Wke

Hur man känner igen varningssignaler om självmord

Är någon du känner går igenom en period av överväldigande? Har du lagt märke till en plötslig förändring i beteendet hos en klasskamrat? Eller, mest skrämmande av allt, tycker du själv att ge upp? Tyvärr påverkar självmord många människor, och ofta dem kvar undrar om det fanns något de kunde gjort. Även om det ibland kan vara för sent, är det ofta möjligt att nå ut till en självmordsbenägen människa och i slutändan rädda deras liv. Omkring 75% av självmord offren göra visa några varningstecken, och det första steget för att hjälpa dem är att inse att de behöver dig.

Steg

Hur man känner igen varningssignaler om självmord. Identifiera orsaken, om möjligt.
Hur man känner igen varningssignaler om självmord. Identifiera orsaken, om möjligt.
 1. 1
  Veta om det finns en befintlig problem, eller annan depression som, bipolär sjukdom, schizofreni, paranoia, borderline personlighetsstörning, osv. Den främsta orsaken till självmord är obehandlad depression.
 2. 2
  Identifiera orsaken, om möjligt. Detta är en situation eller händelse som har orsakat den personen att känna sig deprimerad eller som om de inte har någon väg ut. Ibland kan det vara självklart, men eftersom du aldrig vet exakt vad som händer i någons liv förutom din egen, kanske du inte har någon aning. Deras problem kan också orsakas av en "snöbollseffekt", där små händelser stapla ovanpå varandra och långsamt förstöra en person. Vanliga utlösande faktorer...
  • Senaste förlusten av en nära anhörig genom dödsfall eller skilsmässa, eller ens av deras självmord.
  • Förlust av prestige (kan vara förlust av jobb eller företag).
  • Allvarlig sjukdom (kronisk smärta eller utmattning med något slut i sikte).
  • Konsumtion av resurser - kan vara verkliga eller inbillade (pengar eller krediter).
 3. 3
  Leta efter plötsliga och ofta drastiska förändringar i beteendet hos någon som du misstänker kan vara självmordsbenägen. Dessa kan innefatta...
  • En förändring i utseende - Någon som känner att hela deras värld är okontrollerat kan plötsligt förändra hur de ser ut (genom att bära olika kläder, få en ny frisyr, etc.) eftersom de anser att det är det enda de fortfarande har kontroll över.
  • En attitydförändring - Denna förändring förmodligen inte kommer att vara till det bättre. Suicidal känslan brukar inte komma plötsligt, men en person som ändå lyckats se och agera relativt normalt trots sin depression kan plötsligt ta en vändning till det sämre. De kommer att sluta göra ögonkontakt, frånträda familj, vänner och samhället kan ofta både i offentlig och ensam, och kommer bara att synas deprimerad eller ledsen för det mesta. Om de verkar vid första anblicken vara glad och ha en bra tid, kommer en närmare titt avslöjar att det är mycket påtvingad.

Om de upplever en förändring som denna, och sedan plötsligt gå tillbaka till agerar som deras gamla jag, är detta inte ett tecken på att de plötsligt har fixat alla sina problem och är tillbaka till det normala. Troligtvis betyder det att du inte kan ha en mycket längre tid att agera.

 1. 1
  • Dramatiska humörsvängningar - Dessa uppträder vanligen någonstans mellan "försöker mitt bästa för att se normal för alla andra" och "Jag bryr mig inte längre" stadier. De kanske ser helt nöjd, men något händer som påminner dem om något upprörande eller gör dem galna, och det sätter dem i ett mycket dåligt humör, mycket snabbt.

Dessa humörsvängningar ofta kör folk borta från deprimerad person, oavsett om de är avsedda för att det ska ske eller inte. De flesta människor vill bara inte ta itu med någon vars humör är så oförutsägbar, men den drabbade personen egentligen inte har kontroll över hur de behandlar folk. Som sina vänner promenad en efter en, börjar personen att känna sig ännu mer ensam, förvärrar deras depression. Var en som inte gå bort.

