (eller en kär situation / tillstånd) och ilska att någon annan "flytta in" på den person eller situation som är av värde för dig personligen. Det är en destruktiv och skamliga känslor och inget gott kan komma av det, så ett erkännande av dess förekomst är ditt nummer ett självförsvar.
 2. 2
  Dekonstruera varför du känner dig avundsjuk på första plats. Från en plats av själv-medkänsla, försöka lista ut varför du känner dig svartsjuk. Ofta svartsjuka handlar om att återuppleva en upplevelse av misslyckande från det förflutna som fortsätter att informera din nivå av förtroende (eller brist därav) mot människor i den nuvarande, även om nuvarande förhållanden kan vara väldigt olika. Andra drivkrafter för att känna avundsjuka är: en hög grad av osäkerhet, ilska mot dig själv och rädsla för övergivenhet och sårbarhet. Om du är ärlig mot dig själv, kommer du att inse att känslan svartsjuk ofta sticker upp sitt huvud samtidigt du känner dig hotad, rädd för att bli övergiven eller när du känner att du bara inte kan lita på den andra personen, oavsett hur lite basis din brist på förtroende har. Detta bör dock inte vara om att hitta något annat än fel med dig själv - att vara medkännande om din självbedömning är en väsentlig del av vistas objektiv om den gröna eyed monster.
 3. 3
  Ta en ordentlig titt på den effekt din svartsjuka beteende har på andra människor. Det kan vara lätt att motivera din misstänksamma sinne genom att titta på defensiva reaktioner hos andra som bekräftelse på dina misstankar. Dock är defensiveness en naturlig reaktion på människor som är placerade under press att rättfärdiga sina handlingar, vistelseort och tankar hela tiden - ständigt ifrågasatt vad du gör, vart du ska och när du har varit är tröttsamt, nedvärderande och snabbt demoraliserande. Människor känner sig pressade av en svartsjuk linje av förhör och antaganden kommer också känna sig undergrävs, badgered och frustrerad. Reaktioner som visar otålighet, frustration, irritation och ilska är inte bekräftelser av skuld - de är tecken på att personen har nått slutet på en tjuder och försvarar dennes äkta, icke-misstänkta åtgärder.
  • Om du plötsligt bestämmer att din vän eller älskare är oförmögen att avvärja de fördelar som en ny vän eller älskare, så har du placerat den personen i en riktigt lömsk position både behöva försäkra dig samtidigt som inser att bristen på du litar på honom eller henne placerar en kil i relationen som inte fanns tidigare. Sätt dig in i hans eller hennes skor - hur skulle du känna om badgered på detta sätt?
 4. 4
  Tackla dina känslor nu. Lär dig att ifrågasätta din svartsjuka varje gång det dyker upp. Till exempel, säg till dig själv: "Är detta avundsjuka för att jag är rädd eller arg Varför jag känner rädsla eller ilska här?" När du börjar ifrågasätta vad som gör dig svartsjuk i ögonblicket, kan du börja att vidta positiva åtgärder för att hantera de känslor konstruktivt, utan moln av negativa känslor som normalt följer med svartsjuka. Några frågor att ställa dig själv är:
  • "Varför är jag avundsjuk över detta?"
  • "Vad som gör mig svartsjuk?"
  • "Vad är det jag försöker att hålla?"
  • "Varför känner jag mig hotad?"
 5. 5
  Ändra eventuella falska föreställningar som kan bränslepåfyllning din svartsjuka. Det är ofta falska, ogrundade föreställningar som ligger bakom reaktioner av svartsjuka. Om du undersöker tron, kan du eliminera ofta svartsjuka. Några vanliga underliggande övertygelser utan underlag inkluderar "Alla är ute på" eller "Om den här personen lämnar mig, kommer jag inte ha några vänner." I båda fallen är dessa generaliseringar som aldrig skulle kunna tillämpas på varje person du känner eller möter. I själva verket är dessa pre förebyggande försvar mot den potential som något dåligt händer dig. Övertygelser är föränderliga genom val. Om du ändrar din övertygelse, ändrar du hur du känner. Välj att berätta för dig själv en tro som är vårdande och stödjande, och du kommer att må bättre. Om du tycker det är bättre att tänka negativt, fråga dig själv vad möjliga nytta som tar dig över att tänka mer hälsosamt - tankar skapar känslor och du har valet att göra tankarna negativ eller positiv. När du börja vidta åtgärder för att skapa ett lyckligt och meningsfullt liv för dig själv, kommer du att hitta ilskan och rädslan lättare att hantera, tar bort bränslet för svartsjuka känslor.
  • Var medveten om att dina tankar kan hända så snabbt att du inte ens inser medvetet att du har haft en negativ tanke. Utveckla större medvetenhet om dina tankar och vad som utlöser dem är en stor del av att tackla problemet.
