Wke

Så att tänka själv

När du accepterar allt du blir tillsagd utan att fråga, öppnar du dörren till manipuleras. Om du vill undvika att bli någon annans marionett, följ dessa steg.

Steg

Så att tänka själv. Leta efter själviska motiv.
Så att tänka själv. Leta efter själviska motiv.
 1. 1
  Ställ frågor, särskilt frågan "varför?". Fråga alla (inte bara de så kallade experter), och försöka besvara dina egna frågor också. När du får ett svar, försök att tänka på undantag, och sedan fråga dig själv varför dessa undantag finns. Aldrig vara nöjd tills du kommer till ett svar som har mycket få undantag.
 2. 2
  Leta efter själviska motiv. Vissa människor kommer att bli väldigt irriterad, och kanske till och med förolämpade, att du ifrågasätter något de accepterar utan att fråga. När folk vill att du ska tänka på ett visst sätt, är det för att det gynnar dem på något sätt. Men denna förmån är inte alltid självklart eller direkt.
  • Folk vill att du ska anta deras perspektiv eftersom det får dem att känna sig mer bekväm och säker (säkerhet i siffror).
  • Människors föreställningar gör det lättare för dem att känna sig som en bra person. Dessa människor vill inte de utmanade föreställningar eftersom det är som om du skulle utmana dem personligen - det verkar för dem att du ifrågasätter deras "good-människa-hood".
  • Människor är ofta försöker att hålla utkik efter din bästa intresse, och verkligen vill att du ska vara i fas med sin tro utan att titta in i deras uttalanden något ytterligare.
  • Folk vill bara att ses som auktoritativa betrodd och, så de är personligen investerat i om du köper in vad de säger. Det är därför de tar det personligt om du inte automatiskt köpa in
 3. 3
  Sluta vara ett folk pleaser. Människor som inte tänker på sig själva är ofta rädda för att ogilla med andra, och rädd för "gunga båten". En fritänkare, å andra sidan, baserar sin självkänsla på något annat än vad folk tycker om dem. Dessa människor kan fortfarande uppleva avslag, obehag och ångest, men de kommer att fortsätta att tänka själva.
  • I de fall där någon säger att han "bara vill det bästa för dig," kan du bli anklagad för misstro, och det kan göra att du känner dig skyldig. Men tänk på att alla som verkligen bryr sig om dig kommer att vara villiga att tålmodigt förklara sin ståndpunkt och varför de känner så, och tillåter dig att bestämma dig om det är tillräckligt med bevis för dig.
 4. 4
  Gör forskningen. Titta in de uttalanden som gjorts av andra. Du kommer bli förvånad över hur många gånger du hittar massor av bevis som motsäger de uttalanden av andra. Men vissa människor pip felaktiga uppgifter och aldrig ifrågasätta riktigheten eller sanningen om vad de säger. Använd Google eller gå till biblioteket och söka efter information för att bevisa eller motbevisa de uttalanden som gjorts. Kom ihåg var du får "bevis" från. Var medveten om att bara för att du såg det i en bok eller på internet, innebär det i sig inte gör det sanningen. Många webbplatser ses vanligen som ett teckensnitt av kunskap (Wikipedia är ett bra exempel på detta) faktiskt kan redigeras av precis alla, och infoga falsk information sker (det som kallas "wiki-saltning").
 5. 5
  Bestäm om du vill tala. Funderar själv är en sak, att uttrycka dina tankar är en annan. Om dina slutsatser inte rada upp med andras, kan du hålla dem för dig själv, eller presentera ditt eget perspektiv. Bara vara medvetna om att det senare är sannolikt att leda till heta diskussioner (se ovan).
  • När du har hittat bevis, ett eller annat sätt, kan du tala om det. "Ja, du vet när vi pratade förra gången, jag var så intresserad att jag tittade upp det. Det är fantastiskt, är inte det, svårt att tro, men sant!" Eller omvänt, kan du säga, "Jag vet att det låter otroligt, och jag hatar att spräcka bubblan för att det är kul att tro att skulle vara sant, men jag slog upp det, och det ser ut som det är inte sant. Jag mår dåligt att vara en bärare av dåliga nyheter, men jag tror inte det är sant. Du kan titta på (var du hittade din motbevisa bevis) och se själv. "
  • Om du hellre vill undvika argument och debatter, anställa några undanmanövrar. Byta ämne, hitta en anledning att kliva bort, eller bara säga "jag egentligen inte vill prata om det här just nu."
 6. 6
  Var ödmjuk. När du bryta nyheten att din vän passerar längs en falsk berättelse, låt dem veta i en ödmjuk och medkännande sätt - inte bara komma i jubel och gratulera dig själv för att avslöja en myt. Du kan se smart till andra för en minut, men till din vän, du ser ut som en idiot.
 7. 7
  Bo utanför din komfortzon. Inte bara kommer vissa människor att vara mycket störd av din vägran att ta sina uttalanden till nominellt värde, men du kommer också lära dig att ifrågasätta dina egna antaganden, och det kan få dig att känna dig vilse och förvirrad, som att gå in i en mörkt rum. Det krävs mod att möta osäkerhet. Var djärv.
 8. 8
  Akta förlamning genom analys. När du tänker för dig själv, du tar fullt ansvar för ditt liv och dina handlingar, eftersom du inte kan säga att du litar på någon annans dom. Detta kan vara väldigt nervpåfrestande, och leda till överdriven självtvivel. Kom ihåg att tänka själv betyder inte att vara säker. Det innebär att fatta beslut baserat på din egen analys, snarare än någon annans. Det kommer alltid att finnas en viss grad av osäkerhet, oavsett vad, att man måste lära sig att acceptera och hantera.

Tips

 • Kärnan, tänka själv kräver att du vara ödmjuk och säga "jag vet inte. Det är därför jag frågar."
 • Var stark. Kom ihåg att du är bäst på vem du är.