 1. 1
  • Att tvinga sig in i isolering - Ibland kan de agerar avsiktligt på ett sätt som gör att människor vill undvika dem, genom att anta konstiga hobbies eller agerar obnoxiously. De kommer att avsluta alla grupper de var en del av och lämnar sin vänkrets. Detta kan vara mycket förvirrande för andra, och även till den deprimerade personen själv (själv). Åtgärder som denna ofta gren från en känsla av att de är en börda för andra och "världen blir bättre utan dem", eller en filosofi att distansera sig från människor i förväg för att minska effekterna av deras död. Men de kan då bli arg att alla har övergett dem och surra ut på sig själva eller andra, det är en ond cirkel.
  • En förlust av intresse - De bara inte bryr sig om något, eller någon, längre. Projekt, hobbies, eller jobb som de en gång ägnade hela sitt liv åt att helt enkelt falla i glömska. De kommer inte att vara intresserade av att bilda eller hålla upp känslomässiga eller fysiska relationer med någon. De kan börja att utföra dåligt i arbete eller skola, att låta sina betyg och utvecklingssamtal försämras och kanske inte bry sig om att visa upp alls.
  • Agera impulsivt eller vårdslöst - Någon som känner att de har något att förlora kan plötsligt börja göra stora och hänsynslösa beslut utan att tänka dem igenom.
  • En förändring i att äta eller sova vanor - Vissa personer med depression överäta, vissa äter mindre eller till och med utveckla en ätstörning. Vissa blir sömnlös och andra försöker sova sina bekymmer borta, överge allt annat i sitt liv.
 2. 2
  Leta efter tecken av själv övergrepp (t.ex.) eller drogmissbruk.
 3. 3
  Försök att förstå vad de känner. En person som överväger självmord kommer känna sig hopplös eller hjälplös och kommer sannolikt att känna överdriven skuld eller skam (förmodligen ungefär vad utlöste deras nedgång i depression). De kan känna ilska mot sig själva eller något / någon de känner har orsakat sina problem, och kan söka hämnd. De kan förväxlas om exakt vad som händer i deras huvud, och rädd för sina egna känslor. De har oftast en "mur" runt sig på grund av känslan av rädsla eller misstro av andra, vilket kan göra det mycket svårt att låta någon i.
 4. 4
  Se om de verkar vara "knyta ihop lösa ändar". De kan göra saker som...
  • Ge bort ägodelar (eller planer på att göra det) - Om någon skriver ett testamente eller ge bort värdefulla ägodelar ur det blå, tror de inte att de behöver dem längre. Snabbt vidta åtgärder.
  • Försöker en sista gång för att konfrontera någon eller någonstans att de känner orsakat sin depression - Även depression, och i slutändan, självmord, är ofta ett resultat av en "snöbollseffekt", kan det vara en händelse som personen känner startade snöboll rullande, den original trigger. De kan försöka göra fred en sista gång. De kan också söka hämnd, vilket kan komma i många former.
  • Saying goodbye - En person som överväger självmord kan plötsligt göra en punkt om att säga adjö till folk när de går ut ur rummet eller köra iväg, även människor de har inte pratat med på länge.
 5. 5
  Lyssna för verbala förslag att de mår självmordsbenägen. Med uttryck som "Ugh, om vi har läxor ikväll, jag ska ta livet av mig" och "han bara gjorde slut med mig, är mitt liv" är så vanligt, är dessa ofta förbises. Men följande är inte skämt eller överdrifter... de är ett försök att varna folk att något är fel.
  • "Det är för sent nu."
  • "Jag kan inte gå vidare."
  • "Jag har inget att leva för."
  • "Jag är bara så trött på livet."
  • "Ingen bryr sig om vad som händer med mig."
  • "Det finns ingenting kvar att göra."
  • "Vad tjänar det till?"
  • "De kommer inte att ha att göra med mig."
  • "Jag är i slutet av mitt rep."
  • "De är bättre utan mig."
  • "Jag vill bara att smärtan att sluta."
  • "Inget får mig."
  • "Du förstår bara inte!"
 6. 6
  Leta efter en plötslig, visst intresse för döden eller självmord. Den enskilde kan börja läsa, skriva eller prata om ämnet. De kan lyssna på mörk musik med teman av död, smärta, sorg, och döende. De kan köpa saker som skulle underlätta ett självmord, liksom skjutvapen, andra vapen eller stora mängder medicin.
 7. 7
  Vet att inte alla visar varenda en av dessa tecken. Omkring 25% av självmord offren får inte visa några tecken alls. Andra kommer bara visa lite. Var mycket uppmärksam så att du kan plocka upp på de som de visas.
 8. 8
  När du har fastställt att personen i fråga är troligen självmord, vidta åtgärder. Prata med dem, stödja dem och hänvisa dem till ett självmord hotline (se tips) eller terapeut för ytterligare hjälp. Du kan förhindra ett självmord och rädda ett liv.