 6. 6
  Ta notis om vilken del av kroppen påverkas. Rädsla är ofta kändes som en tappa eller lättvindig känsla i magen, medan ilska ofta yttrar sig som en brännande, stram känsla i dina axlar och käke. Vad bra, det är inte ovanligt att känna både rädsla och ilska på samma gång, att föra fram alla de kroppsliga konsekvenser för nämnda. Märker kroppsliga förnimmelser kan vara en kontrollampa signal för dig att börja ändra hur du tänker och att ifrågasätta de svartsjuka känslor.
 7. 7
  Apologize. Innan du gör något annat, gör den andra personen att må bättre om du har gått tillräckligt långt för att exponera din svartsjuka känslor omkring honom eller henne. Inse att genom att inte be om ursäkt, du är i den faktiska effekten försöker straffa den andra personen för dina känslor. Handlingen att be om ursäkt i sig borde inte vara lång eller komplicerad - det faktum att du gör om ursäkt hjälper börja bryta cykeln. Helt enkelt göra ett medvetet beslut att sluta hänge sig misstankar och säger till den andra personen något liknande: "Jag är ledsen för att ställa dessa frågor till dig Jag har haft en del dumma avundsjuka tankar som har fått mig att föreställa sig vad som inte är det.. " Detta är ofta tillräckligt för att ge både dig utrymme att diskutera vad som just skett - erkännandet av ditt dåliga beteende och behovet av att vara mer öppet med varandra om vad du går igenom.
 8. 8
  Kommunicera dina känslor och dialog om din svartsjuka problemet tillsammans. Dela dina verkliga känslor med den drabbade personen och prata igenom det kan vara en mycket renande och konstruktivt sätt att börja laga skadorna. Det kan också vara ett sätt att skapa en allierad, någon som känner sig kunna peka ut när du gör orimliga svartsjuk krav på honom eller henne utan att förvänta comeback. När man talar igenom vad du har känsla, ta sig i akt av följande:
  • Undvik att förmedla skulden på den andra personen. Hans eller hennes beteende är inte orsaken till dina känslor - du är ansvarig för dina känslor.
  • Håll dig till "jag" uttalanden snarare än att säga något som luktar av "du får mig att känna...". Istället för att säga, "borde du inte ha gjort det," säger, "Jag kände mig fruktansvärt när incidenten hände."
  • Var medveten om att hur du uppfattar situationer kan vara helt i strid med hur den andra personen såg dem. Stanna så fördomsfria som möjligt, även om detta förmodligen kommer att innebära att du ibland känner dig extremt defensiv. Gör ditt bästa för att hålla tyst och lyssna snarare än att ständigt stångas in med motiveringar.
  • Framför allt, vara medkännande, både för dig själv och för den person du har avlastning din svartsjuka på. Erkänn den skada du har orsakat den skada du har lidit och arbeta med den för att hitta bättre vägar framåt. Var brinner din önskan att förbättra dina känslor och försöka växa ur avundsjuka.
  • I de flesta fall kommer detta inte vara en engångsföreteelse konversation. Du måste gå med på att fortsätta att komma tillbaka till att tala helst den gröna eyed monster spårar ur igen.
 9. 9
  Tänk på alla gånger som känslor av svartsjuka är om dig, inte om den andra personen. Någon känsla av att saker är utom kontroll betyder att du behöver överföra intensiteten av vad du känner till något konstruktivt istället för att fortsätta till över-analysera förhållandet (eller situationen). Till exempel, engagera sig i en sport, lite motion, en hobby eller delta i volontärarbete. Gör något som tar dig ut ur dig själv och får dig att fokusera bortom relationen eller situationen och ger dig ett utlopp för dina känslor som är nyttigare än idisslande och höja suspicions.All detta betyder inte att fly från att sätta ihop två och två.
 10. 10
  Lär av din svartsjuka. De simpel, negativa känslor har en roll i våra liv, en av undervisa oss alla hur man blir en bättre människa för att kämpa och övervinna dem. De har en plats, bara inte en som styr dig och ursäkter dåliga beteende. Några av de saker svartsjuka kan lära dig är:
  • Du är rädda när ett förhållande är nytt och fortfarande har en bit kvar innan det känns tryggt. Detta är en vanlig känsla i unga relationer för många människor, och både habegär liksom känslan av utsatthet på komma nära någon, kan köra känslor av svartsjuka (... och vi är så förtjusta i att förföra människor,. Testa vår makt kan bli en mycket skada pass tid)
  • Du är rädd att någon annan kommer att ta ditt jobb, lön, roll, ställning, och så vidare. I detta fall är det troligt att du är rädd för ekonomisk otrygghet (överlevnadsinstinkt) eller om du känner att du är en bedragare i din roll, den senare en alldeles för samägda falsk tro i många högpresterande människor i arbetskraft. Kom ihåg att du inte skulle ha fått den roll eller position om inte andra människor tyckte du hade förtjänat det. (Inte vara din värsta och närmaste fiende) Försök leva upp till det förtroende du hellre än att se demoner svävar i varje hörn.
