Wke

Hur man överlever efter ett skeppsbrott

Oddsen för att vara skeppsbruten är noll om man aldrig satt sin fot på ett havsgående fartyg. Men de flesta människor tar en båt, färja, fartyg eller oceanångare resa minst en gång i sitt liv, så det kan vara bra att veta vad man ska göra bör en relativt ovanlig men ändå möjlig förekomst hända, som att hamna i nöd. Att ha grundläggande kunskaper om hur man överlever med vad du har kan vara till hjälp för att kunna dra på från bakhuvudet. Denna artikel förutsätter överlevnad efter någon krasch och förlisningen av ett hav fartyg och förutsätter att du är nu i havet eller på närliggande men obebodd mark.

Steg

Hur man överlever efter ett skeppsbrott. Bedöm andras välbefinnande omkring dig.
Hur man överlever efter ett skeppsbrott. Bedöm andras välbefinnande omkring dig.
 1. 1
  Få inte panik. Före allt annat, hålla en lugn huvudet och uppträdande. Vistas lugn gör att du kan fortsätta att tänka klart och att hålla din energi intakt. Panik kommer endast att använda upp energi och att du förlorar förmågan att tänka klart. Dessutom kommer behålla en lugn, uppträdande bidra till att försäkra andra som är med dig och förvara dem lugnare också.
  • Innan du lämnar ett fartyg eller båt som håller på att sjunka, om du har tid, se till att du bär långärmade kläder och byxor. Prova absolut svårast att få en flytväst om du inte redan bär en, stanna stark är avgörande.
  • Se Hur fly ett sjunkande skepp för exakta uppgifter om tidpunkten för avresan från det sjunkande fartyget.
 2. 2
  Undersök själv. Före allt annat, försäkra dig om att du är okej, oavsett om du guppar i vatten eller i en livbåt. Om du har några nedskärningar eller, behandla dem. Om sår eller nedskärningar är djupt, linda upp dem tätt, men inte till den punkt där det gör ont. Om det blöder, applicera tryck på såret eller på vardera sidan om den. Självklart kan vissa behandlingsalternativ inte utföras förrän du är ur vattnet, men gör vad du kan för nu.
  • Hypotermi är en verklig risk när vistas under någon i vatten, och det kallare vattnet, desto snabbare är chanserna att det händer. När säkert ombord på en båt, flotte eller mark, svepa in dig varmt i filtar, kläder eller något annat tillgängligt för att öka din kroppstemperatur.
  • Var medveten om att chock är en reell möjlighet. Be andra om hjälp.
 3. 3
  Bedöm andras välbefinnande omkring dig. Gör samma kontroller som du har gjort själv, bara på andra nu. Självklart kan vissa behandlingsalternativ inte utföras förrän du är ur vattnet.
  • Behandla eventuella offer som lider av chock. Lossa sina kläder om det är tight och har dem lägga ner med huvudet lägre och benen något förhöjd. Hålla dem varma och tala lugnande till dem. Se Hur man ska behandla chock för exakta detaljer.
  • Behandla någon hjärnskakning. Håll personen i framstupa sidoläge och tillämpa kalla kompresser. Se hur man behandlar en hjärnskakning för exakta detaljer.
 4. 4
  Om du fortfarande i vattnet och livbåtar är inte tillgängliga, utnyttja skräp. Klättra på något som skulle kunna användas som en flotte eller klamra sig fast flytande skräp. Diverse skräp ofta kan vändas till provisoriska flottar genom att knyta samman trä, till fat, flytande föremål, etc. hålla tillsammans med andra, försöka surra alla livbåtar eller provisoriska objekt tillsammans. För att skydda din hud och minimera uttorkning, leta efter sätt att göra skydd mot solen från kläder, tyg, presenningar, segel, etc., vissa saker kan fångas upp med skräp. Ytterst syftar till att få upp ur vattnet så fort som möjligt, simning, kommer trampar vatten och även upprätthålla en flottör dränera din energi och sänka temperaturen.
 5. 5
  Håll alla överlevande tillsammans så mycket som möjligt. Tveka inte att ta en ledande roll för att motivera människor att stanna kvar i en grupp och att stärka moralen. Förklara snabbt men authoritatively att vistas tillsammans som en grupp förbättrar allas chanser att överleva. Att vara del av en grupp skapar större säkerhet inför faror som rovdjur, utmattning, drunkning, etc. och fungerar också som en källa till tröst och stöd.
  • Om hajar omringar din grupp av överlevande, hålla ihop. Få inte panik och hålla ihop; hajar är mer benägna att gå för en individ. Om någon blöder, utgöra ett mål för vistas ur vattnet ovanpå skräp eller i en livbåt eftersom deras blod kommer att locka hajarna. Ta bort eventuella blanka föremål (särskilt smycken och klockor), för att undvika att fånga ögonen på hajar, som kan förväxla dessa för fiskfjäll. Skulle en haj attack, använd något föremål för att träffa sina ögon eller gälar, åtminstone, kommer hajen veta din grupp kommer att hämnas.
 6. 6
  Fundera på om det är möjligt att signalera efter hjälp. Om du är i en livbåt, bör den förses med räddningsinsatser bloss, läs instruktionerna och distribuera dem. Var beredd att släppa ut fler facklor och rök inte när du är säker på potentiella räddare är nära, för att hjälpa dem att fastställa din position. Använd endast facklor och röka när båtar eller räddare är i sikte, du vill inte slösa dessa värdefulla resurser.
