Wke

Hur man kan förbättra ditt luktsinne

Det finns många orsaker till att du kanske vill förbättra din känsla av. För en sak, det är nära kopplat till ditt smaksinne. Prova provsmakning mat med näsan klämd! Det är också en nödvändig färdighet för att beskriva dofter i vin, kaffe och öl, även te. Och i allmänhet, kan vara kompetent att lukta nyanser i doften av en blomma, eller någons hud, eller höstlöv, erbjuda en djupare dimension av njutning. Dessutom, visste du att den genomsnittliga människan inte kan lukta nästan 10.000 olika dofter?

Steg

Hur man kan förbättra ditt luktsinne. Ägna mer uppmärksamhet åt vad du redan luktar.
Hur man kan förbättra ditt luktsinne. Ägna mer uppmärksamhet åt vad du redan luktar.
 1. 1
  Ägna mer uppmärksamhet åt vad du redan luktar. Folk säger ofta "use it or lose it" om muskler, men detsamma kan tillämpas mot sinnena. Ju mer du använder dina sinnen, desto bättre blir du! Lär dig att beskriva lukter. Du ens kanske vill hålla en lukt journal! För extra träning, be någon hålla olika saker i näsan medan du ögonbindel och se om du kan identifiera lukter.
 2. 2
  Notera hur vissa dofter gör du känner. De nerver som känsla lukt är direkt kopplad till den emotionella delen av din hjärna, lämna din rationalitet ur ekvationen. Studier fann, till exempel, att lukten av snabbmat omslag, färskt bröd eller konditorivaror öka sannolikheten för road rage, och kanel förbättra koncentration och minskad irritabilitet hos förarna, och citron och kaffe främjar klart tänkande och hög koncentration i allmänhet.
 3. 3
  Undvik livsmedel som orsakar överproduktion. Har du någonsin märkt att ditt luktsinne bleknar, eller kanske helt försvinner, när du är förkyld? Trängsel i membranen i näsan som innehåller lukt-känsliga nervändar kan tråkig din förmåga att lukta, och undvika livsmedel som främjar instängdhet (mjölk, ost, yoghurt och glass) kan hjälpa.
  • På vilket sätt detta påverkar smaken är att det finns en kanal på baksidan av halsen till de sensoriska cellerna i näsan. Om denna kanal är blockerad av någon form av överbelastning, kommer din förmåga att smaka maten påverkas.
 4. 4
  Undvik ämnen som kan försämra ditt luktsinne. Vissa förkylning kan göra att du förlorar ditt luktsinne, till exempel ett par Zicam intranasala produkter varnade av FDA. kan också störa ditt luktsinne. Behåll alkohol till ett minimum, eftersom ditt luktsinne försämras som din alkohol i blodet stiger.
 5. 5
  Få mer zink i din kost. Hyposmi (den medicinska termen för en nedsatt luktsinne) är ofta knutna till en brist på mineralet zink. För att öka din känsla av lukt, prova att äta zink-rika livsmedel, såsom (, linser, solrosfrön, pekannötter) och överväga att ta ett multivitaminpreparat som innehåller minst 7 mg zink varje dag.
 6. 6
  Motion. Studier tyder på att vårt luktsinne är skarpare efter träning så här är ännu en anledning att hålla formen!
 7. 7
  Använd en luftfuktare. Ökad fukt i luften leder till ökad fukt i näsan, vilket förbättrar luktsinnet.
 8. 8
  Håll dig borta från stinker. Långvarig exponering för dålig lukt tenderar att bedöva din förmåga att lukta.
 9. 9
  När du försöker identifiera en lukt, ta kort, nosar ytlig snarare än en lång. Du kommer att märka katter och hundar gör detta när de är initialt luktade något. Det ökar din förmåga att plocka upp en doft.
 10. 10
  När du handlar för mat, notera att de bästa lukta objekt är, för det mesta, vad din kropp är svältfödda. När du köper livsmedel, börja välja objekt som luktar bäst för dig. Välja ett rågbröd, till exempel, och besluta om en ost att gå med det, kan bäst ske genom att sniffa dofter av brödet och osten och bestämma vilken kombination har den optimala doft. Naturligtvis luktar vad det bästa kommer att vara en återspegling av vad din kropp behöver det mest. Även luktade medicin eller flaskor vitamin kan hjälpa dig att avgöra vilken doft är det bästa, och därför, som medicin eller vitamin kroppen behöver mest. (Dock kontakta en läkare innan du tar någon medicin eller nya vitamin regemente.) När man överväger shopping för familjen, kommer det att finnas en tendens för familjemedlemmar att längta samma livsmedel när de alla gör samma övningar och äta på liknande sätt (dvs., en hjärt familj kommer att ha olika smakpreferenser jämfört med en styrketräning familj).

Varningar

 • Plötslig förlust av luktsinnet är oftast på grund av övre luftvägsinfektion, till exempel bihåleinflammation och förkylning. Mindre vanligt, kan oförmågan att lukta bero på sjukdom, till exempel skador på kranialnerv I (luktnerven), cystisk fibros orsakar näspolyper,, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, Kallman syndrom. Vänligen kontakta läkare om du har oförklarlig förlust av luktsinnet.