  • Du känner din älskare har en ambulerande öga. I romantiska relationer, både män och kvinnor fortsätter att kolla in andra män och kvinnor. Det är biologiskt driven och det är naturligt. Men i de flesta fall, betyder det inte att den personen vill lämna relationen han eller hon är med dig. Det är, för de flesta människor, om att uppskatta den mänskliga formen och inte om en roaming öga. Denna missuppfattning har länge skapat onödig svartsjuka så länge relationer har funnits, det kan bidra till att acceptera att det är okej för en person i en engagerad relation att se, förutsatt att det finns ingen touch!
  • Du lyssnar på människor som säger elaka eller överdrivna saker och låta detta styra dina känslor. Ta ett stativ! Var sann mot dig själv och dem du älskar! Alltför vanligt, många människor är lätt övertygad av byns skvaller eftersom det låter så övertygande och verkar som det måste vara rätt. Verkligheten är att det sällan är rätt och det är alltid mycket bättre att inte lyssna på folk som snacka bort att göra saker som de går. Låt dessa människor gå få jobb som journalister kändisskvaller medan du håller på med inför fakta istället.
  • Du ogillar att titta inom dig själv och arbeta igenom svåra känslor. Det är typiskt att YTTRE smärtsamma känslor, att försöka göra dem någon annans problem än att göra det hårda arbetet inför dem och hantera dem internt. Svartsjuka är smärtsamt men genom att vända det, kan du reparera mycket inre skador som i slutändan gör dina relationer starkare och mer bestående.
 11. 11
  Lita på dig själv. Förtroende börjar hemma, med dig själv. Om du lär dig att lita på dig själv, kan du utstråla detta förtroende till andra. Börja med att göra en lista över alla dina goda sidor. Stick denna lista upp någonstans att du kan se det regelbundet, för att påminna dig själv att du helt är utrustade med stor talang, färdigheter och egenskaper redan. Dessutom, bara jämföra dig med dig själv, alltid försöka överträffa din senaste prestation utan att oroa vad andra människor gör. Påminn dig själv dagligen genom en tidskrift, affirmationer eller annat effektivt sätt att du har vad som krävs, som låten går, vara uppfyllt i livet. Öva sunt tänkande måste vara en daglig, återkommande insatser - det är därför det handlar om ständig övning. Med tiden kommer de friskare tankeprocesser tar över de destruktiva och hjälper dig att bli en hel människa, fjädrande, kapabel och inte benägen att svartsjuka tankar.
  • Arbetet med relevanta aspekter av din, om du känner att det är brist. När du har mer förtroende för dig själv, kommer du att bli mindre benägna att känna sig svartsjuk.
  • Läs några böcker om självhjälp på svartsjuka, kommer du att känna att du får dina grepp på den genomsnittliga, smygande känsla.

Tips

 • Svartsjuka är inte samma sak som ibland, folk tror att genom att känna avundsjuka om någon, de älskar honom eller henne genom att vara possessiv eller vill ägandet av personen. Svartsjuka är inte kärlek, det är rädsla och ilska för att förlora ut eller överges.
 • Var uppmärksam på möjligheten att det är din egen synvinkel som är snedvrider verkligheten. Handel din ilska för nyfikenhet, försök att få den större bilden innan utslag domar.
 • Vissa situationer i livet ställa dig upp för omedelbar svartsjuka, såsom att vara en del av en polygama äktenskap eller arbetar eller lever med en annan person som har pekats ut för favorisering. Dessa är ganska utmärkande situationer som bär en massa ohälsosamma känslomässiga bagage som måste åtgärdas med stor omsorg och empati. Du kan vara bäst att söka rådgivning om du fortsätter att leva inom sådana situationer.
 • Fejka det. Skildra en icke svartsjuk fasad medan du arbetar på att övervinna svartsjuka. Så småningom arbeta dig igenom dina känslor, kommer fasaden att bli verkliga, men under tiden kommer du att skydda dig från att visas avundsjuk på andra.
 • Svartsjuka är inte avundsjuka, men tyvärr är de två ord lätt blandas upp och detta leder till förvirring. Svartsjuka handlar om intrång i en relation eller personligen värdefull situation med en rival som hotar att ta bort något som är rättmätigt ditt eller som du har en rättmätig fordran. Avund handlar om att titta på andra, jämföra dig själv och din egen situation, och hitta saker i ditt liv vill. I det senare fallet, vill du ha det som någon annan har (ett drag, en prestation, ett objekt, en roll, etc.) och du är kvar känner förbittrad under-fulländad, sämre eller missnöjda.
 • Försök att prata om dina problem med någon annan än den person som du projicerar på svartsjuka på. Kanske du känner att dessa avundsjuka tendenser är en privat angelägenhet, då kan du anonymt ställa ett råd kolumn eller liknande råd källa om ditt problem.

Varningar

 • Om svartsjuka i ditt förhållande leder till kontroll eller maktkamp, ​​det är ett tecken på att det finns en underliggande fråga som måste tas upp med din partner.