Tips

 • För tonåringar och unga vuxna som arbetar med en självmordsbenägen vän eller sina egna självmordstankar, en mycket hjälpsam, intressant bok att läsa är Tretton skäl varför, av Jay Asher. Den berättar historien om en flicka som begått självmord, genom en serie av ljudband hon spelats innan hon dog, ur synvinkel av någon som hon lämnat bakom sig. Det är en av de bästa böcker om den känsliga frågan om självmord som någonsin skrivits för denna åldersgrupp, och erbjuder en värdefull inblick i huvudet på en självmordsbenägen tonåring att någon ung person kan relatera till.
 • Om du eller någon du känner överväger självmord, ring 1-800-självmord eller 1-800-€ 273-tal 1-800-SUICIDE> för att prata med någon som kan hjälpa dig.
 • Vänta inte för någon att bara gå fram till dig och säger "Jag vill ta livet av mig". De flesta människor som planerar att begå självmord berättar aldrig någon - i ord, åtminstone. Du måste identifiera tecknen och konfrontera och stödja dem för att få dem att verkligen öppna upp till dig.
 • Självmord är en permanent lösning på ett tillfälligt problem. I de flesta fall av självmord, skulle det problemet har kunnat undvikas eller lösas. Men tala om för personen i fråga denna fras är oftast inte bra - de söker en lösning (någon lösning), och kommer att se "permanent lösning" som tilltalande. Denna fras tjänar också till att förringa eller trivialisera deras problem, eftersom det är bara "tillfällig". Försök istället att göra personen i fråga tycker du är någon som de kan anförtro sig, oavsett hur "små" eller "tillfällig" problemet kan vara.
 • Tänk på att den största potentialen för självmord är inte när en person har nått botten, men när de börjar bara att "bli bättre".
 • Förstå att varje person och varje depression, är annorlunda. Det finns en anledning här artikeln använder ord som "troligen" och "sannolikt"... det är omöjligt att säga exakt hur en självmordsbenägen person kommer att agera. De kan göra raka motsatsen till vad artikeln detaljer, beroende på vad som händer i deras huvud.
 • Inte alla som verkar vara deprimerad eller visar dessa tecken är självmordsbenägen. Ibland är det bara någons personlighet eller karaktär som gör dem verkar självmordsbenägen. Men inte alltid avfärda det som "de är alltid sådär"... kanske det är den verkliga affären. Du vet inte om du pratar med dem.
 • Försök att läsa och göra din egen forskning för att få en bättre förståelse för hur självmordstankar kommit till stånd och kan stoppas.
 • För unga vuxna eller andra som arbetar med självmordstankar eller depression, Nes Vizzini s "Det är lite av en rolig historia" skulle kunna vara en intressant läsning. Det handlar berättelsen om en tonåring som institutionaliseras, och lära sig mer om både sig själv och andra.

Varningar

 • En person som verkligen kommer att begå självmord kan verka oförskämd eller våldsamma om du försöker konfrontera eller stoppa dem. Var beredd på eventuella reaktioner innan du pratar med dem.
 • Vissa människor bara inte kan nås. Om du gör allt du kan och de fortfarande gå igenom med sina planer, inte skylla dig själv.
 • Känn dig inte som att nämna självmord att någon kommer att få dem att göra det och låta det avskräcka dig från att vidta åtgärder. Om de är deprimerade nog att du kan se det, är chansen, de har redan tänkt på det.