Wke

Hur man har en frisk vagina

Som en viktig del av kvinnans kropp, kräver slidan så mycket uppmärksamhet åt hygien liksom andra delar av kroppen för att upprätthålla den allmänna hälsan. Tyvärr, eftersom slidan är ett pinsamt ämne bland många kvinnor, är det ofta försummas av grundläggande vård. Här är en enkel guide till att hålla slidan åtminstone relativt friska.

Steg

Hur man har en frisk vagina. Använd tandvård dammar och handskar om du får oralsex eller håller fingered.
Hur man har en frisk vagina. Använd tandvård dammar och handskar om du får oralsex eller håller fingered.
 1. 1
  Behåll friska. Detta kan låta som en no brainer - hålla friska att hålla en frisk vagina. För detta måste du minimera sockerintag, och maximera yoghurt intag. Varför yoghurt? Enkelt, verkligen. De bakterier i slidan är en viss typ som är bara ett par av livsmedel som du kan hitta i mataffären. Det råkar vara så, dock innehåller det yoghurt goda bakterier som kallas acidophilus. Socker, under tiden, främjar den typ av bakterier som yoghurt bakterier, om du vill, försök att döda. Så, som sagt, minimera socker och maximera yoghurt, sockerfri helst.
 2. 2
  Håll dig ren. En stor orsak till infektioner inträffar helt enkelt eftersom svett eller olja byggs upp tills det var inget för den att göra förutom gro och bilda en infektion. Aldrig roligt. Så bada och duscha regelbundet, och försöka hålla "där nere" så ren som möjligt, utan att använda en douche. Douches städa för mycket - de tar bort en del av de dåliga bakterierna, men då de också ta bort stora mängder av de goda bakterierna. Tyvärr bygger de dåliga bakterierna sig upp, och du är sämre än tidigare. Douching kan också leda till ökad inflammation (IPV). En enkel tvättlapp, med en liten mängd mild oparfymerad tvål och vatten fungerar bra, men inte tvätta insidan. Slidan är ständigt spolning själv. Så låt det fungera som det var avsett.
 3. 3
  Använd kondom! Kondomer, samtidigt som det hjälper till att skydda dig mot graviditet, också hjälpa till att hålla slidan ren. Att ha oskyddat sex ofta kan leda till slidan problem samt den självklara graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar.
 4. 4
  Använd tandvård dammar och handskar om du får oralsex eller håller fingered.
 5. 5
  Bär bomull underkläder. Bomull är mycket andas, om du vill, och gör slidan för att få luft cirkulerar runt den. Detta hjälper till att hålla saker från att bygga upp "där nere", och även hjälper till att upprätthålla god hud runt slidan område.
 6. 6
  Ta ut dina gamla tamponger. Lämnar en tampong i slidan för länge, mer än sex timmar, är en mycket dålig idé. Det kan orsaka en toxisk syndrom (TSS), liksom några mycket motbjudande bygga upp. Använd mindre storlek och förändring förr. Byta ut kuddar ofta är också en bra idé - att lämna en dyna på för länge kan orsaka allvarlig irritation i huden på och runt slidan som blöjeksem! Så hålla blöjeksem borta, och ändra din pad hela dagen.
 7. 7
  Undvik sprayer och doftande tvålar. Faktiskt, försöka undvika tvål "där nere" så mycket som möjligt. De kan fastna i sprickor i slidan och gro. Och du har en infektion i slidan på ingen tid alls. Sprayer och doftande tvålar, dock, är mer skadliga, eftersom de är utformade för att lämna en bit bakom - doften, och du vill inte ha något kvar på huden i slidan alls. Tvål och skumbad kan också försämra vaginal torrhet.
 8. 8
  Besök din gynekolog regelbundet. Endast din läkare kan korrekt diagnostisera eventuella problem du kan ha. Om du misstänker något alls, ring och boka tid så snart du kan.
 9. 9
  Skölj väl. Medan duscha eller ta ett bad, skölja slidan med mycket vatten, speciellt om du använder tvål. Spolning kommer att bidra till att undanröja eventuella "uppbyggnad, ansvarsfrihet, etc." Det kommer också att ge dig som frisk doft, men om du har extra utsläpp eller uppbyggnad, som det ovanstående steget säger se din gynekolog.

Tips

 • Håll ett moget sinne när du följer stegen ovan. Att hålla en frisk vagina är en del av en regelbunden hygien regim.
 • Drick mycket vatten.
 • Att få ett STD-test både dig och din partner (s) är ett bra sätt att veta säkert om du har något. Var inte kyckling, beror din hälsa på den.
 • Tvätta snart efter samlag.
 • Om du vet att din vagina är ohälsosamt, inte har sex eller onanera.
 • Om du lider av vaginal torrhet, kan du använda over-the-counter mjukgörande och smörjmedel för att göra samlag mer bekväm.
 • Om du tror att du har en svampinfektion, rådfråga din läkare innan du inleder egenvård. Enligt Mayo Clinic, det finns flera villkor, vissa av dem allvarligt, med liknande symtom. Over-the-counter behandlingar arbetar oftast mot jäst men kommer inte behandla liknande vaginala problem som ofta misstas för jäst infektioner som vaginit, klamydia och och trichomoniasis.

Varningar

 • Om du gör avtal en STD, ta itu med det så snart som möjligt. Sexuellt överförbara sjukdomar som inte behandlas kan orsaka allvarliga problem på vägen.
 • Om du upplever oregelbundna blödningar - små mängder blod mellan perioder, blödningar i flera veckor i taget eller blötläggning en maxi-pad en timme under loppet av flera timmar - se din läkare. Du kan lida av ett antal sjukdomar eller tillstånd.
 • Om du har problem med ihållande vaginal lukt (speciellt en "fishy" lukt), kontakta din läkare. Det kan vara vaginit.