  • Om du är förstört nära nog att landa för att få mottagning mobiltelefon, ringa till räddningstjänsten och be för kustbevakningen.
  • Om den mark, använda eld eller andra anordningar som varnar för hjälp (se mer information nedan).
 7. 7
  Chef för mark om det är relevant. Om du kan se land, styra din båt mot den om du har kontroll över förflyttning livbåten. Förhoppningsvis kommer det att finnas människor som kan hjälpa dig om du inte når marken. Om inte, måste du fortsätta din överlevnad taktik för att klara av att vara strandsatt någonstans.
 8. 8
  Söka skydd. Om du når mark som inte är bebodd, utnyttja skräp som har vänt upp med dig (inklusive hantverk du har flutit in på) och från punkter på marken. Naturliga skyddsrum som grottor gör goda skyddsrum. Om du är desperat, kan du hänga några blad på en gren som är tillräckligt stor för att täcka dig. Bladen kan vara din sängkläder men se till att de inte omfattas av buggar först.
  • För idéer om snabba skyddsrum för att bygga, se: Hur man bygger ett vindskydd i djungeln, hur man bygger en snabb härbärge i öknen, och hur man gör en mager till härbärge.
  • Gör en markering. Häng något ljust färgad på en lång pinne var din bostad är belägen, vilket fungerar som en locator poäng för både dig och andra överlevande och räddare. Om du är varm eller kall, ska du inte använda din skjorta, det kan vara dödliga parasiter som älskar kött eller du kan bli solbrända eller för kallt.
 9. 9
  Titta runt. Finns det något som kan hjälpa dig? Ganska ofta människor missar viktiga poster och antingen dö eller kämpa för att överleva. Samla bitar av trä som du kan använda detta för flera saker som underblåser bränderna. Använd bladen för att skapa skydd tak och sängkläder. Använd vass att surra ihop härbärgen, flottar, mat redskap, etc.
  • Bärgning allt som du har från skeppsbrott tvätt iland eller som kom med dig. Allt det kan komma i bruk.
 10. 10
  Hitta mat och vatten. Du kanske måste hitta mat omedelbart om leveranser inte är med livbåt eller har förbrukats. Om du har livsmedel, omedelbart ransonera dem och leta efter annan mat också. Om du har några livsmedel, börja leta.
  • När du hittar vatten, alltid det. Även vatten kan se ren, kan det hysa parasiter eller andra kväljande agenter. Om du är riktigt törstig och inte har tid att vänta på att filtrera vatten, gräva ett dike cirka tre inches (7,5 cm) bred och djup nog tills du hittar vatten ett par inches i smutsen. Vattnet får inte smaka gott men det är åtminstone filtreras. Om du kan, koka ditt vatten i 20 minuter innan du dricker. Aldrig dricka havsvatten, dess höga salthalten innebär att det är odrickbart.
  • Mat kan vara i form av frukt, nötter, frön, blommor, bananer, etc. men vara försiktig med bär, blad, färgglada livsmedel, svampar och livsmedel som du inte känner alls. Tack vare mänsklig migration, vissa ogräs som maskrosor och cikoria växa i många delar av världen och är säkra att äta.
  • Om du har något val alls, föredrar stärkelse och fetter än protein om du behöver upprätthålla vätskebalansen.
  • Buggar är bra om du inte märker detta:
   • Insekterna är lätt att hitta i öppna områden. Buggar som inte är giftiga är mer benägna att dölja, så att de inte ätit.
   • Den har ljusa färgade ben. Detta betyder ofta att det är giftigt.
 11. 11
  Vänta undsättning för att komma fram. Fortsätt att göra allt som behövs för att locka undsättning uppmärksamhet. Detta inkluderar att meddelanden med hjälp av kroppens signaler, med hjälp av speglar och kvittning bloss ibland när du uppfattar räddningsalternativ. Se Hur man väcka uppmärksamhet när du behöver rädda för mer information. Under tiden, förbli fokuserad på vistas utfodras, vattnas och ordentligt skyddad. Om du är med andra människor, hålla ihop. För tips om frodas ett tag i en övergiven plats, se hur man lever på en öde ö..
  • Förvaras svalt genom att doppa sig i vattnet.
  • Håll värmen genom att förbli i din bostad, bär alla kläder du har, göra upp eld om det är möjligt, och gömt från vind och regn. Om du fortfarande guppar omkring på havet, stoppa dina inre armarna mot bröstet och ändå hålla för att hålla värmen, medan sover ofta för att spara energi.
  • Var vaksam om räddningsarbetare scouting och vara redo att locka deras uppmärksamhet. Om du är med andra, skapa en runt-runt rotation för att hålla vakt för undsättning.

Tips

 • Stora fartyg som kryssningsfartyg kan ta timmar eller dagar att sjunka och för att räddas snabbt, är det bäst att stanna kvar med fartyget om inte besättningen har råd annars. Alltid sätta en flytväst på vid första tecken på sjunkande och försöka ha en långärmad topp och långa byxor på att hjälpa till med värme.
 • Innan du beger dig i vattnet, ta bort alla tunga kläder, smycken, ect.

Saker du behöver

 • Flytväst
 • Bloss eller andra former av signalering